Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 6. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Leonid Slucki Rusija Euro 2016 Wales

Torek, 21. 6. 2016, 7.00

6 let, 7 mesecev

Leonid Slucki zapušča položaj selektorja Rusije

Navijačem se je opravičil za sramoto in odšel

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Evropsko prvenstvo v Franciji ruskemu nogometu ni prineslo veliko lepega. Ruski huligani so s številnimi izgredi poskrbeli, da je bila reprezentanca deležna pogojne izključitve, nogometaši pa so na treh tekmah osvojili le točko in neslavno izpadli. Tekmovanje so končali z visokim porazom proti Walesu (0:3) in, kot vse kaže, izgubili selektorja. 

Rusi so v domovino galskih petelinov na Euro prispeli kot ponosni gostitelji SP 2018. V kvalifikacijah so pod vodstvom Leonida Sluckega dosegali dobre rezultate, na evropskem prvenstvu pa pogoreli in v skupini B, kjer so se pomerili z Anglijo (1:1), Slovaško (1:2) in Walesom (0:3), osvojili le točko. Če bi v zadnjem nastopu premagali Valižane, bi lahko še kandidirali za nastop v osmini finala, tako pa so po nepričakovano visokem porazu že lahko začeli pripravljati kovčke, saj so izpadli s tekmovanja.

Ljubitelji nogometa v največji državi na svetu so od svojih ljubljencev pričakovali bistveno več. Ko je Slucki sredi kvalifikacij za Euro 2016 nasledil Fabia Capella in se izkazal s stoodstotnim izkupičkom (štiri zaporedne zmage), so bili Rusi prepričani, da je zbornaja zmožna velikih dosežkov tudi na turnirju v Franciji. Optimizem je po srečnem remiju z Anglijo še zrasel, nato pa se hitro razkadil, saj so nogometaši z dvema zaporednima porazoma izgubili vse možnosti za napredovanje. V skupini B so osvojili zadnje mesto.

Po takem neuspehu potrebuješ spremembo

Po tekmi je čestital Chrisu Colemanu za prvo mesto Walesa v skupini. | Foto: Po tekmi je čestital Chrisu Colemanu za prvo mesto Walesa v skupini. "Kot prvo in v tem trenutku tudi najpomembnejše je to, da moramo zamenjati selektorja. Ruska zveza je tista, ki bo odgovorila na to vprašanje," je dejal selektor Slucki. Odgovornost za skromno igro proti Walesu, ki je nadigral Ruse, je prevzel nase.

"Rad bi se opravičil vsem navijačem. Danes smo bili neprepoznavni in zasluženo izgubili. Slabi smo bili na vseh igralnih položajih," je potožil ruski strateg, ki vzporedno poleg reprezentance vodi tudi ruskega prvaka CSKA, s katerim ga čaka nastop v ligi prvakov.

"Po tekmovanju, kot je to, potrebuješ spremembo v vodstvu," je bil na novinarski konferenci v Toulousu vztrajen Rus, ki želi po neuspehu čim prej zapustiti vroči stolček.

Rusija bo leta 2018 gostila svetovno prvenstvo

Ruski navijači na tekmi z Walesom niso prišli na svoj račun. | Foto: Ruski navijači na tekmi z Walesom niso prišli na svoj račun. Slucki je priljubljen trener v Rusiji. Igralsko kariero je končal že pri 19 letih, potem ko se je zgodila nesreča. Reševal je sosedovo mačko in splezal na drevo, nato pa izgubil ravnotežje in zgrmel na tla. Poškodbe so bile takšne, da je moral pri priči pozabiti na nastope. Če bo zveza sprejela njegov odstop, bo kariero nadaljeval le v trenerski vlogi pri moskovskem velikanu, s katerim želi pustiti dober vtis v ligi prvakov.   

Rusija bi rada do leta 2018, ko bo gostila svetovno prvenstvo, izboljšala podobo članske reprezentance, s katero želi na domačem tekmovanju naskakovati visoka mesta. V Franciji je izpadla že po skupinskem delu in ponovila dosežek Capella, ki se je s svetovnega prvenstva v Braziliji (2014) prav tako vrnil že po prvem delu.

Ne spreglejte