Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
6. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Gareth Bale Chris Coleman Fernando Santos Euro 2016 Wales Portugalska Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo infografika

Sreda, 6. 7. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Napoved polfinalne tekme EP 2016 Portugalska – Wales

Ronaldo bi se lahko spet zjokal

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Ronaldo 2004 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes se po dvodnevnem premoru nadaljuje evropsko prvenstvo. Zdaj gre povsem zares, saj bo zvečer znan prvi finalist. V Lyonu se bosta pomerila Portugalska in Wales. Vlogo favoritov so prevzeli Portugalci, ki pa na letošnjem Euru v 90 minutah niso premagali niti enega tekmeca.

Portugalska – Wales ob 21.00 (polfinale, Lyon)

Prenos tekme.

Prva polfinalna tekma ponuja srečanje med Portugalsko in Lyonom, na katerem bo imel prvi zvezdnik Eura Cristiano Ronaldo priložnost, da poseže po novih mejnikih. Če bi vsaj enkrat zatresel mrežo Valižanov, bi se na večni lestvici izenačil z Michelom Platinijem po številu zadetkov na evropskem prvenstvu. Francoz jih je dosegel devet, prav vse leta 1984, Ronaldo pa je pri osmih.

Hkrati bi superzvezdnik madridskega Reala, ki ga danes čaka prestižni dvoboj s klubskim soigralcem Garethom Balom, postal prvi, ki bi zadel v dveh nezaporednih polfinalnih tekmah Eura po letu 1964. ''To ne bo tekma med Cristianom in Garethom,'' pred dvobojem vztrajno ponavlja portugalski selektor Fernando Santos.

 

Portugalci imajo veliko izkušenj z osvajanjem visokih mest. V polfinalu evropskega prvenstva bodo zaigrali že petič. Čeprav na letošnjem tekmovanju sploh še niso premagali tekmeca v 90 minutah, so se med najboljše štiri prebili tudi v Franciji. V polfinalnih ponavadi nimajo veliko sreče, saj so se v veliki finale uvrstili le enkrat in nato pred domačim občinstvom (2004) proti Grčiji ostali praznih rok. Takrat so Grki poskrbeli za eno največjih senzacij v zgodovini evropskih tekmovanj, Portugalci na čelu z mladim zvezdnikom Ronaldom pa so točili solze zaradi zapravljene priložnosti.

Bo Ronaldo danes na igrišču pogrešal (tudi klubskega) soigralca Pepeja?  | Foto: Reuters Bo Ronaldo danes na igrišču pogrešal (tudi klubskega) soigralca Pepeja? Foto: Reuters Če bi danes Wales izločil Portugalce, bi bil na dobri poti, da se na seznamu največjih presenečenj pridruži zlatim Grkom. Če pa bi Ronaldo, Nani in druščina preskočili otoško oviro in se dokopali finala, bi jih ločil le še en korak od velike lovorike, ki je še nimajo v svojih vitrinah.

"Pišemo novo poglavje v bleščeči zgodovini. Čaka nas izjemno zahteven tekmec. Naporno bo, a imamo dovolj nadarjenih igralcev, da ga lahko premagamo," je samozavesten Santos. Če bi se uvrstili v finale, bi lahko čustveni Ronaldo potočil solze sreče, ne pa žalosti.

Portugalec zelo spoštuje britansko šolo nogometa

Fernando Santos lahko postane prvi portugalski strateg, ki je domovino popeljal v finale EP. Leta 2004 je Portugalce vodil Brazilec Luiz Felipe Scolari. | Foto: Reuters Fernando Santos lahko postane prvi portugalski strateg, ki je domovino popeljal v finale EP. Leta 2004 je Portugalce vodil Brazilec Luiz Felipe Scolari. Foto: Reuters Na račun tekmeca je natrosil ogromno pohval. "Wales je zelo dobra, tehnično nadarjena ekipa. Ko sem bil mladenič pri Benfici, sem se veliko naučil od Angleža Jimmyja Hagana. Britansko šolo nogometa zelo spoštujem, Wales pa je iz nje vzel najboljše. Wales je v izjemnem nizu. V četrtfinalu je premagal najvišje uvrščeno evropsko ekipo na lestvici Fife s 3:1," ni pozabil poudariti, kako ga je presenetila veličastna zmaga nad močno Belgijo.

Selektor Walesa ga navdušuje. "Nekajkrat sva se zapletla v pogovor, ko je bil v Grčiji. Razumem, zakaj pravi, da vloga favoritov pripada nam, a sem tudi prepričan, da tega ne govori svojim igralcem," je dan pred srečanjem pojasnil nekdanji selektor Grčije, ki želi Portugalsko popeljati tam, kamor je ni še nihče. Na evropski prestol.

