Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2017,
12.20

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Gaber Glavič HDD Jesenice HK Olimpija Alpska liga Adis Alagić

Četrtek, 30. 11. 2017, 12.20

6 let, 4 mesece

Trener vodilnega moštva Alpske lige

Gaber Glavič: Nihče se več ne drži nazaj, nihče več ne spi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Gaber Glavič HDD Jesenice HK Olimpija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Še enkrat se je pokazalo, da ne eni ne drugi nismo zastonj na vrhu. Ob izenačenih močeh smo bili boljši, podjetnejši, igra z igralcem več pa ni bila takšna, kot bi si želeli," je po porazu v podaljšku z 2:3 proti drugemu moštvu Alpske lige dejal trener vodilnih Jeseničanov Gaber Glavič. Dotaknil se je še okrepljenega trenerskega in igralskega štaba, premora, ki prihaja, in rasti svoje ekipe skozi zadnje tekmovalne mesece.

Gledalci v Podmežakli so v sredo videli eno boljših tekem v sezoni Alpske lige. Na gorenjskem ledu sta se pomerili trenutno najvišje uvrščeni moštvi tekmovanja. V dvoboju, vrednem imena derbi, so se zmage v podaljšku (3:2) veselili gostje iz Rittna. Jeseničani v podaljšani igri niso izkoristili dvominutne številčne prednosti v igri štiri na tri, a so kljub porazu ostali na prvem mestu lige, ki združuje slovenska, italijanske in avstrijske klube.

"Še enkrat se je pokazalo, da nismo ne eni in ne drugi zastonj na vrhu. Če primerjam ekipi, lahko rečem, da smo hitrejši in nevarnejši v njihovi napadalni tretjini, oni pa imajo na svoji strani rutino, starost in izkušnje. To se je poznalo predvsem v igri z igralcem več. Mi tokrat v tem elementu nismo bili dobri. Ne ustrelimo na gol, hočemo zadeti skoraj na prazen gol, preveč na lepo … To se na takem derbiju proti takšnemu nasprotniku skoraj vedno izkaže za neuspešno. Če bi izkoristili našo premoč v igri pet na pet, v kateri smo bili boljši in podjetnejši, in dali še več golov, bi se tehtnica prevesila na našo stran, a se ni," je po porazu razmišljal strateg železarjev Gaber Glavič.

Še bolje ga bo spoznal med premorom

Adis Alagić je sezono začel pri Beljaku, v sredo je prvič zaigral za Jesenice.  | Foto: Sportida Adis Alagić je sezono začel pri Beljaku, v sredo je prvič zaigral za Jesenice. Foto: Sportida

V njegovo ekipo so med zadnjim reprezentančnim premorom udarile poškodbe. Najbolj jih je prizadela poškodba rame reprezentančnega napadalca Nika Pema, ki so ga pred sezono pripeljali kot eno od glavnih okrepitev v napadu. 22-letnika čakata operacija in nekajmesečno okrevanje.

Gorenjski tabor je kot odgovor na neljubi dogodek pripeljal 23-letnega Adisa Alagića, ki je zadnja leta večinoma preživel v ligi EBEL. Ta je na tekmi z Rittnom zaigral prvič po 8. oktobru. Kako je premierno predstavo visokoraslega napadalca videl Glavič?

"Nesporno je, da je velik fant, da je dober na ploščku, da ima dober strel, da zna narediti razliko z dobro podajo. V prihajajočih 14 dneh, ko bomo imeli premor, bomo videli, kje resnično je. Zanj je dobro, da prihaja premor. Jaz ga bom dokončno spoznal na svojem treningu. Naredil bom še določene teste, da bom videl, kakšna je njegova fizična pripravljenost. Moral se bo drsalno priklopiti hitrosti, ki jo gojimo in smo si jo prigarali skozi sezono."

Burnik želja že od začetka

"Aeš Burnik je velik doprinos. Že v reprezentanci dolgo sodelujeva, pričakujem, da bo tudi sodelovanje v klubu dobro." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Aeš Burnik je velik doprinos. Že v reprezentanci dolgo sodelujeva, pričakujem, da bo tudi sodelovanje v klubu dobro." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Jeseničani so v zadnjih dneh pozdravili še en nov obraz v svojem moštvu. Trenerskemu štabu se je pridružil Aleš Burnik, s katerim Glavič že lep čas sodeluje tudi v članski reprezentanci, kjer je videoanalitik.

"Vsekakor bo zame lažje. To sem si želel že od začetka. Aleš Sodja je moj pomočnik na tekmah, pri procesu treninga pa sem bil sam. Del tega bo zdaj padel na Aleša, vsekakor tudi videoanaliza … Lahko si bova razdelila čas na koncu treninga za individualno delo, nekdo bo delal z napadalci, drugi z branilci, vratarji … Vsekakor je velik doprinos. Že v reprezentanci dolgo sodelujeva, dobro se poznava, pričakujem, da bo tudi sodelovanje v klubu dobro."

