Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 6. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

selektor olimpijske igre Pjongčang 2018 Dejan Kontrec slovenska hokejska reprezentanca risi Nik Zupančič Kari Savolainen

Torek, 27. 6. 2017, 12.00

6 let, 6 mesecev

Selektorska menjava

Dejan Kontrec: Želimo strokovni štab na najvišji ravni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Kari Savolainen | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"V športu so vedno izzivi, enkrat zmagaš, drugič izgubiš. Verjamem, da bova z Nikom Zupančičem dobro sodelovala," pravi novi selektor slovenske hokejske reprezentance Kari Savolainen, sekretar Hokejske zveze Slovenija Dejan Kontrec pa upa, da bo Finec vnesel prepotreben svež veter in dodatno motiviral hokejiste.

Slovenski hokejisti so v ponedeljek dobili novega starega selektorja. V olimpijski sezoni jih bo vodil finski strokovnjak Kari Savolainen, ki selektorsko taktirko prevzema od Nika Zupančiča. Odločitev Hokejske zveze Slovenije za spremembo v vrhu trenerskega štaba je prišla nepričakovano, saj po neuspehu na svetovnem prvenstvu v Parizu, ko risom ni uspelo obstati med elito, na HZS te možnosti niso omenjali. Prav tako ne na skupščini in pozneje.

A generalni sekretar krovne hokejske organizacije Dejan Kontrec je na ponedeljkovi izredni novinarski konferenci dejal, da je že nekaj časa opažal, "da določene stvari niso bile take, kot bi morale biti". Po njegovem mnenju je znotraj reprezentance, v kateri se zaradi njene specifičnosti (majhnega obsega igralskega in trenerskega kadra) že dolgo časa srečujejo isti obrazi, morda prišlo do manjše nasičenosti, tudi v strokovnem štabu. Potreben je svež veter, za katerega upajo, da ga s severa Evrope prinaša 62-letni Savolainen.

Tudi sam nekoliko presenečen

V prihodnje bo usklajeval selektorsko delo z risi in službovanje na nacionalnem inštitutu za šport v domovini. | Foto: Hokejska zveza Slovenije V prihodnje bo usklajeval selektorsko delo z risi in službovanje na nacionalnem inštitutu za šport v domovini. Foto: Hokejska zveza Slovenije

Ta je slovensko reprezentanco že vodil med letoma 2003 in 2005, pozneje pa bil med selektorskim mandatom Matjaža Kopitarja več let njen svetovalec. Je eden dveh selektorjev risov in zadnji, pod vodstvom katerega je reprezentanca obstala med elito. Finski strateg dobro pozna slovenski hokej, v katerega se vrača po letu 2013.

"Vsekakor je vedno presenečenje, ko se znajdeš v takšnem položaju. V športu so vedno prisotni izzivi. Enkrat zmagaš, drugič izgubiš. Vesel sem vrnitve, na Slovenijo me vežejo lepi spomini. Spoštujem vaše trenerje, naredili so veliko. Verjamem, da bova z Nikom Zupančičem dobro sodelovala," se je prek videopovezave oglasil cenjeni hokejski delavec, ki bo po novem usklajeval zaposlitev na nacionalnem inštitutu za šport v Vierumäkiju in selektorsko delo z reprezentanco.

"Doma sem se pogovoril z delodajalcem, ki mi je omogočil, da nekaj časa preživim v Sloveniji oziroma z reprezentanco. Dva meseca bom imel prosto za olimpijske igre in svetovno prvenstvo ter en teden za novembrski turnir," je dodal prekaljeni trenerski maček, ki se bo med poletjem s štabom dogovoril, kako bodo stvari potekale.

Slovensko hokejsko reprezentanco v prihodnji sezoni čakata dve večji reprezentančni akciji. Februarja olimpijske igre v Pjongčangu. Večji del priprav naj bi opravili kar na prizorišču, in sicer naj bi bili tam med 5. in 25. februarjem. Aprila sledi še svetovno prvenstvo divizije I v Budimpešti, kjer bo edini cilj vrnitev med elito.

Nik Zupančič se je odločil, da kljub selektorski spremembi ostane del reprezentance. | Foto: Vid Ponikvar Nik Zupančič se je odločil, da kljub selektorski spremembi ostane del reprezentance. Foto: Vid Ponikvar

Degradacija? Na to lahko gledamo tudi tako.