Pepe je vprašljiv, a selektor spi mirno

Najstnik Renato Sanches bo začel dvoboj od prve minute. | Foto: Reuters Najstnik Renato Sanches bo začel dvoboj od prve minute. Foto: Reuters Pred polfinalnim dvobojem se je srečal z nenapovedano težavo. Branilec Reala Pepe je vprašljiv za dvoboj, saj ima težave z mečno mišico. Začela ga je boleti na treningu, zato je v torek treniral po individualnem programu. Morda ga bo v začetni enajsterici zamenja veteran Ricardo Carvalho. "Kar se tiče Pepeja, bo igral le, če bo stoodstotno pripravljen. Če ne bo nared, bom vseeno spal mirno, saj imam na voljo igralce, ki ga lahko dobro nadomestijo," verjame v dober izbor obrambnih kandidatov.

Namesto kaznovanega Williama Carvalha bo od prve minute zaigral Danilo. V začetno enajsterico se vračata levi bočni branilec Raphael Guerreiro in zvezni igralec Andres Gomes, ki sta preskočila dvoboj s Poljsko zaradi zdravstvenih težav, tako da bo Portugalska predstavila nekoliko spremenjeno postavo, kot jo je v četrtfinalu proti Poljski.

Verjetni začetni postavi:

Portugalska: Rui Patrício; Cédric, Fonte, Ricardo Carvalho, Guerreiro; Danilo, João Mário, Adrien Silva, Sanches; Nani, Ronaldo.

Wales: Hennessey; Chester, Ashley Williams, Collins; Gunter, Allen, Ledley, Jonathan Williams, Taylor; Bale, Robson-Kanu.

Če bi bilo vse običajno, bi izpadli že po prvem delu

Chris Coleman pred tekmovanjem ni verjel, da bi lahko zaigral v polfinalu. | Foto: Reuters Chris Coleman pred tekmovanjem ni verjel, da bi lahko zaigral v polfinalu. Foto: Reuters Wales je prvi debitant na evropskem prvenstvu, ki se je po Švedski (1992) prebil neposredno v polfinale. "Zaupamo drug drugemu. Portugalska ve, kako je igrati v polfinalu, nas pa ne moti, če nas postavljajo v vlogo avtsajderja. Pred Eurom se nisem nikoli ujel v razmišljanju, da bi lahko zaigrali v polfinale. Ko sem ocenjeval težavnost naše skupine, sem si dejal, da bi bil uspeh že napredovati. Vem, v nogometu se lahko zgodi marsikaj, a sem si mislil, da bomo, če bi bilo vse običajno, izpadli že v skupini," je priznal Chris Coleman, ki z Walesom brani čast britanskega nogometa v Franciji.

Kot dodatno moč Walesa je izpostavil moštveni duh in dodal, da je zrasel v temačnem obdobju reprezentance, ko stanje ni bilo preveč rožnato. Ko je pred petimi leti prevzel izbrano vrsto, Valižani na svetovni lestvici sploh niso spadali med sto najboljših reprezentanc na svetu. Zdaj so med štirimi najboljšimi v Evropi!

"Vse je odvisno od igralcev. Tudi če si najboljši trener na svetu, si nemočen, če nimaš na voljo igralcev, ki so sposobni na igrišču tvoje zamisli pretopiti v dejanja. Kar se tiče tega, sem lahko srečen," je vesel, da lahko trenira takšne nogometaše.

Manjkala bosta Ramsey in Davies

Na tribunah štadiona v Lyonu ne bo manjkalo navijačev rdečih zmajev. | Foto: Reuters Na tribunah štadiona v Lyonu ne bo manjkalo navijačev rdečih zmajev. Foto: Reuters Zaradi kartonov bo pogrešal dva pomembna igralca. Najboljši strelec in igralec Gareth Bale je pripravljen, James Collins bo v obrambni vrsti zamenjal kaznovanega Bena Daviesa, Jonny Williams pa je prvi kandidat, da vskoči na mesto Aarona Ramseyja v zvezni vrsti. Zvezdnik Arsenala je s štirimi podajami eden ključnih mož pri letošnjem podvigu Walesa. Računa lahko tudi na Andy King in Dave Edwards.

Portugalska in Wales sta se do zdaj pomerila le trikrat, vselej na prijateljskih dvobojih. Portugalska je uspešnejša. Dvakrat je zmagala, enkrat pa izgubila. Zadnji dvoboj pred 16 leti je v Chavesu dobila s prepričljivih 3:0. Takrat se je med strelce vpisal tudi legendarni portugalski as Luis Figo, ki ga je Ronaldo na tem prvenstvu prehitel po številu nastopov za reprezentanco in postal novi rekorder. Zvečer ima priložnost, da postavi še nekaj novih rekordov.

Ne spreglejte