Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
12.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

HDD Jesenice HK Olimpija Andrej Brodnik Alpska liga pokal Slovenije Gaber Glavič

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 12.24

6 let, 6 mesecev

Železarji in zmaji v sredo nad podprvake in prvake

Misli Ljubljančanov in Jeseničanov po pokalu usmerjene v Alpsko ligo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Olimpija Jesenice hokejski pokal 2017 | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Hokejisti HDD Sij Acroni Jesenice so z nedeljsko zmago s 3:0 nad HK SŽ Olimpija postali pokalni zmagovalci. Lovorika je v njihovem žepu, a prav veliko časa za proslavljanje ne bo. V sredo se za večna tekmeca začenja sezona v Alpski ligi, v kateri mladi ekipi ne merita visoko. Tiha želja je končnica.

Zadnji dnevi na Pokalu Slovenije, ki ga je zgledno gostil HK ECE Celje, so bili kot nalašč za to, da so moštva po pripravljalnem obdobju dobila nekatere tekmovalne odgovore. Vse članske ekipe v prihodnjih dneh čaka začetek novih sezon.

Finalista pokala Jesenice in Olimpija bosta v sredo odigrala prvi tekmi v Alpski ligi, Celje, Triglav, Slavija, Bled in Maribor pa bodo konec tedna vstopili v novoustanovljeno tekmovanje Hokejske zveze Slovenije, v ligo IHL (International Hockey League).

V celjski ledeni dvorani so v nedeljo zvečer pokal v zrak zasluženo dvignili člani HDD Sij Acroni Jesenice, ki so bili v finalu s 3:0 boljši od HK SŽ Olimpija. Ta po slovesu HDD Olimpija okuša prvo člansko sezono, v kateri ga vodi Andrej Brodnik. Nekdanji hokejist je po finalnem porazu pogrešal večjo osredotočenost in pomoč nekaterih igralcev v obrambi. V tej so si njegovi varovanci privoščili preveč napak, na kar je tako med tekmo kot po njej opozoril tudi vratar Robert Kristan.

Ne bo iskal alibijev

Trener Ljubljančanov Andrej Brodnik je ob porazu pogrešal pomoč v obrambi, večjo osredotočenost, spoštovanje dogovorov ... | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Trener Ljubljančanov Andrej Brodnik je ob porazu pogrešal pomoč v obrambi, večjo osredotočenost, spoštovanje dogovorov ... Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Jeseničani so bili predvsem v drugem delu tekme precej boljši nasprotnik, medtem ko je Olimpija, ki je na trenutke delovala brezglavo, po prvem prejetem zadetku padla. Je k temu, da se je tehtnica prevesila na gorenjsko stran, pripomoglo tudi to, da so imeli zeleno-beli precej manj pripravljalnih tekem (Olimpija do pokala le tri, Jesenice sedem)?

"Že prej smo vedeli, koliko tekem bomo imeli in da se moramo skozi te tekme čim bolje pripraviti, zato v tem ne bi iskal izgovorov in alibijev," pravi Brodnik, ki meni, da je njegova ekipa pred prvo tekmo Alpske lige dobro fizično pripravljena: "Vemo, da bodo tekme v Alpski ligi še na višji ravni. Že Jeseničani so bili dober preizkus, vemo pa, da so nekatere ekipe še na višji ravni. Fizično vidimo, da lahko držimo dober ritem, treba pa se bo še bolj posvetiti koncentraciji, upoštevanju dogovorov, bolj zbranemu opravljanju nalog."



Da jih ne odnesejo čustva

Zmaje v sredo čaka zahteven preizkus v Alpski ligi, v kateri predsednik Tomaž Vnuk upa na končnico. Gostili bodo aktualnega prvaka Ritten. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zmaje v sredo čaka zahteven preizkus v Alpski ligi, v kateri predsednik Tomaž Vnuk upa na končnico. Gostili bodo aktualnega prvaka Ritten. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Večjo zbranost bo, če se bodo želeli izogniti hudemu udarcu, treba pokazati že kmalu. V Tivoli v sredo ob 19.15 prihaja aktualni prvak Alpske lige Ritten.

"Malo smo jih spremljali. Govoril sem tudi z njihovim trenerjem, ki je nekoliko 'pojamral', a težavam ne verjamem prav veliko, saj je ogrodje ekipe ostalo enako. Morda jim dva, trije igralci še manjkajo," o prvem ligaškem nasprotniku razmišlja ljubljanski trener. Od svojih fantov proti Italijanom pričakuje: "Več potrpežljivosti v igri, boljši mentalni del, da smo ves čas osredotočeni, da nas čustva ne odnesejo preveč. To se namreč pri mlajših ekipah velikokrat zgodi. Trudili se bomo za to in te stvari poskusili popraviti."

Prezgodaj za konkretne cilje, tiha želja je končnica

Če bodo Ljubljančani sredi tedna v Alpski ligi odigrali krstno tekmo, pa bo za Jeseničane to druga sezona v tekmovanju, ki se je razvilo iz lige INL, v kateri so sodelovali tudi železarji. Lani so se uvrstili v polfinale, ekipa pa se je od takrat precej pomladila. Nika Zupančiča je na trenerskem položaju zamenjal Gaber Glavič.

Govor po osvojenem pokalu je bil že namenjen sredini tekmi, ko bodo Jeseničani Alpsko ligo ob 19. uri odprli doma proti podprvaku Asiagu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Govor po osvojenem pokalu je bil že namenjen sredini tekmi, ko bodo Jeseničani Alpsko ligo ob 19. uri odprli doma proti podprvaku Asiagu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Pokal je naš, pokalni zmagovalci bomo vse leto, tega nam nihče ne more vzeti. Vsekakor bo lažje igrati s pokalom pod streho, a zaključni govor po zmagi je bil že namenjen sredini tekmi, saj je do nje malo časa," je Glavič po osvojenem pokalu hitro pogledal v prihodnje dni, ko bodo začeli sezono Alpske lige.

Cilji v tej letos niso tako visoki, kot so bili lani. "Jesenice želijo vedno ekipo na vrhu, tudi jaz sem trener zato, da bi bili čim višje, ne pa da bi bili zadovoljni z nekimi povprečnimi predstavami. Kar lahko obljubim, so zanimive tekme z naše strani. Tempo bo hud, to vemo. Sami cilji pa - z mlado ekipo se podajamo v ligo, ki je osebno ne poznam tako dobro, kot sem lansko, tako da ne morem veliko napovedovati. Če bom drugo leto še na tem mestu, Jesenice pa še v Alpski ligi, bom lahko na primer rekel, da je cilj priti med štiri. V tem trenutku težko govorim o ciljih, je pa tiha želja uvrstitev v končnico."

Fotogalerija Matica Klanška Veleja

Fotogalerija
1 / 24

O Markusu Piispanenu

"Vedno sem govoril, da gre za inteligentnega in hitrega igralca, da gre za hokejista na mestu. Morda se je prve tri tedne poznala fizična priprava, ki ni bila takšna, kot jo pričakujem od svoje ekipe. Ta vlak je zdaj ujel, mislim, da bo naš član do konca sezone," je Glavič zadovoljen z zadnjimi predstavami finskega napadalca, ki je na Jesenice prišel na preizkušnjo in jo prestal.

Trdo delo jih združuje

Podobno kot v ljubljanskem moštvu tudi v jeseniškem iščejo simbiozo med kopico mladih igralcev in nekaj izkušenimi hokejisti. Kako je nekdanji reprezentant, zdaj pa trener Jesenic in trener vratarjev v reprezentanci zadovoljen s kemijo med mladimi in starejšimi?

Gaber Glavič noče napovedovati konkretnih ciljev za Alpsko ligo, a tiha želja je, da se njegovi varovanci prebijejo v končnico. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Gaber Glavič noče napovedovati konkretnih ciljev za Alpsko ligo, a tiha želja je, da se njegovi varovanci prebijejo v končnico. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Ekipo sem gradil na podlagi značaja in kakovosti igralcev. Zagotovo stvari kdaj ne bodo šle v smer, v katero bi si želel, da bi, saj bo sezona dolga. Takrat se da stvari  veliko lažje rešiti, če imaš skupino hokejistov s pravim značajem. Fantje so se med seboj hitro začutili. Veliko ur smo preživeli skupaj, trdo delo je za njimi, to trdo delo tudi fante združuje. Za zdaj kot ekipa dobro delujejo," je za zdaj zadovoljen 39-letnik.

Svoje moštvo bo v Alpski ligi prvič vodil v sredo, ko bodo v Podmežakli gostili aktualne podprvake iz Asiaga.

Ne spreglejte