Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
2. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

angleško prvenstvo Manchester United Tottenham Euro 2016 Juventus Liverpool

Četrtek, 2. 6. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Statistični pregled udeležencev ep 2016 v franciji

Liverpool vsaj v nečem prvi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Za nastop na evropskem prvenstvu v Franciji je 24 selektorjev prijavilo 552 igralcev. Skoraj vsak peti si nogometni kruh služi v elitnem angleškem prvenstvu, največ udeležencev Eura pa brani barve Liverpoola in Juventusa.

Niso najboljši v Evropi, še manj na svetu. Niso najboljši niti v Angliji. Ne bo jih niti v ligi prvakov, saj se v angleškem prvenstvu niso uvrstili med štiri najboljše, ampak so osvojili osmo mesto. Imeli so še dodatno priložnost, da bi si zagotovili druženje z elito. Zaigrali so v finalu lige Europa, a ostali tudi brez evropske lovorike. Za nameček so izgubili še finale ligaškega angleškega pokala. Liverpool pod vodstvom Jürgena Kloppa ni osvojil nič, kar je pokvarilo dober vtis ob vrnitvi pozitivne energije na Anfield. Vseeno pa je Liverpool le v nečem prvi.

Klubi z največ udeleženci EP 2016:

12 – Juventus (Ita), Liverpool (ang)
11 – Tottenham (Ang)
10 – Manchester United (Ang)
9 – Barcelona (Špa), Bayern (Nem)
8 – Arsenal (Ang), Basel (Švi), CSKA Moskva (Rus), Fenerbahče (Tur), Real Madrid (Špa), Roma (Ita)
...

Ko so selektorji 24 udeleženk evropskega prvenstva konec maja razkrili seznam potnikov, je statistika velikanu z Anfielda predala v roke simbolično nagrado. Postal je klub, ki se lahko pohvali z največjim številom udeležencev na evropskem prvenstvu (12). Nagrado si deli z Juventusom, serijskim italijanskim prvakom, navajenim na prva mesta.

Oba kluba bi lahko v Franciji spremljala še več kandidatov, a se je zalomilo zaradi takšnih in drugačnih razlogov. Dejan Lovren se je skregal s hrvaškim selektorjem, Francoz Mahmadou Sakho je kaznovan, Juventus pa ima kar nekaj težav s poškodovanimi italijanskimi reprezentanti. Če ne bi bilo teh zagat, bi imela omenjena kluba še večje število udeležencev EP 2016. Pri Liverpoolu je največ Angležev (pet), pri Juventusu pa Italijanov (šest).

Kloppova četa, ki je v tej sezoni izgubila dve finalni tekmi, je prepolna udeležencev EP 2016. | Foto: Reuters Kloppova četa, ki je v tej sezoni izgubila dve finalni tekmi, je prepolna udeležencev EP 2016. Foto: Reuters

Real Madrid je evropski prvak, Sevilla pa je osvojila evropsko ligo. Ko pa je govora o evropskem prvenstvu, se do uvodnih simboličnih lovorik nista dokopala kluba, ki tekmujeta v Španiji, ampak Liverpool in Juventus. Stara dama je na prva mesta navajena, rdeči malce manj. Zato so še toliko bolj ponosni, saj so prejeli tolažilno nagrado po nedorečeni sezoni, v kateri so bili tako blizu, a spet tako daleč od številnih lovorik.

Barcelona, Bayern, PSG in Leicester City so osvojili naslov državnega prvaka v najmočnejših ligah v Evropi, na spektaklu v Franciji, ki bo trajal od 10. junija do 10. julija, pa ne bodo imeli toliko predstavnikov kot jih imata Liverpool in Juventus. S tem se ne more pohvaliti niti madridski Real, novopečeni evropski prvak.

Juventus je navajen na prva mesta. V sezoni 2015/16 je osvojil dvojno italijansko krono. | Foto: Reuters Juventus je navajen na prva mesta. V sezoni 2015/16 je osvojil dvojno italijansko krono. Foto: Reuters

Z vsaj petimi udeleženci EP 2016 se lahko poleg Liverpoola, Tottenhama in Manchester Uniteda, ki na lestvici spadajo med štiri najboljše, pohvali še pet angleških klubov (Southampton, Chelsea, Manchester City, Everton in Stoke City). Senzacionalni prvak Leicester City jih ima le štiri in je v tej razvrstitvi šele deveti angleški klub.

Ogromno udeležencev EP 2016 imajo tudi angleški klubi, ki se za prvenstvene točke potegujejo v manj kakovostnih ligah od premier league. Skoraj vsak četrti igralec, ki je prijavljen za Euro v Franciji, si tako služi kruh v Angliji. 

Liga Število udeležencev na EP 2016
Angleško prvenstvo (premier league) 103
Nemško prvenstvo (bundesliga) 57
Italijansko prvenstvo (serie A) 52
Turško prvenstvo (super lig) 35
Špansko prvenstvo (la liga) 34
Rusko prvenstvo (premier liga) 32
Angleška "druga liga" (championshiop) 31

Največ udeležencev EP 2016 igra v najmočnejši angleški ligi, skoraj petina (103). Reprezentance Anglije, Belgije, Irske in Walesa imajo v premier league vsaj deset igralcev, Severna Irska pa "le" pet. Na njenem seznamu je ogromno reprezentantov iz nižjeligaških angleških klubov, kar 13. Tri četrtine (18 izmed 24) udeležencev letošnjega Eura ima v najmočnejšem angleškem klubskem razredu vsaj enega igralca.

Špansko prvenstvo, ki je sezono ponovno zaznamovalo z izvrstnim evropskim dosežkom (Real evropski prvak, Sevilla zmagovalka evropske lige), ima le 34 udeležencev, kar na posebni lestvici zadošča za peto mesto. Veliko njenih zvezdnikov se pripravlja na južnoameriško prvenstvo, ki se bo začelo konec tedna v ZDA.

Nekateri udeleženci EP 2016 prihajajo tudi iz oddaljenih lig. Nekateri si služijo kruh na Bližnjem vzhodu, nekateri pa na Kitajskem, Kanadi, ZDA, Mehiki ali Avstraliji.

Ne spreglejte