Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 9. 2017,
20.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Kari Savolainen slovenska hokejska reprezentanca Risto Dufva risi Hokejska Zveza Slovenije svetovno prvenstvo olimpijske igre Pjongčang 2018

Sreda, 6. 9. 2017, 20.12

6 let, 6 mesecev

Hokejski selektor obiskal Slovenijo

Kari Savolainen: Moramo biti v istem čolnu in veslati v isto smer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Kari Savolainen | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Nisem prišel, da bi bil turist in da bi šel na olimpijske igre samo zaradi olimpijske izkušnje. Želim zmage. V vrhunskem športu gre za zmagovanje," je ob druženju z novinarji dejal novi-stari selektor slovenske hokejske reprezentance Kari Savolainen in izpostavil pomembnost kemije znotraj ekipe, ki je na majskem svetovnem prvenstvu primanjkovala: "Moramo biti v istem čolnu in veslati v isti smeri."

Konec junija je kot strela z jasnega odjeknila novica, da Nik Zupančič ni več selektor slovenske hokejske reprezentance. Pri Hokejski zvezi Slovenije so se odločili, da ga po klavrnem svetovnem prvenstvu, ko so slovenski hokejisti v Parizu na sedmih tekmah prav tolikokrat izgubili, nadomesti novo ime. Pravzaprav staro.

Selektorsko palico je v roke spet prijel Kari Savolainen. Finski hokejski strokovnjak je rise kot selektor vodil že v sezonah 2003/04 in 2004/05, pozneje 2010/11, 2011/12 in 2012/13, ko je v njej kot pomočnik selektorja deloval Zupančič, pa je z njo tudi sodeloval tudi v vlogi svetovalca.

Zupančič je junija pristal na vlogo pomočnika, Savolainen pa si je za pomočnika izbral še rojaka Rista Dufvo, sicer glavnega trenerja v finski elitni ligi. Ob omenjenih del trenerskega štaba ostajajo tudi Edo Terglav, Gaber Glavič in Aleš Burnik.

Dve ključni akciji

Slovensko hokejsko reprezentanco prihajajočo sezono čakata dve pomembni reprezentančni akciji. Februarja 2018 bo drugič v zgodovini nastopila na olimpijskih igrah, v Pjongčangu bo v skupini igrala z Rusijo, ZDA in Slovaško. Aprila 2018 bo igrala na svetovnem prvenstvu divizije I. V Budimpešti se bo v družbi domačinov, Italijanov, Kazahstancev, Poljakov in Velike Britanije potegovala za eno od prvih dveh mest, ki bosta vodili v elitno divizijo.

Slovenska reprezentanca bo v novi sezoni del dveh pomembnih reprezentančnih akcij. Februarja jo čakajo olimpijske igre, aprila še svetovno prvenstvo divizije I. | Foto: Vid Ponikvar Slovenska reprezentanca bo v novi sezoni del dveh pomembnih reprezentančnih akcij. Februarja jo čakajo olimpijske igre, aprila še svetovno prvenstvo divizije I. Foto: Vid Ponikvar

Z dodatnimi petimi kilogrami in dodatno malho izkušenj

Savolainen, ki sicer dela na nacionalnem inštitutu za šport v Vierumäkiju, je prvi teden septembra izkoristil za obisk Slovenije, kjer se je srečal s preostalim delom strokovnega štaba, s katerim se želi pogovoriti o podrobnostih dela. Že novembra namreč njegovo četo čaka EIHC turnir v Parizu, kjer bo palice prekrižala z domačini, Latvijci in Belorusi. Najverjetneje se bo moštvo zbralo kar na prizorišču turnirja in tam opravilo mini priprave.

