Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2013,
18.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bled HKMK Bled Rudi Hiti Valerij Šahraj

Sobota, 1. 6. 2013, 18.35

8 let

Blejski hokej v primežu različnih interesov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko slovensko reprezentanco v Sočiju čaka tekmovalni vrhunec, je slovenski klubski hokej daleč od najsvetlejših časov. Tudi Bleda, kjer imajo dva kluba, različni interesi niso zaobšli.

Varovanci Matjaža Kopitarja so februarja spisali zgodovino in se prvič v samostojni Sloveniji uvrstili na olimpijske igre. Deželici na sončni strani Alp je kljub majhnosti uspel velik skok med svetovno olimpijsko smetano. In to čeprav slovenska hokejska klubska scena preživlja težke čase. Državno prvenstvo je vse bolj razvrednoteno, imamo zgolj en profesionalni klub, ki bo tudi v prihodnji sezoni edini slovenski predstavnik v razširjenem avstrijskem prvenstvu, in očitno vse preveč različnih pogledov na hokej, ki uničujejo najhitrejši moštveni šport. Razdvojenost v Zgornjesavski dolini je obubožala jeseniški hokej, a vsekakor se bodo nekateri še naprej trudili, da se bo bogata hokejska tradicija železarskega mesta nadaljevala.

Razdvojenost in različni interesi so del hokejskega vsakdana tudi v drugem gorenjskem hokejskem središču, na Bledu. Mestece z dobrimi 5.200 prebivalci ima dva oziroma celo tri hokejske klube, od katerih je eden – HDK Bled – sicer registriran pri Hokejski zvezi Slovenije, a ni v "tekmovalnem pogonu". Tu pa sta še HKMK Bled in HDD Bled, ki sta še kako aktivna, a vsak v svojih okvirjih, saj jima različni pogledi onemogočajo sodelovanje. Svoje poglede na blejski hokej in njegovo prihodnost sta nam razkrila akterja omenjenih moštev: dolgoletni trener pri HKMK-ju Bled Valerij Šahraj in ustanovitelj HDD-ja Bled, legenda jugoslovanskega hokeja, Rudi Hiti.

V 90. namesto treningov iskal sponzorje

A da bi nekoliko razsvetlili današnje stanje blejskega hokeja, se moramo vrniti v zgodovino, ko so Blejci predvsem na račun poceni tujcev (Mihail Anfjorov, Aleksander Rožkov, Sergej Stolbun, Josef Pethö …), ki so bili nosilci igre, ob Jeseničanih in Ljubljančanih krojili vrh slovenskega državnega prvenstva. V 90. letih prejšnjega stoletja so se hokejisti takratnega HK-ja Bled (potomca HDK-ja Bled, ki je bil ustanovljen pred letom 1980) v slovenskem članskem prvenstvu vselej uvrščali na mesta tik za Jesenicami in ljubljansko Olimpijo. V tistih časih je vlogo hokejskega trenerja članov na Bledu opravljal Rudi Hiti, ki mu je blejska izkušnja med letoma 1991 in 1998 pustila grenko-sladke spomine.

Kot pravi 66-letnik, je grenkobo pustilo neplačevanje in ne najbolj korekten odnos kluba do trenerjev, lepi spomini pa ostajajo predvsem na ljudi, s katerimi je včasih skupaj igral, nato pa jih je treniral. A čeprav plačila mnogokrat ni videl, je zaradi ljubezni do hokeja velikokrat klubu prispeval denar iz svojega žepa in se trudil pridobiti čim več sponzorjev. "Leta 1991, ko sem prišel iz Italije, so me prosili, da bi bil trener pri HK-ju Bled. To mi je na začetku ustrezalo, a kmalu je šlo vse skupaj v povsem drugo smer, kot smo se na začetku dogovorili. Vedno so bile finančne težave, vedno je manjkal denar, na koncu nisem imel več časa za treniranje, saj sem le še iskal in pridobival sponzorje (Pivovarna Union, Sportina …). Na koncu sem klubu še posojal svoj denar, s katerim sem plačeval klubsko opremo dobavitelju iz Italije. Generalni sponzor Sportina je imel vse večje apetite … Leta 1998 sem se odločil, da je dovolj, in sem odšel iz kluba. Takrat se je prvič v Sloveniji zgodilo, da so mlade selekcije potegnile na stran otroke in odšle po svoje," se sedemletnega sodelovanja s HK-jem Bled, ki je leta 2003 zaprl svoja vrata, spominja Hiti.

"Nekje legenda, drugje dolgoletni trener … sami sebi škodimo"

Vodstvo mlajših selekcij je tako leta 1999 ustanovilo HKMK Bled, ki je še vedno aktiven. Rudi Hiti pa je po letu 1998 nekaj časa sodeloval še s "ponovno obujenim" HDK-jem Bled, kjer je bil predsednik, a leta 2005 končal tudi tisto zgodbo, saj ga je, kot pravi, "motilo, da je bil vsem najpomembnejši le denar". Zato je leta 2005 z bratom Gorazdom ustanovil HDD Bled, ki ga vodita še danes. In zdaj smo pri dveh klubih, ki ne najdeta skupnega jezika, da bi blejskemu hokeju pomagala vzajemno.

