Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 4. 2012,
9.46

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

svetovno prvenstvo

Petek, 27. 4. 2012, 9.46

8 let, 1 mesec

Finci pred prvenstvom na prvem mestu lestvice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Le osem dni je še do začetka svetovnega prvenstva elitne diviziji v hokeju na ledu. Letos se bo 76. zaporedno prvenstvo odvijalo na Finskem in Švedskem.

Branilci naslova bodo prav domačini, reprezentanti Finske. Pred začetkom je mednarodna hokejska zveza (IIHF) objavila svežo lestvico reprezentanc, za nekakšen pogled moči reprezentanc pred prvenstvom. Na vrhu so trenutno odlični Finci z 2245 točkami, ki bodo prvenstvo začeli le z malo prednostjo pred Švedsko (2240). Tretji so Rusi z 2225 točkami, za njimi pa se zvrstijo še Čehi (2210) in Kanadčani (2195). Finska izbrana vrsta si bo prizadevala, da bo na letošnjem prvenstvu prva ekipa po Sovjetski zvezi, ki bi osvojila zlato medaljo na domačem ledu.

Pozicija na lestvici IIHF je odvisna od nastopa reprezentanc na zadnjih štirih svetovnih prvenstvih in zadnjih olimpijskih iger. Lestvica, ki jo je trenutno objavila mednarodna zveza, pa še ni popolna, ampak služi nekakšni orientaciji, kje se ekipe nahajajo pred najpomembnejšim turnirjem v sezoni. Lestvica, ki bo za nekatere reprezentanc posebej pomembna tudi za olimpijske kvalifikacije, bo objavljena namreč šele po prvenstvu. Tako se lahko še marsikaj spremeni. Prvouvrščena ekipa na svetovnem prvenstvu elitne divizije namreč dobi 1200 točk, srebrna reprezentanca jih prejme 1160, medtem ko je bron vreden 1120 točk.

Na splošno velja, da je 20 točk razlike med dvema ekipama, z izjemo 40 točk razlike med prvim in drugim mestom (20 točk za priznavanje za prvo mesto), drugim in tretjim (20 točk za priznavanje, ker se je drugo uvrščena ekipa borila v finalu), ter tako naprej vse do 9. mesta.

V končni razvrstitvi na lestvici IIHF 2012 bomo lahko videli, katerih je najboljših devet držav, ki se bodo avtomatsko uvrstile na zimske olimpijske igre v Soči. Ostale reprezentance se bodo imele možnost boriti na kvalifikacijah. Ekipe od 9. do 18. mesta na lestvici IIHF se bodo uvrstile v glavne kvalifikacije pred zimskimi olimpijskimi igrami 2014. Slovenska reprezentanca trenutno drži 18. mesto, in če bo naša izbrana vrsta igrala na kvalifikacijah, jih le-te čakajo februarja 2013.

Čaka nas lahko še izjemno razburljiv boj za avtomatsko uvrstitev na OI, saj je trenutno med 7. in 10. mestom le 50 točk razlike. Trenutno so sedmi Švicarji z 1990 točkami, pred Nemci (1985), medtem ko trenutno zadnje mesto ki vodi na olimpijske igre drži Norveška (1960). Slovaška na 10. mestu je zadaj le 20 točk.

Ne spreglejte