"Ponosen sem, da sem spet tukaj. Pred 20 leti sem prvič prišel v Slovenijo, od takrat sem bil pri vas več kot petdesetkrat. V zadnjih dveh letih sem delal na vrhunski ravni v finskem klubskem hokeju. A ves čas sem povezan s finsko zvezo, izobražujem trenerje in mislim, da imam zdaj več izkušenj kot takrat. Počutim se bolj samozavestnega, o nekaterih stvareh zdaj vem več." | Foto: Morgan Kristan / Sportida "Ponosen sem, da sem spet tukaj. Pred 20 leti sem prvič prišel v Slovenijo, od takrat sem bil pri vas več kot petdesetkrat. V zadnjih dveh letih sem delal na vrhunski ravni v finskem klubskem hokeju. A ves čas sem povezan s finsko zvezo, izobražujem trenerje in mislim, da imam zdaj več izkušenj kot takrat. Počutim se bolj samozavestnega, o nekaterih stvareh zdaj vem več." Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Imam pet kilogramov in precej izkušenj več," je med druženjem z novinarji o tem, kakšna je razlika med Karijem, ko je prvič vodil slovensko reprezentanco, in danes, v smehu dejal 62-letni Finec in dodal: "Želel sem se usesti z Nikom in trenerskim štabom, se pogovoriti, kako bodo tekle stvari. Tako lahko pred novembrom še nekaj naredimo. Časa za priprave ne bo prav veliko, zato razmere morda ne bodo povsem običajne. Ekipo bo treba pripraviti tudi med samim tekmovanjem, kar bo poseben izziv. Prav tako želim videti nekaj tekem in igralcev (ogledal si bo nekaj tekem Pokala Slovenije in tekmo lige EBEL med Beljakom in Medveščakom, op. a.).

Dela z ljudmi, ki jim lahko zaupa

Nik Zupančič, Risto Dufva, Aleš Burnik (na fotografiji), Edo Terglav in Gaber Glavič sestavljajo ožji trenerski štab. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nik Zupančič, Risto Dufva, Aleš Burnik (na fotografiji), Edo Terglav in Gaber Glavič sestavljajo ožji trenerski štab. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kot pravi, mu bodo pomočniki v veliko pomoč, je pa že zdaj navezal stike z nekaterimi igralci, saj ve, da je to še kako pomembno. Čeprav se je po SP omenjalo načete odnose znotraj reprezentance, tudi na relaciji trener – igralec, Savolainen zaupa Zupančiču.

"Vem, da težave niso tako velike, da bi močno vplivale na kohezijo v ekipi. Nik najbolje pozna igralce, zaupam njegovim sposobnostim. Zelo pomembno mi je, da delam z ljudmi, ki jim lahko zaupam."

Za rojaka Dufvo (dovoljenje kluba za pomoč slovenski reprezentanci ima za novembrski turnir in OI) v smehu pravi, da bo njegova glavna naloga, da ga bo miril, sicer pa o razlogih, da je trenerskemu štabu priključil stratega finskega elitnoligaša in dolgoletnega prijatelja, pravi: "Ta trenutek je eden od najbolj cenjenih trenerjev na Finskem. Pri projektih potrebuješ določeno podporo in občutil sem, da bi mi lahko zelo pomagal. Spoštujem njegovo mnenje in njegovo znanje o modernem hokeju."

Stabilnost in kemija

62-letnik opozarja na pomembnost kemije v celotni ekipi, konstantnosti v igri, ter majhne, a izjemno pomembne trenutke v igri, ki lahko prevesijo tehtnico. | Foto: Morgan Kristan / Sportida 62-letnik opozarja na pomembnost kemije v celotni ekipi, konstantnosti v igri, ter majhne, a izjemno pomembne trenutke v igri, ki lahko prevesijo tehtnico. Foto: Morgan Kristan / Sportida Savolainen se dobro zaveda, da ga s slovensko reprezentanco, ki je na zadnjem SP spet ekspresno nazadovala v divizijo I, čaka zahtevna naloga.