Delovanje vsakega v svojo smer ni prineslo le zmede med starši, ki ne vedo, kje bi bilo za njihove otroke bolje narediti prve hokejske korake, pač pa tudi nejasnosti v članskih vrstah, ko so člani z upanjem na boljšo prihodnost in obljubami o opremi prešli iz enega v drugi klub. In kako nekdanji slovenski reprezentant Valerij Šahraj, ki 15 let opravlja trenersko delo na Bledu, gleda na to, da sta v tako majhnem kraju dva kluba? "To je vsekakor ogromna težava. Ne bi komentiral in obtoževal, kdo ima kakšne interese. A že to, da starši pridejo v hokejsko dvorano na Bledu in želijo vpisati otroke v hokejsko šolo, na vratih pa visita dva plakata, eden za HKMK Bled, drugi za HDD Bled, povzroči zmedo. Potem vidijo, aha, nekje je legenda hokeja Hiti, drugje je dolgoletni trener Šahraj … Kaj izbrati? Seveda najprej pogledajo, kje se jim zdi kaj boljše, kje je kaj ceneje, kdo ponuja več ugodnosti … a dejanskega stanja, ki se pokaže šele čez dve, tri leta, ne poznajo," pomisleke izrazi 48-letni strateg, ki opozarja, da si "tabora" s tem le škodita: "Tukaj obstaja tekmovanje med dvema kluboma, med katerima je nezdrava konkurenca, ker enkrat en ponudi brezplačno šolo drsanja, drugič drugi … v končni fazi pa smo v minusu. Mislim, da je vsem jasno, da še vedno živimo od prispevkov staršev, a s to reklamo, ko poskušamo pridobiti igralce, sami sebi delamo minus in dolgove. Tega v drugih klubih ni. Drugje prideš in plačaš, povsem preprosto."

Člani se vračajo. Nihče ne čaka na denar za svoje igre

Povsem jasno je, da kluba stojita trdno vsak na svojem bregu. Tudi ko beseda nanese na člansko vrsto. Od leta 2003, ko je propadel HK Bled, do sezone 2007/2008 Bled v državnem prvenstvu ni imel članske ekipe. Nato so se člani vrnili v sklopu HKMK-ja Bled, med letoma 2010 in 2012 pa so člani v slovenskem prvenstvu nastopali s Hitijevim HDD-jem. Zadnja članska sezona je spet minila brez Bleda, a kot kaže, bo izza oblakov vendarle posijalo sonce. Čeprav je še pred dvema mesecema kazalo, da tudi letos na Bledu ne bodo imeli članskega moštva, naj bi se HKMK Bled prihodnjo sezono priključil Internacionalni ligi (INL), v kateri so lani sodelovali Triglavani in Založani.

"Fantje so prišli k nam, k vodstvu in rekli, da bi radi nadaljevali svojo hokejsko kariero. Mi smo imeli na začetku pomisleke, da si članskega moštva finančno ne moremo privoščiti, saj nam nihče ni dal zagotovila, da bomo kaj dobili od občine, pa tudi težave z dvorano imamo … A po tem razgovoru s fanti, ki so obljubili, da bodo tudi sami poskusili pridobiti sponzorska sredstva, smo se pogovorili še na občini, ki nam je dala določene obljube, čeprav te za zdaj še niso na papirju, da nam bodo šli na roko in nam dali kakšno uro na ledu zastonj. Nato smo začeli bolj optimistično gledati na situacijo in ugotovili, da bi se dalo. Pri fantih mi je bil res všeč ta optimizem in pristop, saj se zavedajo, da ne bo šlo za popolni profesionalizem, in ne čakajo na to, koliko denarja bodo dobili za svoje igre," je nad ljubeznijo fantov do hokeja navdušen Šahraj, ki ga veseli tudi odziv sponzorjev: "Za zdaj nam gre odlično. Naleteli smo na presenetljivo dober odziv, tako da pokrivanje tekmovalnega dela ni več velik problem."

Hiti članom HKMK-ja Bled ne bo delal težav

Čeprav pri HDD-ju Bled v sezoni 2013/2014 ne bodo imeli članske ekipe, se Rudi Hiti dobro zaveda, kako pomembna je za klub članska ekipa: "Če klub nima interesa, da postavi člane na noge, nima smisla, da sploh vlaga v hokej. Na koncu so vedno najpomembnejši člani, saj so vlečni konj vsakega športa. Žal nisem tako bogat, da bi lahko sam financiral člansko moštvo, brez sponzorjev in pomoči občine, ki na Bledu ne vlaga veliko v hokej, ne gre. Sem pa vedno, ko gre za člane, pripravljen pomagati. In tudi zdaj, ko slišim, da naj bi pri HKMK-ju Bled imeli člane, jim ne bom delal težav, pa čeprav smo leta 2010 za prestop teh fantov v HDD morali odšteti kar nekaj denarja, saj jim pri HKMK-ju niso hoteli dati dvojne registracije. Mnogi fantje so od takrat registrirani pri nas, a če bodo želeli oditi, jim bom dal 'mirno', saj gledam le na interes hokejistov." In čeprav na Bledu vlada razdvojenost in nič ne kaže na to, da bosta kluba stopila skupaj, lahko le upamo, da bo blejski hokej ostal kališče hokejistov, ki bodo, tako kot otroci Bleda Žiga Jeglič, Boštjan Goličič, Blaž Gregorc in drugi, v prihodnosti dobili tudi reprezentančno priložnost.

Ne spreglejte