S tujcema zadovoljen, napredek mladih viden iz meseca v mesec

Novih okrepitev ne pričakujejo, s tujcema Markusom Piispanenom (levo), ki se je s krila preselil na center, in vratarjem Clarkom Saundersom je zadovoljen. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Novih okrepitev ne pričakujejo, s tujcema Markusom Piispanenom (levo), ki se je s krila preselil na center, in vratarjem Clarkom Saundersom je zadovoljen. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

O dodatnih okrepitvah pri železarjih trenutno ne razmišljajo.

"Dokler smo na vrhu, pa tudi če ne bomo, ne razmišljamo, da bi še okrepili ekipo. Tujce (vratar Clarke Saunders in napadalec Markus Piispanen, op. a.) imamo tam, kjer jih najbolj potrebujemo. Z njima smo zadovoljni. Piispanen se je preselil na mesto centra. Šele drugo tekmo je odigral na tem položaju in se je dobro znašel."

"Če pa se bo izkazalo, da bodo Italijani še stopnjevali, lahko rečem le, da tudi mi ne bomo počivali. Tudi mi gremo iz meseca v mesec navzgor. Ekipa je mlada in v teh mesecih si je nabrala ogromno izkušenj. Večina fantov je z mano tretje leto in prav vsak mesec vidim velik napredek. Starejši, ki jih ni veliko, pa so že tako in tako iz pravega testa," je s svojo zasedbo zadovoljen 39-letnik.

Nihče več ne spi, niti Italijani ne

"Liga je že na taki ravni, da se nihče več na začetku ne drži nazaj, nihče več ne spi," o tem, da Italijani sezone ne začenjajo več zadržano, pravi Glavič.
 | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Liga je že na taki ravni, da se nihče več na začetku ne drži nazaj, nihče več ne spi," o tem, da Italijani sezone ne začenjajo več zadržano, pravi Glavič. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Glavič se s tem, da italijanska moštva pozneje začenjajo priprave in z napredovanjem sezone postajajo nevarnejša, ne strinja.

"Mislim, da je to, da se oni krepijo s sezono, bolj veljalo v preteklosti. Morda je bilo to včasih, zdaj ni več. Stvari se iz leta v leto spreminjajo. Asiago je edina ekipa, ki nas je letos nadigrala. In to na prvi tekmi. Brunico je že zamenjal trenerja, kar je signal, da želijo takoj igrati dobro. In to je normalno, saj v takem ritmu tekem ne smeš z ničemer zamujati, če želiš biti v play-offu. Mislim, da nihče nima rezerve, liga je že na taki ravni, da se nihče več ne drži nazaj, nihče več ne spi."

Pred derbijem s polovico ekipe ne bo opravil niti treninga

Jeseničani bodo naslednjo tekmo Alpske lige odigrali šele 16. decembra, ko bo v Tivoliju četrti derbi sezone z Olimpijo, tretji v tem tekmovanju. Do zdaj so zmagali na vseh srečanjih. Glavič med premorom na treningih ne bo imel popolne ekipe. Kar nekaj mladeničev bo namreč med 9. in 15. decembrom na Bledu zastopalo Slovenijo na svetovnem prvenstvu divizije I, skupine B.

Četrti derbi sezone, tretji v Alpski ligi, bo 16. decembra v Tivoliju. Glavič pred obračunom z Olimpijo z velikim delom ekipe ne bo opravil niti treninga. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Četrti derbi sezone, tretji v Alpski ligi, bo 16. decembra v Tivoliju. Glavič pred obračunom z Olimpijo z velikim delom ekipe ne bo opravil niti treninga. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Le polovica fantov ostane doma, polovica jih gre z reprezentanco do 20 let. Za Jesenice to vsekakor ni dobro, se pa zavedam in povsem normalno je, da morajo za Slovenijo dati vse. Po vsakem premoru potrebujemo kar nekaj časa, da se sestavimo. Ni dobro, da bomo 16. igrali derbi z Olimpijo, jaz pa pred tem s polovico ekipe ne bom opravil praktično niti enega treninga. Drugemu delu ekipe, sploh Adisu, bo ta premor prav prišel. Poskušali se bomo čim bolje pripraviti na nadaljevanje sezone," razmišlja naš sogovornik in priznava, da ni lahko biti v tako intenzivnem klubskem in reprezentančnem ustroju.

Družina ga razume in mu stoji ob strani

"Ni lahko. Zelo redke so ure, ko ne razmišljam o hokeju. Te poskusim vsaj malo posvetiti družini, ki po domače rečeno malo trpi, a razume položaj in mi stoji ob strani, tako da se ji zahvaljujem. Ta sezona ne bo tako dolga, kot je bila pretekla. Upam, da si po njej dobro odpočijem, nato pa bomo videli, kako naprej," je ob koncu pogovora dejal nekdanji hokejist.

Ne spreglejte