Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 7. 2017,
8.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

UTE Ujpest Anže Ropret Frederick Gaudreau liga NHL Nolan Patrick Klemen Mohorič Admiral Vladivostok liga KHL Gašper Glavič

Nedelja, 23. 7. 2017, 8.08

6 let, 7 mesecev

Hokejska tržnica

Kdo je poiskal nove izzive, kdo pa podaljšal zvestobo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Gašper Glavič | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na hokejski tržnici so pestri dnevi, saj klubi tako v Evropi kot čez lužo gradijo ekipe za prihodnjo sezono. Prestope in podaljšanja sodelovanj spremljamo tudi na Sportalu.

Tržnica med 17. in 23. julijem

Mlada moč ostaja na Jesenicah

Še teden dni je do začetka priprav železarjev in Olimpije, ki imata za zdaj na svojih igralskih seznamih le peščico hokejistov. Jeseničani bodo v novi sezoni Alpske lige zaigrali pomlajeni. Še naprej bodo računali tudi na dve mladi moči v napadu, 20-letnega Gašperja Glaviča in 19-letnega Blaža Tomaževiča.

Prvi je lani v ligi AHL odigral 35 tekem in dosegel tri točke (zadetek, dve podaji), drugi pa je priložnost dobil na nekoliko manj tekmah, na 25 je enkrat zadel in enkrat podal. Mladeniča upata, da bosta letos v Alpski ligi igrala več in da bosta s pridom izkoristila pridobljeno znanje.

"Mladim igralcem je zagotovo najpomembneje, da se učimo od starejših in izkušenejših. Veseli me, da bom vse to znanje lahko uporabil v prihajajoči sezoni," pravi Tomaževič.

Jeseničani bodo sezono v Alpski ligi začeli 13. septembra, ko bodo gostili podprvaka Asiago, nekaj dni prej pa jih čaka še Pokal Slovenije.

Najboljši strelec Nashvilla si je prislužil dolgoročno pogodbo

Švedski napadalec Viktor Arvidsson bo še sedem sezon član finalistov zadnje sezone Nashville Predators. Vodstvo kluba je z 31 zadetki in 61 točkami najboljšega strelca svojega moštva v lanski sezoni nagradilo z novo pogodbo. Ta bo 24-letnemu Skandinavcu prinesla 29,75 milijona ameriških dolarjev (25,5 milijona evrov).

Slovak in Detroit sta se dogovorila

Arbitraži so se izognili pri Detroit Red Wings, ki se jim le uspelo dogovoriti s 26-letnim krilnim napadalcem Tomasom Tatarjem. Slovak bo dres rdečih kril nosil še štiri sezone, v povprečju bo na leto zaslužil 5,3 milijona ameriških dolarjev (4,6 milijona evrov).

Nekdanji soigralec Jana Muršaka Tomas Tatar je z Detroit Red Wings podpisal štiriletno pogodbo. | Foto: Reuters Nekdanji soigralec Jana Muršaka Tomas Tatar je z Detroit Red Wings podpisal štiriletno pogodbo. Foto: Reuters

"Veseli me, da smo našli skupen jezik. Bilo je kar stresno. Mislim, da smo vsi poskušali doseči dogovor brez arbitraže, kar nam je uspelo. Res sem si želel ostati tu, kjer imam veliko prijateljev, v slačilnici pa je izredno dobra kemija," je ob podaljšanju sodelovanja dejal Tatar, ki je pri Detroitu debitiral v sezoni 2009/10. Vmes se je za nekaj časa preselil k njegovi AHL-podružnici, zadnja štiri leta pa vselej igra v ligi NHL.

Slovak – na 82 tekmah lanskega tekmovalnega obdobja je dosegel 46 točk (25 zadetkov, 21 podaj) – upa, da jim bo šlo v prihodnji sezoni bolje. V končani so namreč po več kot dveh desetletjih ostali brez končnice.

Nove težave drugega izbora nabora NHL, ki si je prislužil triletno pogodbo

Kanadski napadalec, številka dva letošnjega nabora lige NHL, Nolan Patrick res nima sreče z zdravjem. V pretekli sezoni, ko je drsal v ligi WHL, je moral zaradi operacije hernije izpustiti lepo število tekem, a njegove zdravstvene težave niso odvrnile vodstva Philadelphia Flyers, da so ga na naboru izbrali kot drugega.

