Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2018,
10.20

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

Natisni članek

Gaber Glavič HK Olimpija Kontinentalni pokal Alpska liga HDD Jesenice Tadej Čimžar

Četrtek, 25. 10. 2018, 10.20

5 let, 5 mesecev

Intervju: Tadej Čimžar

Gorenjski adut, ki je oktobra dočakal novo potrditev #intervju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85
Tadej Čimžar | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Ko ti enkrat gre, se tudi samozavest dvigne. A ostajam skromen, v vsako tekmo grem, kot da na mojem računu ni še nobene točke. Vesel sem vpoklica v reprezentanco, želim se dokazati tudi tam, da bom še kdaj morda zraven," pravi najbolj produktiven član HDD Sij Acroni Jesenice Tadej Čimžar, ki že nestrpno pričakuje sobotni derbi v Podmežakli (18.00) s HK SŽ Olimpija: "Mislim, da ima prav vsak od nas letošnja poraza nekje v glavi in bo naredil vse, da zmagamo."

Tadej Čimžar | Foto: HDD Jesenice, Drago Cvetanovič Foto: HDD Jesenice, Drago Cvetanovič

Otrok kranjske hokejske šole Tadej Čimžar se je pred debelimi tremi leti preselil med Jeseničane, iz leta v leto napredoval in postal nepogrešljiv član napada železarjev. V tej sezoni je na devetih tekmah Alpske lige zbral 11 zadetkov in pet podaj, kar ga med železarji uvršča na vrh točkovne lestvice, med strelci celotnega tekmovanja pa na tretje. Njegove igre niso ostale skrite selektorju Ivu Janu. 26-letni osrednji napadalec je tako pred dnevi prejel vpoklic v člansko reprezentanco. V zadnjem letu in pol je njegova samozavest poskočila, a poudarja, da ostaja skromen in z glavo povsem pri stvari. S Čimžarjem smo se pogovarjali o njegovi rasti, stanju ekipe, reprezentanci, ponesrečenem koncu tedna na Celinskem pokalu, pa tudi o sobotnem derbiju, ko bodo v domači Podmežakli na kolena poskušali spraviti Olimpijo.


Kako hitro ste predelali neuspešen konec tedna na Celinskem pokalu?
Precej hitro. Če sem iskren, smo poskušali vse skupaj kar hitro pozabiti. Na koncu smo bili sicer drugi, a seveda nismo bili zadovoljni s tem, kar smo prikazali. Poskušali smo to čim prej pozabiti in glave pripraviti za prihodnje tekme. Že v četrtek imamo gostovanje v Salzburgu, v soboto pa seveda derbi. Če bi se s soigralci pogovarjali in razglabljali predolgo o tem koncu tedna, zakaj se je končalo, kot se je, bi ustvarili le veliko negativne energije.

"Poraz proti Rittnu nas je precej bolj potolkel kot tisti proti Crveni zvezdi, saj se je za nas že prvi dan turnirja vse podrlo," pove o uvodu na Celinskem pokalu, na katerem so vknjižili dva poraza - visokega proti Rittnu (1:6) in nepričakovanega proti srbskemu moštvu (1:2 v podaljšku). | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Poraz proti Rittnu nas je precej bolj potolkel kot tisti proti Crveni zvezdi, saj se je za nas že prvi dan turnirja vse podrlo," pove o uvodu na Celinskem pokalu, na katerem so vknjižili dva poraza - visokega proti Rittnu (1:6) in nepričakovanega proti srbskemu moštvu (1:2 v podaljšku). Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

A mimo tega, kaj je šlo narobe, ne moremo.
Že začelo se je slabo, s prvo tekmo. Proti Rittnu res ni bil naš dan. Mislim, da smo zgrešili tri prazne gole. Takšna tekma včasih pride, a če se ti tako visok poraz zgodi že na uvodu takega turnirja, si takoj odpisan za napredovanje. Nekaj majhnih odstotkov je sicer ostalo za napredovanje, a prav veliko ne.

