Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
11. 6. 2016,
2.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Euro 2016 Romunija Anghel Iordanescu Francija Didier Deschamps

Sobota, 11. 6. 2016, 2.00

6 let, 7 mesecev

Selektorja po uvodni tekmi EP 2016

Romuni tako šokirani, da je njihov selektor v skrbeh

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Za francoskega selektorja Didierja Deschampsa po zmagi z 2:1 nad Romunijo na prvi tekmi evropskega prvenstva ni bilo dvoma, kdo je bil junak. "Razliko na igrišču je ustvaril Dimitri Payet," je javno pohvalil strelca in podajalca. Z njim se je strinjal tudi romunski strateg Anghel Iordanescu.

Uvodno dejanje evropskega prvenstva v Franciji je postreglo z napetim dvobojem, ki je bil odločen šele v zadnjih minutah. Dimitri Payet, zvezdnik West Hama, je v 89. minuti s prekrasnim strelom z razdalje dvignil na noge razprodani Stade de France in galskim petelinom zagotovil pomembno zmago. Gostitelji so premagali Romunijo z 2:1, vlogo favorita pa potrdili veliko težje od pričakovanega.

Francoski strateg je bil navdušen nad predstavo in učinkom zvezdnika londonskega West Hama Dimitrija Payeta. | Foto: Francoski strateg je bil navdušen nad predstavo in učinkom zvezdnika londonskega West Hama Dimitrija Payeta.

"Tekma ob odprtju po svoje spominja na finale pokala. Zato smo bili na začetku morda preveč zadržani. Želeli smo si zmage, proti koncu dvoboja imeli na igrišču štiri napadalno usmerjene igralce in nato le prejeli nagrado. S čudovitim zadetkom nam jo je priskrbel Dimitri Payet. Ni le nevaren napadalec, ampak tudi igralec, ki pomaga ekipi," je Didier Deschamps izpostavil najboljšega igralca tekme, ki se je najprej izkazal s podajo Olivierju Giroudu za vodstvo z 1:0, v 89. minuti pa je z velemojstrsko potezo, drznim in neubranljivim strelom z razdalje, Romunom preprečil, da bi Stade de France zapustili neporaženi.

Deschamps: Daleč od tega, da bi odigrali popolno tekmo

"V nogometu je vse preprosto, če lahko zatreseš mrežo na tak način. S tem rešiš veliko težav," ni skrival zadovoljstva Deschamps ob mojstrovini Payeta. Zaveda se, da zmorejo njegovi izbranci, zlasti nekateri zvezdniki (Paul Pogba, Antoine Griezmann ...), več.

"Nismo odigrali popolne tekme. Daleč od tega. Romunija je bila zelo organizirana in nam povzročala ogromno težav. Na koncu je najpomembneje, da smo začeli tekmovanje z zmago. Dvoboj je bil zelo čustven. Plačali smo ceno, ker je bila to prva tekma na prvenstvu. Romuni niso imeli kaj izgubiti, mi pa veliko. Zdaj bo lažje. Prepričan sem, da nam bo ta zmaga prinesla mirnost in večjo stopnjo samozaupanja," je prepričan legendarni Francoz, ki je kot kapetan popeljal galske peteline do svetovnega (1998) in evropskega (2000) naslova.

Zelo boli, če izgubiš v 89. minuti

Romunija je bila tako blizu presenečenju, da so bili njeni igralci po tekmi zelo razočarani. "Če bi videli našo slačilnico po tekmi, bi se prepričali o tem. Zdaj bo težko obnoviti formo in kondicijsko stanje, saj so igralci izčrpani," je romunski selektor Anghel Iordanescu opozoril na to, da je nesrečen poraz s Francijo vzel njegovim izbrancem ogromno moči. Romuni so veljali za avtsajderje, nato pa vstopili v tekmo z zelo zrelo priložnostjo. "Če bi takrat zadeli v polno, bi dvoboj potekal povsem drugače," je prepričan Iordanescu.

Romunski strateg je čestital francoskemu za prvo zmago na letošnjem evropskem prvenstvu. | Foto: Romunski strateg je čestital francoskemu za prvo zmago na letošnjem evropskem prvenstvu.

Njegov izbranec Bogdan Stancu je zapravil še eno priložnost na začetku drugega dela, nato pa z bele točke izenačil na 1:1. Romuni niso zdržali do konca, pokopal jih je evrogol Payeta. "Rad bi čestital igralcem, ker so spoštovali moja taktična navodila. Čestital bi jim za kakovostno predstavo, čeprav smo izgubili. Zelo boli, ko ostaneš brez točke v 89. minuti, a nam je čudovit igralec zabil fantastičen zadetek," se je tudi on priklonil junaku srečanja, ki ga slavi celotna Francija.

Ne spreglejte