Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 5. 2008,
1.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 3. 5. 2008, 1.39

8 let

Kristanova odlična predstava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska hokejska reprezentanca je svetovno prvenstvo elitne skupine v Halifaxu začela s porazom proti domači ekipi. V uvodnem krogu so bili Kanadčani boljši s 5:1 (1:0, 3:1, 1:0).

Slovenska reprezentanca je na uvodnem nastopu na elitnem SP po enoletni prekinitvi naletela na gostiteljico prvenstva. Kanada je prvič doslej prirediteljica največjega tekmovanja pod okriljem IIHF, zato so v ekipi z javorovimi listi na prsih, ki bo doma tudi branila naslov iz Moskve 2007, zbrali močno zasedbo z nekaj zvenečimi zvezdniškimi imeni.

Obramba pozabila na Hamhuisa

Potem ko so s slavnostnim odprtjem in igranjem kanadske himne tudi uradno začeli prvenstvo, se je takoj po uvodnem sodniškem metu začel tudi kanadski pritisk. Vratar Robert Kristan - na drugi strani je vrata domačih branil Cam Ward - je že v uvodnih trenutkih pokazal, kaj zna. A vendarle je moral že v četrti minuti prvič po plošček v mrežo, potem ko je slovenska obramba pozabila na Dana Hamhuisa.

Nadaljevanje pa je bilo boljše; Kanadčani so sicer pritiskali tako ob številčnih prednostih kot ob izenačenih močeh na ledu. Nevarni streli Martina St. Louisa, Jasona Chimere in Danyja Heatleyja pa niso našli cilja, tako da kakšnih 8000 gledalcev, dvorana kljub uvodni tekmi domače reprezentance ni bila povsem polna, ni videlo povišanja vodstva. Slovenci so bili v podrejeni vlogi, vseeno pa so izpeljali nekaj akcij; prvi je do strela v tretji minuti prišel Anže Kopitar, nato pa je poskusil še Gregor Polončič. Najlepšo priložnost pa je imel Tomaž Razingar, ki se je dokopal do ploščka pred golom tekmecev, a je bil Ward zbran. Kristan pa je še z nekaj dobrimi posredovanji poskrbel za minimalen zaostanek po prvem delu.

Kristan reševal napake obrambe

Domači hokejisti so takoj na začetku druge tretjine stopili na plin. Že po prvi akciji je Heatley odlično streljal po podaji Ryana Getzalfa in plošček iz neposredne bližine pod prečko spravil v mrežo. Pritisk Kanadčanov se je nadaljeval, Slovenci so naredili tudi nekaj napak v obrambi, ki pa jih je reševal Kristan. V 27. minuti je ustavil strela Brenta Burnsa in Heatleyja, takoj zatem pa se je priložnost v protinapadu ob igralcu manj ponudila Razingarju, vendar Ward ni klonil.

Podobno je bilo minuto kasneje, ko je šel v prodor Marcel Rodman, a je Ward pravočasno ustavil plošček. Zato pa so domači hokejisti ob naslednji številčni premoči, ko je na kazenski klopi sedel Egon Murič in je sodnik že dvignil roko za še eno slovensko izključitev, povišali na 3:0 po strelu od daleč Martina St. Louisa, ko je plošček pred vrati zadel Dejana Varla in za malenkost spremenil smer. Le 20 sekund kasneje so domači spet dvignili roke v znak slavja ob golu, a prehitro; zaradi prekrška Erica Staala nad Kristanom je sodnik zadetek razveljavil in Kanadčana poslal na kazensko klop.

Izkoristili najlepšo priložnost

Nato pa so svojo najlepšo priložnost dočakali Slovenci in jo tudi izkoristili. Kanadčani so v 33. minuti imeli na klopi za kaznovane dva igralca, Slovenija pa minuto in 11 sekund priložnosti za igro 5-3. Po uigrani akciji Marcela Rodmana in Razingarja je tik ob desni vratnici Kopitar rutinirano podstavil palico in dosegel svoj prvi gol na SP. A zadetek ni bistveno spremenil moči na ledu.

Kanadčani so pritiskali, Slovenci so se zagrizeno branili, tudi takrat, ko sta kar dva ostala brez palic pred svojim vratarjem. Kristan se je spet izkazal, a nato nesrečno prejel četrti gol. Ko je že kazalo, da bodo Slovenci "počistili" pred svojimi vrati in je Kristan ubranil tri močne strele v nekaj sekundah, je Heatley po nekoliko nesrečnem posredovanju branilca Uroša Vidmarja plošček potisnil v mrežo.

Kanadčani boljši, močnejši in hitrejši

Zadnji del ni v ničemer spremenil moči na igrišču. Kanadčani so bili boljši, močnejši in hitrejši ter skoraj vselej za korak pred tekmeci pri lovljenju odbitih ploščkov. Vendar pa premoči niso kronali z zadetki, saj so naleteli na močnega Kristana. Streli Roya, Nasha in Myersa so postali njegov plen ali pa zleteli mimo vrat, v 50. minuti pa je slovenskemu vratarju pomagala tudi vratnica, ki je ustavila plošček po močnem strelu Greena.

Svoje priložnosti so imeli tudi Slovenci, še posebej sta bila aktivna David Rodman in Gregor Polončič, vendar jima je zmanjkalo moči za zadnjo potezo pred Wardom. V 51. minuti je Kopitar ob igralcu manj pobegnil kanadski obrambi, njegov samostojni prodor pa je odlično ustavil Ward. Prav ob izteku kazni Davidu Rodmanu pa je Kanada postavila končnih 5:1, ko je Heatley s hitrim prodorom dosegel "hat-trick". Domači so nato pet minut pred koncem zadeli še enkrat, a je sodnik že prej prekinil igro in gola ni priznal.

Uvodni dvoboj Slovenije na SP se je tako končal z zmernim porazom, največ zaslug zanj pa ima Kristan; o tem, koliko dela je imel in kako dobro ga je opravil, govori statistika strelov na gol. Slovenija jih je imela 23 in dosegla en gol, Kanada pa kar 65, od česar jih je Kristan ustavil 60.¸

Naslednji tekmec Slovenije bo v nedeljo ekipa ZDA.

Ne spreglejte