V soboto smo proti Madžarom igrali zelo dobro, na res visoki ravni, v nedeljo pa je proti Crveni zvezdi spet šlo vse skupaj navzdol.

Gaber Glavič
Sportal Jeseničane tepla neučinkovitost, za slovo še poraz z avtsajderjem iz Srbije

Ravno nepričakovan poraz s Crveno zvezdo, za katerega je kapetan Andrej Tavželj dejal, da se ne bi smel zgoditi, močno bode v oči.
Spet nam ni šlo povsem nič v gol. Bila je podobna tekma kot v državnem prvenstvu proti Slaviji, ko smo komaj zmagali. Oni so se zaprli, njihov vratar je bil razpoložen, mi pa smo napadali, napadali, napadali, a ni bilo nič od tega našega napada, tako da smo se na koncu obrisali pod nosom. A ne smemo se zaradi tega vznemirjati, saj bo samo še slabše. Že na naslednji tekmi je treba pokazati drugačen obraz.

Ste bili stoodstotno pri stvari ali ste Celinski pokal vzeli kot nekaj, kar je pač treba opraviti, in pazili, da ne bo poškodb?
Ne, zagotovo smo bili pri stvari. Zelo smo si želeli napredovanja. Morda celo tako močno, da smo v preveliki želji pregoreli že na prvi tekmi. Hoteli smo zmagati na turnirju, a že s prvo tekmo se je slabo začelo. Rekel bi, da nas je poraz proti Rittnu precej bolj potolkel kot tisti proti Crveni zvezdi, saj se je za nas v petek že vse podrlo.

"Zagotovo smo bili pri stvari. Zelo smo si želeli napredovanja. Morda celo tako močno, da smo v preveliki želji pregoreli že na prvi tekmi," razmišlja o ponesrečenem Celinskem pokalu. | Foto: Urban Meglič/Sportida "Zagotovo smo bili pri stvari. Zelo smo si želeli napredovanja. Morda celo tako močno, da smo v preveliki želji pregoreli že na prvi tekmi," razmišlja o ponesrečenem Celinskem pokalu. Foto: Urban Meglič/Sportida V soboto vas čaka derbi. Bi bil vaš slabši konec tedna lahko dejavnik pri razpletu obračuna z Olimpijo, ki je po seriji zmag, sploh tisti nad prvakom, verjetno precej samozavestna?
Mislim in upam, da to ne bo vplivalo na našo igro v soboto. Derbi je tekma zase, nekaj povsem drugega. V preteklosti smo že videli, da so ekipe, ki so bile v slabši formi, na derbijih pokazale drugačen obraz. Na derbi pride prav vsak popolnoma pripravljen, tako da se lahko zgodi karkoli. Sploh letos, ko Olimpija kaže dobre igre v primerjavi z lansko sezono. Prepričan sem, da bo dober derbi.

HK SŽ Olimpija
Sportal Olimpija pred večnim derbijem odpihnila branilce naslova

Omenili ste boljšo Olimpijo kot lani, ko ste jo redno premagovali. Letos ste se še pred sezono z njo dvakrat srečali in obakrat izgubili. V čem se vam zdijo nevarnejši kot lani?
Veliko boljši so na branilskih položajih. To je zelo vidno. Letos igrajo zelo podobno kot mi. Njihov trener je sicer rekel, da je vso poletje razmišljaj, kako bo sestavil taktiko. Na koncu smo videli, da je to pravzaprav naša taktika.

