Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
26. 6. 2016,
11.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Euro 2016 Irska Francija Nemčija Slovaška Belgija Madžarska infografika

Nedelja, 26. 6. 2016, 11.30

6 let, 7 mesecev

Kaj nas čaka danes na Euru?

Francozi, Nemci in Belgijci so favoriti, a ...

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Danes bodo odigrane še tri tekme osmine finala evropskega prvenstva. Z vlogo favoritov se bodo spopadle gostiteljica Francija, svetovna prvakinja Nemčija in najvišje uvrščena evropska reprezentanca na lestvici Fife, Belgija. Presenetiti jih želijo Irska, Slovaška in Madžarska.

Francija – Irska ob 15.00 (osmina finala, Lyon)

Francija želi ponoviti "šampionsko" leto 1998. | Foto: Francija želi ponoviti "šampionsko" leto 1998. Današnji nogometni spored se začenja v Lyonu. Gostitelji Francozi se bodo kot zmagovalci skupine A pomerili z Irci, ki so se v osmino finala uvrstili kot eni izmed štirih najboljših tretjeuvrščenih ekip.

V zadnjem krogu so s srčno igro premagali oslabljeno postavo Italije in dokazali, da jo lahko zagodejo favoritom. Imajo priložnost, da se Francozom maščujejo za krivico, storjeno pred SP 2010, ko so v dodatnih kvalifikacijah izpadli proti galskim petelinom, ves svet pa je obsojal Thierryja Henryja zaradi namernega večkratnega igranja z roko.

"Irska igra s srcem. To je zelo marljiva ekipa z dobrimi posamezniki, ki znajo igrati," domači selektor Didier Deschamps opozarja na borbeni duh v vrstah tekmeca, ki ga bodo skušali premagati s pomočjo glasnega občinstva v Lyonu. Tam ne bo dovolj mest za vse irske privržence, ki so si na evropskem prvenstvu zagotovili status najbolj simpatičnih in zabavnih navijačev.

 

"Zmaga nad Italijo nam je dvignila samozavest. Francija je gostiteljica in prva favoritinja tekmovanja. Spominja me na leto 1998, ko je bila izpostavljena velikemu pritisku, a na koncu postala prvakinja," je dejal selektor Irske Martin O'Neill.

Verjetni začetni postavi:

Francija: Lloris; Sagna, Rami, Koscielny, Evra; Pogba, Kanté, Matuidi; Griezmann, Giroud, Payet.
Irska: Randolph; Coleman, O'Shea, Duffy, Brady; McClean, Whelan, McCarthy, Hendrick; Murphy, Long.

Nemčija – Slovaška ob 18.00 (osmina finala, Lille)

Nemci na letošnjem Euru sploh še niso prejeli zadetka. | Foto: Nemci na letošnjem Euru sploh še niso prejeli zadetka. Nemci so aktualni svetovni prvaki, v skupinskem delu pa so osvojili prvo mesto s sedmimi točkami in razliko v zadetkih 3:0. Vratar Manuel Neuer sploh še ni prejel zadetka. Danes bi ga lahko, saj so Slovaki 29. maja na prijateljski tekmi v Augsburgu dokazali, da se znajo zoperstaviti elfu. Nemce so premagali s 3:1, usoda pa jim je namenila, da se z njimi pomerijo že kaj kmalu, na dvoboju osmine finala EP 2016 v Lillu.

"Slovaška je nekaj drugega kot Severna Irska. Je veliko močnejša," meni Joachim Löw. Nemški selektor se spominja ogromne premoči Nemcev na tekmi s Severno Irsko. Proti Slovaški pričakuje drugačno razmerje moči, veliko pa se je naučil s posnetkov srečanja med Anglijo in Slovaško (0:0). Noče ponoviti napak treh levov, ki so zaman iskali pot do zadetka. Za nastop bosta kandidirala tudi Jerome Boateng in Bastian Schweinsteiger, ki sta imela v zadnjem obdobju težave z zdravjem.

 

"Če hočemo, da nam uspe proti Nemcem, moramo igrati kot ekipa. So zelo močni, a vsaka ekipa ima tudi slabosti. Skušali jim bomo izkoristiti,'' napoveduje slovaški selektor Jan Kozak, ki je v kvalifikacijah za EP 2016 premagala tudi tako močnega tekmeca kot je Španija. Na Euru je najprej priznal premoč Walesu, nato pa proti Rusiji in Angliji osvojil štiri točke, kar je zadoščalo za napredovanje.

Verjetni začetni postavi:

Nemčija: Neuer; Kimmich, Boateng, Hummels, Hector; Kroos, Khedira; Müller, Özil, Götze; Gomez.
Slovaška: Kozáčik; Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan; Pečovský; Mak, Kucka, Hamšík, Weiss; Duda.
 

Madžarska – Belgija ob 21.00 (osmina finala, Toulouse)

Belgija je najvišje uvrščena evropska reprezentanca na svetovni jakostni lestvici Fife. Zaostaja le za Argentino. | Foto: Belgija je najvišje uvrščena evropska reprezentanca na svetovni jakostni lestvici Fife. Zaostaja le za Argentino. Po izpadu Hrvaške sta v ognju za evropski naslov le še dve slovenski sosedi. Italija, ki na vsakem velikem tekmovanju spada med favorite, in Madžarska, presenetljiva zmagovalka skupine F. V osmini finala se bo pomerila z Belgijo, najvišje uvrščeno evropsko reprezentanco na lestvici Fife, ki je Euro začela s presenetljivim porazom proti Azzurrom, nato pa z zmagama nad Irci in Švedi vrnila sproščenost v slačilnico.

Madžari in Belgijci so se nazadnje na evropskem prvenstvu pomerili leta 1972. Takrat je Euro potekal v Belgiji, rdeči vragi pa so goste na obračunu za tretje mesto premagali z 2:1.

"Zasluženo smo se uvrstili med najboljših 16. Igrali smo dober nogomet, zdaj pa nas čaka druga najboljša reprezentanca na svetovni lestvici. Belgijci so boljši iz tekme v tekme, tako da bo to velik izziv," razmišlja madžarski selektor Bernd Storck. Nemec je poudaril, da želi pred srečanjem na izbrance prenesti mirnost.

 

"S tem, da so nas označili za favorite, nimam težav. Moramo ostati potrpežljivi, saj se bo Madžarska borila do zadnje sekunde. Morda ključ do zmage leži v rokah Kevina de Bruyna. Proti Italiji se ni izkazal, nato pa je napredoval. Spet se smeji, spet uživa v nogometu," sporoča belgijski selektor Marc Wilmots. Ko je bil še igralec, se je v nemški bundesligi večkrat pomeril z madžarskim vratarjem Gaborjem Kiralyjem, 40-letnim rekorderjem Eura. Danes ga lahko premaga še kot selektor.

Verjetni začetni postavi:

Madžarska: Király; Kádár, Guzmics, Juhász, Lang; Nagy, Gera; Lovrencsics, Kleinheisler, Dzsudzsák, Szalai.
Belgija: Courtois; Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen; Witsel, Nainggolan; Carrasco, De Bruyne, Hazard; Lukaku.

Ne spreglejte