Nolana Patricka pestijo zdravstvene težave. | Foto: Reuters Nolana Patricka pestijo zdravstvene težave. Foto: Reuters

Nolan, ki si je v začetku tedna prislužil triletno entry-level pogodbo v ligi NHL, bi moral že v začetku meseca drsati na razvojnem taboru Philadelphie, a zaradi novega operacijskega posega ni. Na ledu so ga znova pričakovali v četrtek zjutraj, a tudi takrat se 18-letnik ni predstavil. Vzrok za odsotnost? Infekcija obraza.

Generalni direktor Philadelphia Flyers Ron Hextall upa, da bo najstnik kmalu zdrav in da bo lahko pokazal veščine, zaradi katerih so ga izbrali v svoj kader.

"Note" in Parayko dosegli dogovor

Vodstvo St. Louis Blues in kanadski branilec Colton Parayko so dosegli dogovor, s katerim so se izognili arbitraži. Klub in 24-letnik sta se dogovorila za petletno sodelovanje, ki bo kanadčanu prineslo v popvrečju 5,5 milijona ameriških dolarjev (4,8 milijona evrov) na sezono.

Branilec Colton Parayko bo še pet sezon nosil dres St. Louis Blues. | Foto: Reuters Branilec Colton Parayko bo še pet sezon nosil dres St. Louis Blues. Foto: Reuters

"Izjemno vesel sem, da smo se le uspeli dogovoriti za dolgoročno sodelovanje in da ostajam v St. Louisu. Ta je postal moj dom, tu si želim biti tudi v prihodnosti. Veselim se naslednjih pet let, komaj čakam, da se septembra vrnem na led," je za ameriške medije dejal Parayko, ki je v zadnji sezoni v rednem delu izpustil le eno tekmo. Na 81 je štirikrat zadel, v statistiko pa dodal 31 podaj. V končnici je na 11 obračunih dvakrat zadel in trikrat podal.

"S Paraykom in Alexom (Pietrangelo,), (Joelom) Edmundsonom in Jayem Bouwmeestrom imamo izjemno solidna prva branilska para, ki se lahko enakovredno kosata z vsemi v ligi," je ob podaljšanju sodelovanja dejal generalni direktor St. Louis Blues Doug Armstrong.

Med sezono prečrtal Olimpijo in odšel na Madžarsko, kjer bo tudi v prihodnje

Slovenski napadalec Anže Ropret je lansko tekmovalno obdobje začel pri HDD Olimpija v ligi EBEL, a se zaradi vseh nepravilnosti v klubu, ki so se vlekle že dlje časa, konec novembra odpravil k sosedom. Pridružil se je moštvu UTE (Újpesti Torna Egylet) iz madžarske prestolnice in zaigral v manj kakovostnem tekmovanju, kot jih je bil vajen zadnja leta, ligi MOL. Ta večinoma združuje madžarske in romunske klube, v prihodnji sezoni pa bo v preimenovanem tekmovanju (po novem Erste liga) tekmovalo tudi drugo moštvo Dunaja. Dolgoletni član Olimpije Anže Ropret ostaja na Madžarskem. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Dolgoletni član Olimpije Anže Ropret ostaja na Madžarskem. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Ropret se je lani hitro vklopil v moštvo, katerega vodstvo je bilo s prispevkom 27-letnika (na 18 tekmah rednega dela 25 točk – 11 zadetkov, 14 podaj; na 12 tekmah končnice 11 točk) zadovoljno, zato mu je ponudilo novo pogodbo. Ljubljančan bo tako dres kluba iz Budimpešte nosil tudi prihodnjo sezono, ko si želi izboljšati lanski izkupiček – izpadli so v polfinalu.

"Vesel sem, da so mi ponudili novo pogodbo za prihodnjo sezono. Želimo iti še korak naprej proti naslovu prvaka," je napadalec dejal za uradno spletno stran.

Lani sta ob Ropretu v klubu igrala še dva Slovenca, napadalec Andrej Hebar in vratar Aleš Sila. Zadnji bo tudi v prihodnje branil barve UTE.

Nova slovenska moč v Vladivostoku

Nekdanji slovenski reprezentant in večino igralske kariere vratar Olimpije Klemen Mohorič je našel novega delodajalca. Kot trener vratarjev bo deloval še v tretjem klubu Kontinentalne hokejske lige, Admiralu Vladivostoku. Klemen Mohorič bo v prihodnje deloval na daljnem ruskem vzhodu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Klemen Mohorič bo v prihodnje deloval na daljnem ruskem vzhodu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Za 42-letnika bo to že peta sezona v ligi KHL, prva v Rusiji. Do zdaj je tekmovanje spoznaval z Medveščakom (od sezone 2013/14 do 2015/16) in Slovanom iz Bratislave (v lanski sezoni), zdaj pa se seli na daljni ruski vzhod. Deloval bo kot trener vratarjev pri Admiralu iz Vladivostoka, kjer bo zamenjal Konstantina Vlasova, ki se je preselil k ruskemu velikanu CSKA Moskva.