Bi rekli, da so v Ljubljani le "prevzeli" vašo taktiko?
Ne (smeh, op. a.), a vidno je, da igrajo precej bolj agresivno. V lanski sezoni niso bili tako agresivni. Že vse odkar je Gaber naš trener, mi igramo agresiven, ofenziven hokej, ki pa ga oni lani niso. Letos ga. Ob tem pa imajo, ponavljam, zelo dobre branilce. Pri nas se pozna, da imamo letos malo slabše branilce oziroma nam jih primanjkuje. Olimpija je Jeseničane v tej sezoni premagala dvakrat. Najprej na pripravljalni tekmi na Bledu, nato še v finalu pokala v Kranju. "Igrajo precej bolj agresivno kot lani, njihovi branilci so zelo dobri, pri nas pa se pozna, da nam jih primanjkuje," meni o sobotnem nasprotniku. | Foto: Urban Meglič/Sportida Olimpija je Jeseničane v tej sezoni premagala dvakrat. Najprej na pripravljalni tekmi na Bledu, nato še v finalu pokala v Kranju. "Igrajo precej bolj agresivno kot lani, njihovi branilci so zelo dobri, pri nas pa se pozna, da nam jih primanjkuje," meni o sobotnem nasprotniku. Foto: Urban Meglič/Sportida

Zdaj ste dobili novega soigralca v napadu, a prav bi vam verjetno prišel kakšen izkušen mož v obrambi.
Morda več kot le eden. Tukaj imamo nekaj težav. Tudi mladi fantje bodo morali kdaj prevzeti odgovornost. Vsak dan se naši mladi naučijo kaj novega. Verjamem, da bodo napredovali. Veliko se pogovarjamo v tej smeri. Tudi trener z njimi veliko dela. 

Philippe Paradis
Sportal Na Jesenice prihaja Kanadčan, ki rad odvrže rokavice #video

"Prav vsak od nas ima ta poraza nekje v glavi in bo naredil vse, da zmagamo."  | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Prav vsak od nas ima ta poraza nekje v glavi in bo naredil vse, da zmagamo." Foto: Urban Urbanc/Sportida Sta vas poraza z Olimpijo (pripravljalni in v finalu pokala) še bolj podžgala, čeprav vselej pravite, da se na derbijih zmaguje in da ste na njih vedno močno motivirani?
Res je, da se na derbijih zmaguje. Imamo pa zagotovo v podzavesti to, da smo zadnji tekmi proti Olimpiji izgubili. Mislim, da ima prav vsak od nas ta poraza nekje v glavi in da bo naredil vse, da zmagamo.

Sploh pa doma. Domače tekme so nekaj posebnega. Pričakujem, da bo dvorana polna, da bodo navijači glasni in bodo dodali svoj kamenček. Računamo nanje.

Če ste lani na večini derbijev zlahka zmagali, bodo tokrat verjetno odločale malenkosti.
Zagotovo. Zelo skupaj smo tudi na lestvici, tako da bi bilo lahko zanimivo. Težko je napovedati, da bo disciplinirana tekma brez golov, saj gredo lahko stvari hitro v drugo smer. Vseeno pa mislim, da bomo oboji poskušali začeti zelo disciplinirano. Potem bomo med tekmo videli, kako in kaj, poskušali kaj spremeniti, če bo treba.

HK Olimpija HDD Jesenice finale pokal Slovenije
Sportal Gorenjec odločil pokalnega zmagovalca in zbodel Jesenice

Pred derbijem vas v četrtek čaka še druga ekipa Salzburga, ki je ne gre jemati z levo roko.
Zavedamo se, da ne bo lahko. Čeprav gre za drugo ekipo, njihov položaj ni tak, kot je v drugi ekipi Celovca. Salzburg ima namreč res odličen mladinski pogon in veliko odličnih hokejistov, ki znajo zagreniti življenje. Bolj so "nadrsani" in imajo več znanja od Celovčanov. V Salzburg gremo brez podcenjevanja, a z veliko željo po zmagi, ki nam bi pred sobotnim derbijem še okrepila samozavest.

Ste pa na podlagi svojih predstav - ste vodilni po točkah med Jeseničani, tretji najboljši strelec lige - lahko precej samozavestni.
Vsekakor sem bolj samozavesten. Mislim, da še najbolj, odkar sem na Jesenicah. Ko ti enkrat gre, se tudi samozavest dvigne. Včasih je nisem imel toliko, ampak zdaj grem res v vsako tekmo zelo samozavestno. Že kar sam od sebe pričakujem, da bom naredil nekaj več.