Čeprav je vodstvo HZS Zupančiču odvzelo selektorsko taktirko, je ta sprejel vlogo pomočnika. "Morda niti ni toliko neobičajno, da selektor postane pomočnik. Če pogledamo z nogometnega vidika, so te menjave zelo pogoste. Če pogledamo ligo NHL, se velikokrat prvi trener razide z nekdanjim klubom, pa postane pomočnik trenerja v nekem drugem klubu. Na to lahko gledamo tudi kot na degradacijo, seveda. Z moje strani to ni bila lahka odločitev, a glede na to, s kom bom sodeloval in na kakšen način, bo to dobro tako zame kot za reprezentanco. Zdaj gledam naprej, kot sem vedno gledal," je odločitev, da ostane, komentiral zdaj že nekdanji slovenski selektor.

Tudi odgovornost hokejistov bo morala biti na določeni ravni

Pri HZS so ob menjavi v sporočilu za javnost zapisali, da je premalo časa, da bi v zdajšnji sestavi trenerskega štaba odpravili pomanjkljivosti, ki so se pokazale ob zadnjem reprezentančnem zboru.

Na tem smo pogrešali tako kemijo med fanti kot na relaciji selektor–hokejisti. Motivacija nekaterih igralcev ni bila videti na najvišji ravni, nekatere odločitve se tudi HZS niso zdele ustrezne, določenim nekateri trenerski prijemi niso bili najbolj všeč, pojavljati so se začele govorice, da bi bili lahko nekateri motivirani le za februarske olimpijske igre, za aprilsko svetovno prvenstvo skupine B pač ne …, kar za HZS ob pomanjkanju ustreznih zamenjav ne bi pomenilo nič dobrega.

Dejan Kontrec meni, da bodo hokejisti pod vodstvom Savolainena bolj motivirani in željni dokazovanja, saj ne poznajo njegovih reakcij. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Dejan Kontrec meni, da bodo hokejisti pod vodstvom Savolainena bolj motivirani in željni dokazovanja, saj ne poznajo njegovih reakcij. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kontrec je zanikal, da bi fantje izrazili željo po selektorski spremembi, ter dodal, da se je z njimi precej pogovarjal in da bodo morali tudi sami določene stvari spremeniti, česar naj bi se zavedali. "Vsakemu posebej sem povedal, kaj si mislim. Ne dvomim o njihovem znanju, a tudi njihova odgovornost mora biti na določeni ravni. Če se fantje ne bodo počutili soodgovorne pri celotni zgodbi, bo težko kaj spremeniti. Na trenerjih je, da jim dajejo prave informacije, na igralcih pa, da sprejmejo prave informacije na ledu."

Strokovni štab na najvišji ravni

Kot še pravi Kontrec, želijo fantom v olimpijski sezoni ponuditi kar se da veliko trenerskega znanja in zadnje novosti, ki jih iz hokejske velesile prinaša Savolainen. Prav Finec bi po sekretarjevem mnenju lahko vnesel dodatno motivacijo med reprezentante, od katerih bi pričakovali, da bo že nastop na svetovnem prvenstvu elite dovolj velika motivacija. A slovenski bazen hokejistov je tako majhen, da je marsikomu samoumevno, da je del reprezentance, saj ustreznih menjav Slovenija nima.

Slovenija Francija hokej | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Če ne bodo zaupali strokovnjaku, kot je Kari ...

"Vsi vemo, da je Kari dodana vrednost. Zelo težko ga je bilo dobiti za selektorja, a olimpijska sezona je zelo pomembna. Želim reči, da je strokovni štab na najvišji ravni. Verjamem, da lahko fante dodatno motivira, da bodo dali vse od sebe. Če igralci ne bodo zaupali odločitvam takšnega strokovnjaka, kot je Kari, in če jih ne bo to dodatno motiviralo, potem ne vem. To ni klub, kjer imajo drugačne motivacije, kjer so zaposleni in jih lahko športni direktor na drugačen način motivira. Tukaj jih poskušamo motivirati s čim boljšim delom in čim boljšimi strokovnjaki, kar jih lahko dobimo. Oni pa so tisti, ki lahko na ledu pokažejo maksimum. Če ga, so že večkrat dokazali, da lahko dosegajo zelo dobre rezultate."

Ne spreglejte