Mohorič ne bo edini Slovenec v Vladivostoku. Njegov dres bo še drugo sezono zapored nosil slovenski reprezentančni napadalec Robert Sabolič.

V ligi KHL si bodo v prihodnji sezoni kruh služili tudi Jan Muršak in Žiga Jeglič – oba bosta zaigrala za Torpedo Nižni Novgorod – ter Rok Tičar, ki bo pomagal Avtomobilistu Jekaterinburgu.

Presenetljivi finalisti zadržali odkritje finala

Vodstvo najlepšega presenečenja končnice zadnje sezone lige NHL Nashvilla je sodelovanje z napadalcem Frederickom Gaudreaujem podaljšalo za tri leta. V prvih dveh sezonah bi se lahko selil med ligo NHL in AHL, v tretji pa bo igral le v najmočnejši hokejski ligi (takrat bo prejel 700 tisoč ameriških dolarjev, v prvih dveh letih v NHL 650 tisoč, v primeru igranja v AHL pa 70 tisoč). Frederick Gaudreau si je prislužil triletno pogodbo. | Foto: Reuters Frederick Gaudreau si je prislužil triletno pogodbo. Foto: Reuters

24-letni kanadski napadalec je v rednem delu lanske sezone za Nashville Predators odigral zgolj devet tekem in vknjižil eno podajo. Priložnost je nato dobil tudi v konferenčnem finalu proti Anaheimu in finalu proti Pittsburghu. Zablestel je predvsem proti prvakom, ko je na štirih tekmah trikrat zadel.

Senatorji in Pageau še naprej z roko v roki

Ottawa Senators in Jean-Gabriel Pageau so se dogovorili za novo triletno pogodbo. 24-letni napadalec je del franšize Senatorjev vse od sezone 2012/13, za njim pa sta dve polni sezoni v ligi NHL. Odigral je vseh 82 tekem rednega dela in v statistiko vpisal 12 zadetkov in 21 podaj. Z osmimi zadetki v končnici je bil najbolj razpoložen strelec Ottawe, ki je obstala šele pred velikim finalom.

Kanadčan bo v povprečju prejemal 3,1 milijona ameriških dolarjev na sezono.

Jean-Gabriel Pageau ostaja med Senatorji. | Foto: Reuters Jean-Gabriel Pageau ostaja med Senatorji. Foto: Reuters

Trenerske izkušnje nabiral v ligi EBEL, nadaljeval bo v AHL

Nekdanji NHL-ovec Rob Davison se je po igralski karieri (ob koncu je igral tudi za Red Bull Salzburg) odločil za trenersko delo. Od leta 2014 do leta 2016 je kot pomočnik trenerja pomagal Salzburgu in z njim dvakrat osvojil razširjeno avstrijsko prvenstvo. Pot ga je nato vodila v ligo KHL k Dinamu iz Minska, kjer je v lanski sezoni prav tako opravljal vlogo pomočnika trenerja in z beloruskim klubom spoznal končnico Kontinentalne lige.

37-letnik se zdaj vrača čez lužo, kot pomočnik trenerja bo deloval v ligi AHL pri podružnici NHL-ovca Toronto Maple Leafs Toronto Marlies. Bo naslednja postaja liga NHL?

Po prvem jo je dobil tudi drugi

Potem ko je prvi izbor letošnjega NHL-nabora Nico Hischier pred dnevi z New Jersey Devils podpisal prvo NHL-pogodbo, je ta dan dočakala tudi številka dva z nabora Nolan Patrick.

Nolan Patrick bo kmalu spoznal največji hokejski ledeni oder. | Foto: Getty Images Nolan Patrick bo kmalu spoznal največji hokejski ledeni oder. Foto: Getty Images

Pri Philadelphia Flyres so se z 18-letnikom dogovorili za triletno začetno pogodbo (entry-level contract). Ta mu bo v povprečju na sezono prinesla za začetnike maksimalnih 925 tisoč dolarjev. Ob tem si z igro lahko prisluži dodatne bonuse.

Ne spreglejte