Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Nico Hischier Nolan Patrick NHL draft Jan Drozg liga NHL

Torek, 20. 6. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

NHL nabor, 2017

Kanadčan in Švicar med najbolj zaželenimi mladimi upi nabora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
NHL draft | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Vodstvo New Jersey Devils bo na letošnjem NHL-naboru izbiralo kot prvo. Najvišje med mladeniči, na katere so skavti lige NHL vrgli oko – ni jim ostal skrit niti Slovenec Jan Drozg –, sta kanadski in švicarski centralni napadalec Nolan Patrick in Nico Hirscher.

Vse bližje je 55. nabor najkakovostnejše hokejske lige na svetu, na katerem bodo vodilni možje 31 klubov v petek in soboto izbirali mlade upe prihodnosti. Prvič v zgodovini bo dogodek gostil Chicago, natančneje United Center, kjer domuje ena od NHL-franšiz Chicago Blackhawks.

Začeli bodo hudiči

Nabor bo razdeljen na dva dneva. V petek bo na sporedu prvi krog z izbranimi 31 hokejisti, medtem ko bodo kolektivi v drugem do sedmem krogu nabora izbirali dan pozneje.

Kot prvi bodo izbirali pri New Jersey Devils, ki ima na voljo kar 11 izborov. | Foto: Getty Images Kot prvi bodo izbirali pri New Jersey Devils, ki ima na voljo kar 11 izborov. Foto: Getty Images

Kot je v navadi, bodo izbore začela najslabša moštva zadnje sezone. Rezultat na lestvici in loterija sta odločila, da bodo kot prvi izbrali pri New Jersey Devils, sledili bodo Philadelphia Flyers, Dallas Stars, Colorado Avalanche … Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja bodo v prvem krogu na vrsti kot 11.

Največ, kar 11 oklepnikov, bodo lahko izbrali pri New Jersey Devils, Philadelphia Flyers in Detroit Red Wings. Novinci v ligi NHL Vegas Golden Knight, ki bodo dva dni prej, v sredo, izbirali hokejiste z izkušnjami, bodo lahko izbrali sedemkrat.

Kanadsko-švicarski napad

Nolanu Patricku so lani nagajale poškodbe, a so ga čez lužo uvrstili na sam vrh lestvice upov. | Foto: Getty Images Nolanu Patricku so lani nagajale poškodbe, a so ga čez lužo uvrstili na sam vrh lestvice upov. Foto: Getty Images

Zadnje dni se čez lužo pospešeno ugiba o tem, koga bodo poklicali kot številko ena. Za to mesto kandidirata dva centralna napadalca. Kanadčan Nolan Patrick in Švicar Nico Hischier.

Osemnajstletni Patrick, ki se znajde tudi na desnem krilu, je zadnje tri sezone igral v mladinski ligi WHL in bil lani kapetan Brandon Wheat Kings. Poškodbe (sprva poškodba zgornjega dela telesa, nato še spodnjega) so ga omejile na zgolj 33 tekem (izpustiti je moral tudi končnico), na katerih je vknjižil 46 točk, 20 zadetkov, 26 podaj.

Nico Hischier je "najvišje postavljeni" Evropejec. | Foto: Getty Images Nico Hischier je "najvišje postavljeni" Evropejec. Foto: Getty Images Tudi 18-letni Hischier je v lanskem tekmovalnem obdobju igral čez lužo, prav tako v mladinski ligi pod okriljem kanadske lige, in sicer v Quebec Major Junior Hockey League (liga QMJHL). Za njim je izjemna sezona v dresu Halifax Mooseheads. Na 57 tekmah rednega dela je statistiko obogatil s 86 točkami, 38 zadetki in 48 podajami. Stalni član švicarskih mladinskih reprezentančnih selekcij je bil z največ zadetki, podajami in točkami izbran za najboljšega novinca v ligi QMJHL.

Med tistimi, ki so lani igrali v Severni Ameriki, so na najvišjih mestih pred naborom še Američan Casey Mittelstadt, Kanadčani Gabriel Vilardi, Michael Rasmussen, Cody Glass, Owen Tippet, Eeli Tolvanen, Cale Makar in Nick Suzuki. Med oklepniki, ki so lani igrali v Evropi, pa so na prvih mestih Rus Klim Kostin ter Šveda Elias Pettersson in Lias Andersson.

Opazovali so tudi Slovenca

V Evropi skavtom lige NHL v tej sezoni ni ušel niti odlični mladi Slovenec Jan Drozg. Osemnajstletni Štajerec se je znašel na nekaterih seznamih mladih upov, na katere je treba biti pozoren pred letošnjim draftom.



Onkraj Atlantika so bili letos pozorni tudi na 18-letnega Jana Drozga. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Onkraj Atlantika so bili letos pozorni tudi na 18-letnega Jana Drozga. Foto: Hokejska zveza Slovenije

"Trenutno se s seznami, ki so bili objavljeni za ligo NHL, ne želim obremenjevati. To je na stranskem tiru in temu se ne posvečam preveč. Čas bo pokazal, kako in kaj. Upam, da bom šel čim dlje, da bom del močne lige. Morda tudi lige NHL," nam je dejal aprila, ko je na Bledu z reprezentanco do 18 let osvojil prvo mesto na svetovnem prvenstvu divizije I, skupine B, in z izdatnim vložkom pomagal pri napredovanju med 16 najboljših izbranih vrst na svetu.

Najbolj koristnega igralca omenjenega prvenstva Drozga je na naboru kanadske mladinske hokejske lige (CHL) lani izbralo vodstvo kluba Rouyn-Noranda Huskies, ki nastopa v ligi QMJHL – eni od treh lig, pod okriljem CHL.

Vrstni red prvega kroga nabora (NHL draft, 23. –24. junij)

1. New Jersey
2. Philadelphia
3. Dallas
4. Colorado
5. Vancouver
6. Vegas
7. Arizona
8. Buffalo
9. Detroit
10. Florida
11. Los Angeles
12. Carolina
13. Winnipeg
14. Tampa Bay
15. NY Islanders
16. Calgary
17. Toronto
18. Boston
19. San Jose
20. St. Louis
21. NY Rangers
22. Edmonton
23. Arizona (namesto Minnesote)
24. Columbus
25. Montreal
26. Chicago
27. St. Louis (namesto Washingtona)
28. Ottawa
29. Dallas (namesto Anaheima)
30. Nashville
31. Pittsburgh

Ne spreglejte