"Vsekakor sem bolj samozavesten. Mislim, da še najbolj, odkar sem na Jesenicah. Že kar sam od sebe pričakujem, da bom naredil nekaj več," o predstavah in številkah, ki ga med strelci lige uvrščajo v vrh tekmovanja, razmišlja 26-letnik. | Foto: Urban Meglič/Sportida "Vsekakor sem bolj samozavesten. Mislim, da še najbolj, odkar sem na Jesenicah. Že kar sam od sebe pričakujem, da bom naredil nekaj več," o predstavah in številkah, ki ga med strelci lige uvrščajo v vrh tekmovanja, razmišlja 26-letnik. Foto: Urban Meglič/Sportida Mi je pa zelo pomembno, da smo dobra ekipa. Tudi če mi kdaj ne gre, na primer zadnji konec tedna sem imel veliko priložnosti, pa nisem zadel, me drugi spodbujajo. Tukaj moram ekipo pohvaliti, da smo res dobra skupina, ki se dobro razume med seboj. Enkrat nekomu ne gre, drugič drugemu, a nikoli se zaradi tega ne spremo.

Pogledujete kaj proti lestvici številk posameznih igralcev v Alpski ligi ali se s tem ne obremenjujete?
Ne prav veliko, vem le, da sem nekje pri vrhu. Sam sebi govorim, da moram ostati skromen, da moram v vsako tekmo tako, kot da na mojem računu še ni nobenega zadetka, nobene točke. Vedno hočem doseči nov zadetek, če dosežem dva, želim še enega. Te želje ne zmanjka. Želim pa ostati skromen in stoodstotno pri vsaki tekmi. Zavedam se, da če enkrat začneš stvari jemati z levo roko, na lahek način, bo hitro konec forme. Vsak dan moraš trenirati in si vsak dan močno želeti.

"Najbolj se mi pozna na samozavesti, ki je rasla, in v napadu, v obrambi pa sem že prej kar dobro igral," pravi o največjem napredku po selitvi iz matičnega Kranja na Jesenice. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Najbolj se mi pozna na samozavesti, ki je rasla, in v napadu, v obrambi pa sem že prej kar dobro igral," pravi o največjem napredku po selitvi iz matičnega Kranja na Jesenice. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pred sezono 2015/16 ste iz matičnega Kranja prišli na Jesenice. V čem ste v teh letih, odkar ste železar, najbolj napredovali?
Najbolj se mi pozna na samozavesti, ki je rasla. Če nisi samozavesten, je zelo težko igrati. V zadnjem letu, letu in pol sem, kot sem že rekel, veliko bolj samozavesten, kar se močno pozna v moji igri. Najbolj sem napredoval zagotovo v napadu, v obrambi sem že prej kar dobro igral kot center. Zdaj mi je tudi v napadu še bolje steklo, tako da sem res zadovoljen.

Ivo Jan
Sportal Koga bo v Belorusiji preizkusil slovenski selektor?

Zagotovo ste zadovoljni tudi z vpoklicem v člansko reprezentanco. Selektor Ivo Jan vas je uvrstil na seznam potnikov za novembrski pripravljalni turnir v Minsku.
Res sem bil vesel tega vpoklica. Z njim se sicer sploh nisem obremenjeval, nisem hotel razmišljati o tem. V prejšnji sezoni sem nekako upal, da bi me vpoklicali, pa ni bilo nič, zato sem si rekel, da sploh ne bom več upal, da če bo, bo, če ne, pa tudi prav.

In je prišel. Vpoklic. Kot potrditev, da ste na pravi poti.
Da. Sam ga tudi tako vidim. Vesel sem. Poskušal se bom čim bolje predstaviti, unovčiti zaupanje, se izkazati, kaj narediti, da bi bil potem morda še kdaj drugič zraven.

Preberite še:

slovenska hokejska reprezentanca EIHC Cergy Matija Pintarič
Sportal Predstav Matije Pintariča niso spregledali #video
Pokal Slovenije HK Olimpija HK triglav Kranj
Sportal Triglavani in Celjani so se znesli nad Srbi, Slavija še drugič izgubila


 

Ne spreglejte