SiolNET. Sportal Hokej
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kapetan železarjev

Andrej Tavželj: Trudim se biti vzor mlajšim. Upam, da bom komu pomagal.

0,30

termometer

Olimpija Jesenice Andrej Tavželj
Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Moja naloga je zelo odgovorna, saj so fantje prihodnost slovenskega hokeja. Poskušam se truditi, da sem vzor na ledu in zunaj njega," o vlogi mentorja, ki jo ima na Gorenjskem, pravi kapetan Jesenic Andrej Tavželj. Branilčeve ambicije so še vedno visoke, a za zdaj se med železarji dobro počuti in ne pogleduje za kakovostnejšimi kolektivi.

Zadnjič je Andrej Tavželj jeseniški dres nosil v klavrni sezoni 2011/12, po kateri se je HK Jesenice poslovil s tekmovalnega zemljevida in se odpravil na pogorišče športnih kolektivov. Avgusta si je dolgoletni reprezentant spet nadel jeseniški dres, v katerem pomaga HDD Sij Acroni Jesenice v Alpski ligi in domačih tekmovanjih.

Borbenosti ne bo zmanjkalo

"Avgust je bil zelo naporen, res trdo smo delali, tako da smo optimalno pripravljeni za novo sezono." "Avgust je bil zelo naporen, res trdo smo delali, tako da smo optimalno pripravljeni za novo sezono." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Uvodno nalogo so s soigralci opravili po željah. V boju za Pokal Slovenije so v finalu s 3:0 premagali Olimpijo in naredili kljukico ob prvi lovoriki sezone.

"Pred tekmo smo pričakovali izenačen boj. Vemo, kaj prinaša derbi. Morda so se komu tresle roke. V drugi polovici tekme smo izkoristili, kar smo počeli ves avgust. Poudarek je na hitrem hokeju, borbenosti pa ne bo zmanjkalo. Mladi fantje si upajo narediti nekaj več za svoj klub in seveda smo zelo zadovoljni z zmago in pokalom," je bil 33-letni Kovorjan vesel, da so izpolnili prvi tekmovalni cilj.

Jeseničani so bili v drugem delu tekme ob skromni Olimpijini predstavi precej boljši nasprotnik. Je bilo tako tudi zaradi večjega števila pripravljalnih tekem v nogah? "Tekme se zagotovo poznajo, saj tam dobivaš občutke. S treningi je zelo težko simulirati kakšen položaj, ki se zgodi na tekmi. Na treningu je težko drsati na takšni ravni kot na tekmi. Ves avgust je bil zelo naporen, res trdo smo delali, tako da lahko rečem, da smo optimalno pripravljeni za novo sezono."

Ob taki ekipi ni težko biti vodja

To bodo odprli v sredo, ko bodo na uvodnem srečanju Alpske lige gostili aktualnega podprvaka Asiago (19.00). Jesenice so lani tekmovanje končale v polfinalu, letos cilji niso tako visoki. Ekipa je pomlajena, Tavželj pa je eden od tistih, ki so jim v klubu zaupali vlogo mentorja.

Jeseniško ekipo sestavlja precej mladih hokejistov, ki so po Tavžljevih besedah pripravljeni delati, kar mu kot najbolj izkušenemu članu lajša delo. Jeseniško ekipo sestavlja precej mladih hokejistov, ki so po Tavžljevih besedah pripravljeni delati, kar mu kot najbolj izkušenemu članu lajša delo. Foto: HDD Sij Acroni Jesenice

"S fanti smo se super ujeli. Ko sem na začetku avgusta prišel v slačilnico, nisem imel nikakršnih pričakovanj, saj jih nisem poznal. Zdaj pa vidim, da prihajajo iz hokejske šole, v kateri se spoštuje delo. Vedo, da lahko le z delom naredijo nekaj v karieri," je o odnosu z mlajšimi dejal steber obrambe in dodal: "Ni mi težko biti vodja, saj upoštevajo že trenerjevo besedo, tako da je tudi preostalim vodjem veliko lažje. Vem pa, da je moja naloga zelo odgovorna, saj so fantje prihodnost slovenskega hokeja. Kakovostno igrajo. Trudim se, da sem vzor na ledu in zunaj njega, upam, da bo to komu pomagalo tudi v karieri."

"Asiago vedno cilja visoko, dal nam bo realno sliko"

"Organizacijsko je vse, kot mora biti, na ledu pa bodo stvari odvisne od nas igralcev." "Organizacijsko je vse, kot mora biti, na ledu pa bodo stvari odvisne od nas igralcev." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Tavželj se zaveda, da morajo mladeniči zbrati prepotrebne izkušnje, in pozdravlja mlad veter pri obeh slovenskih klubih v Alpski ligi.

"Mladost ne sme biti izgovor, a tukaj bo dela kar veliko. Končno so na Jesenicah in v Ljubljani prišli do tega trenutka, da so se odločili dati priložnost tudi mladim igralcem. Kakšno stvar bo treba kdaj tudi potrpeti, a treba je gledati dolgoročno. Organizacijsko je vse, kot mora biti, na ledu pa bodo stvari odvisne od nas igralcev."

Za boljšo sliko, kam spadajo Jeseničani, bo treba počakati nekaj tekem. Bo pa že prva z Asiagom dala delen obris. "Njihove ekipe ne poznam najbolje, a igral sem v Italiji in vem, da vedno merijo zelo visoko. Tudi v italijanskem prvenstvu so bili vedno v polfinalu, finalu oziroma so bili kar prvaki, To bo za nas zelo dober preizkus. Dalo nam bo realno sliko, kje smo."

O klavzuli raje ne govori

Zadnje desetletje je bil Tavželj bolj ali manj stalni član slovenske reprezentance. Z njo je bil maja tudi na klavrnem svetovnem prvenstvu v Parizu, kjer je priložnost za igro dobil na štirih tekmah od sedmih.

V zadnjih letih sta bili liga INL in Alpska liga preskromni, da bi si kdo od Slovencev, ki je igral v njej, odprl vrata slovenske izbrane vrste na velikih tekmovanjih. V njegovi pogodbi z Jesenicami je tudi klavzula, ki mu omogoča, da se ob primerni ponudbi preseli v kakovostnejši klub, tekmovanje … "Ne želim govoriti preveč o tej klavzuli," nam je dal vedeti, da tema ni med priljubljenimi.

"Če bi se stvari v določenem trenutku obrnile in bi se res pokazala priložnost za stopničko višje v karieri, bi se po tehtnem premisleku odločil, a o tem zdaj ne razmišljam. Na Jesenicah sem zadovoljen." "Če bi se stvari v določenem trenutku obrnile in bi se res pokazala priložnost za stopničko višje v karieri, bi se po tehtnem premisleku odločil, a o tem zdaj ne razmišljam. Na Jesenicah sem zadovoljen." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pa vendar, verjetno ga še vedno žene reprezentančna želja, nastop na drugih olimpijskih igrah …?

"Da. To je ena stvar, zaradi katere sem si pustil malo manevrskega prostora. Ambicij imam še kar nekaj, a okoliščine so take, da sem tukaj, kjer sem zelo zadovoljen. Ne iščem nobenega kluba. Pravzaprav sploh ne razmišljam o tem, da bi šel. Če bi se stvari v določenem trenutku obrnile in bi se res pokazala priložnost za stopničko višje v karieri, bi se po tehtnem premisleku odločil, a o tem zdaj ne razmišljam. Videli bomo, kaj bo prinesla prihodnost, a jaz sem na Jesenicah zadovoljen," je v mirnem tonu, kot vselej, o prihodnosti še dejal izkušeni železar.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin