Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
0.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

1

Natisni članek

Renato Sanches Portugalska Euro 2016 Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 0.28

6 let, 7 mesecev

Renato Sanches

Tako mlad, da je ukradel rekord Ronaldu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

1

Portugalski najstnik Renato Sanches, najboljši mladi igralec na letošnjem Euru, je postal najmlajši evropski prvak vseh časov. V zgodovini evropskega prvenstva ni bilo nogometaša, ki bi v finalu zaigral tako mlad kot novopečeni zvezni igralec Bayerna. Prejšnji rekorder je bil njegov rojak, soigralec in kapetan Cristiano Ronaldo.

Portugalska si je z zmago nad Francijo z 1:0 zagotovila tako želeni evropski naslov, dobila pa je še novega rekorderja. Njen nogometni biser Renato Sanches, ki je pri slabih 19 letih tako dober, da so začeli mnogi dvomiti o njegovi resnično starosti, je postal najmlajši finalist vseh časov. Postal je najmlajši nogometaš, ki je zaigral v finalu. Priložnost mu je zaupal selektor Fernando Santos.

Ko se je na Stade de Franceu pomeril proti gostiteljem, je bil star 18 let in 328 dni. Prejšnji rekorder je bil njegov sloviti rojak Cristiano Ronaldo, ki je bil v finalu 2004, ko je Portugalska doma izgubila proti Grčiji (0:1) star 19 let in 150 dni. Sanches je na večni lestvici najmlajših zmagovalcev prehitel Italijana Pietra Anastasija, ki je pomagal Azzurrom do zmage nad Jugoslavijo pred 48 leti. Bil je star 20 let in 63 dni, kar je dobro leto več od dolgolasega Portugalca Sanchesa, ki bo čez dober mesec dni praznoval šele 19. rojstni dan.

Najboljši mladi nogometaš na Euru 2016

Še pred nekaj meseci je bil le mladi up Benfice, zdaj je zvezdniški najstnik Bayerna in najboljši mladi igralec EP 2016. | Foto: Reuters Še pred nekaj meseci je bil le mladi up Benfice, zdaj je zvezdniški najstnik Bayerna in najboljši mladi igralec EP 2016. Foto: Reuters Na tem prvenstvu se je vpisal v zgodovino tudi z zadetkom na četrtfinalni tekmi s Poljsko, ko je postal tretji najmlajši strelec v zgodovini EP. S tem pa še ni konec mejnikov, ki jih je na Euru v Franciji postavil nekdanji up Benfice. Izbran je bil tudi za najboljšega mladega igralca prvenstva. Upoštevali so le kandidate, rojene po 1. januarju 1994.

Pri izboru je sodelovala Evropska nogometna zveza (Uefa), ki je na pomoč poklicala tehnične opazovalce. Pod vodstvom Ioana Lupescuja so k sodelovanju privabili tudi trofejnega škotskega trenerja Sira Alexa Fergusona in nekdanjega francoskega zvezdnika Alaina Giresseja.

Sanches je v točkovanju premagal novega klubskega soigralca Francoza Kingsleyja Comana, ki ga je premagal v finalu EP 2016, ter portugalskega soigralca Raphaela Guerreira, s katerim se bo še srečeval v nemškem prvenstvu, saj je branilec sklenil dogovor z Borussio Dortmund. Vsi trije najboljši mladi igralci se bodo tako v sezoni 2016/17 dokazovali v Nemčiji.

Najmlajši finalisti v zgodovini EP:

Renato Sanches (Portugalska, 2016) 18 let in 328 dni
Cristino Ronaldo (Portugalska, 2004) 19 let in 150 dni
Anatolij Baidačnij (Sovjetska zveza, 1972) 19 let in 262 dni
Jovan Aćimović (Jugoslavija, 1968) 19 let in 354 dni
Pietro Anastasi (Italija, 1968) 20 let in 63 dni

Ne spreglejte