"Po ogledu tekem na SP ne morem kar reči, da sem razočaran z njihovimi predstavami. Ne morem se strinjati, da so igrali slab hokej. Je pa res, da niso bili 'stabilni'. Če stabilnosti med tekmo, med turnirjem ni, rezultati niso dobri. Včasih so ključni majhni trenutki in če takrat odigraš slabo, je lahko rezultat zelo slab."

Ob iskanju konstantnosti pa izpostavlja še prepotrebno kemijo znotraj celotne ekipe, ki smo jo še v Minsku ob uvrstitvi na olimpijske igre izpostavljali kot pomemben dejavnikov med risi, v Parizu pa močno pogrešali.

"Kemija je ključna. To je prvi korak. Tu sem tudi za to. Moja naloga je, da analiziram, kaj se je zgodilo. Prve korake bomo naredili že novembra. Ni veliko časa za spremembe, a glavna stvar je v glavi. V tem, da imajo igralci in tudi štab dobre občutke, imajo spoštovanje do drugih in pogum, da na ledu naredijo, česar so sposobni. Moramo biti v istem čolnu in veslati v isti smeri."

"Nisem turist" Savolainen ne skriva, da ga na OI zanima rezultat. "Tja ne grem kot turist. Na olimpijskih igrah sem že bil, olimpijsko izkušnjo že imam." | Foto: Morgan Kristan / Sportida Savolainen ne skriva, da ga na OI zanima rezultat. "Tja ne grem kot turist. Na olimpijskih igrah sem že bil, olimpijsko izkušnjo že imam." Foto: Morgan Kristan / Sportida

Finski hokejski strokovnjak, ki bo svoje varovance prek interneta vestno spremljal tudi na klubskih tekmah, o tem, ali vpoklic na reprezentančne tekme lahko pričakujejo nekateri starejši igralci, ki jih na zadnjem SP ni bilo (Žiga Pavlin, Marcel Rodman), ali pa morda mladi Jan Drozg, pravi: "Leta so zame le številka. Želim (i)zbrati najboljšo ekipo."

Takšno ekipo, ki bo tudi na olimpijskih igrah imela dovolj poguma in pokazala, da Slovenci znajo igrati hokej. "Moramo zmagati na kakšni tekmi. V vrhunskem športu gre za zmagovanje. Nisem prišel, da bom turist in da bi imel lepo izkušnjo z olimpijskih iger. Na olimpijskih igrah sem že bil, vem, kako so videti. Vesel bi bil, da bi naša ekipa dosegla to, česar je sposobna. Vem, kam lahko fantje posežejo, kaj lahko naredijo," je dal vedeti, da ga v Pjongčangu zanima rezultat.

Svoje varovance bo prvič zbral novembra pred začetkom turnirja v Franciji.

Če mu kdo obrne hrbet, potem njegovo delo ni dobro

Po OI še ne pričakuje reprezentančne upokojitve nobenega od starejših igralcev. Če že, bi se to po njegovem mnenju lahko zgodilo po aprilskem svetovnem prvenstvu. | Foto: Vid Ponikvar Po OI še ne pričakuje reprezentančne upokojitve nobenega od starejših igralcev. Če že, bi se to po njegovem mnenju lahko zgodilo po aprilskem svetovnem prvenstvu. Foto: Vid Ponikvar

Po svetovnem prvenstvu, ko je bil selektor še Zupančič, so se pojavile govorice, da so za nekatere starejše reprezentante februarske olimpijske igre zadnji reprezentančni cilj in da bi se po njih utegnil kdo posloviti. Je Savolainen razmišljal o tem, da bi lahko na OI peljal eno ekipo, na aprilsko SP pa morda drugo? "Ne, saj teh informacij nisem dobil. Bi pa to, če bi kdo od igralcev ali iz trenerskega štaba po olimpijskih igrah zapustil reprezentanco, pomenilo, da moje delo ni dobro."

Ne spreglejte