Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2009,
20.08

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 12. 3. 2009, 20.08

8 let, 3 mesece

"Bodychecki" povečujejo možnost poškodb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Na kanadski univerzi York so opravili raziskavo, v kateri so ugotovili, da naleti (t.i. bodychecki) pri mladih igralcih povečujejo možnosti poškodb.

Na kanadski univerzi so pod drobnogled vzeli že opravljene raziskave iz treh različnih držav, Kanade, ZDA in Finske. Pri odkrivanju ali "bodychecki" pri mladih igralcih povečujejo možnost poškodb, so na koncu prišli do pritrdilnega odgovora. S tem so le potrdili rezultate raziskave, ki so jo opravili že pred tremi leti.

"Devetnajst od dvajsetih primerov, ki smo jih preučili, so pokazali, da naleti povečujejo možnost poškodb. In nekatere so zelo resne. Znova smo preučili devet raziskav iz Kanade, devet iz ZDA in dve iz Finske. Vse raziskave, z izjemo ene, so prišle do spoznanja, da bi morali otroci do določene starosti igrati hokej brez kontakta. Se pravi, do nekje trinajstega leta starosti," je o rezultatih raziskav dejala profesorica kineziologije in medicinske znanosti na univerzi York, Alison Macpherson.

Raziskave so zajele predvsem lige z mlajšimi igralci, nekatere pa tudi lige do dvajsetega leta starosti. Vendar so rezultati pokazali, da do najhujših poškodb pride pri mlajših igralcih. Ortopedski kirurg Andrew Howard je opisal najpogostejše poškodbe: "V ligah, kjer mladoletniki igrajo na kontakt, največkrat pride do različnih zlomov."

Ne spreglejte