Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Ponedeljek,
27. 6. 2016,
23.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Euro 2016 nogomet Španija Italija Anglija Islandija

Ponedeljek, 27. 6. 2016, 23.07

6 let, 6 mesecev

EP 2016, 16. dan

Islandska pravljica se nadaljuje, Anglija in Španija domov!

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Znani so vsi četrtfinalisti evropskega prvenstva v Franciji. Zadnji dan bojev osmine finala so se Italijani v ponovitvi finala zadnjega EP maščevali branilcem naslova Špancem, Islandija pa je šokirala Anglijo.

Prav nihče se ne bi pritoževal, če bi par Španija–Italija nastopal tudi v finalu letošnjega evropskega prvenstva, a usoda je hotela, da sta se omenjeni reprezentanci srečali že v osmini finala. Furija je pred štirimi leti v Kijevu s 4:0 ponižala Italijane, ti pa so se zdaj maščevali.

Čeprav so strokovnjaki pred tekmo več možnosti pripisovali branilcem naslova, so Italijani že na samem začetku obračuna pokazali, da se Špancev niti malo ne bojijo in si hitro priigrali nekaj priložnosti. Po eno sta imela Graziano Pelle in  Emanuele Giaccherini, a oba strela je ukrotil španski vratar David de Gea. Mreža se je prvič zatresla v 33. minuti, ko je s prostega udarca močno sprožil Eder, de Gea je žogo, ki je šla točno vanj, le odbil, odbitek pa je v mrežo pospravil Giorgio Chiellini.

Španci so v drugem polčasu sicer pokazali boljšo igro, imeli premoč, tudi nekaj priložnosti, a žoga ni hotela v gol. Še najlepšo priložnost je v 88. minuti zapravil Gerard Pique, ki je z nekaj metrov povsem sam streljal, a je Gianluigi Buffon strel mojstrsko obranil, kazen pa je le tri minute pozneje sledila na drugi strani. V hitrem protinapadu je zmago Italije in napredovanje v izločilne boje v sodnikovem podaljšku potrdil Pelle. V četrtfinalu se bodo odlični azzurri pomerili z Nemci.

Islandci šokirali Angleže

Kolbeinn Sigthorsson je poskrbel za zmago Islandije. V četrtfinalu se bodo udarili z domačini Francozi. | Foto: Kolbeinn Sigthorsson je poskrbel za zmago Islandije. V četrtfinalu se bodo udarili z domačini Francozi. V zadnjem obračunu osmine finala sta se za vstop v četrtfinale merili Anglija in senzacija s severa, Islandija.

Tekma, ki jo je sodil najboljši slovenski sodnik Damir Skomina, se še dobro ni začela, ko je Anglija že povedla. Islandski vratar Hannes Halldorsson je nekoliko nerodno in povsem brez potrebe podrl Raheema Sterlinga. Primorec je upravičeno pokazal na belo točko. Uspešno jo je izvedel Wayne Rooney. A vodstvo treh levov ni trajalo dolgo, neverjetni Islandci so že dve minuti kasneje prek Ragnarja Sigurdssona prišli do izenačenja. Navdušenje islandskih navijačev se še dobro ni poleglo, ko so spet skočili v zrak. V 18. minuti je zadel še Kolbeinn Sigthorsson in postavil izid prvega polčasa. Angleži so bili povsem nemočni, to razmerje moči pa se je ohranilo tudi v drugem delu.

Islandci so nadaljevali s svojo agresivno igro in povsem onemogočali Angleže, ki so bili brez pravih idej in priložnosti. Selektor Roy Hodgson je v igro poslal tudi aduta s klopi Jamiea Vardyja, kar pa ni pomagalo in ostalo je pri izidu s prvega dela, kar je pomenilo veliko slavje Severnjakov. Islandci so z novo vrhunsko predstavo poskrbeli za novo senzacijo in na tem prvenstvu ostajajo neporaženi. V četrtfinalu jih čaka nov zahteven izziv, domačinka Francija.

EP 2016, osmina finala:

Ponedeljek, 27. junij:
Italija : Španija 2:0 (1:0)
Chiellini 33., Pelle 90.+1

Anglija : Islandija 1:2 (1:2)
Rooney 4./11-m; Sigurdsson 6., Sigthorsson 18.

Nedelja, 26. junij:
Francija : Irska 2:1 (0:1)
Griezmann 58., 61.; Brady 2./11-m.; R.K.: Duffy 66./Irska

Nemčija : Slovaška 3:0 (2:0)
Boateng 8., Gomez 43., Draxler 63.

Madžarska : Belgija 0:4 (0:1)
Alderweireld 10., Batshuayi 78., Hazard 80., Ferreira-Carrasco 90.

Sobota, 25. junij:
Švica : Poljska 5:6** (1:1, 1:1, 1:1, 0:1)
Shaqiri 82.; Blaszczykowski 39.

Enajstmetrovke: Lichtsteiner, Shaqiri, Schär, Rodriguez; Lewandowski, Milik, Glik, Blaszczykowski, Krychowiak  

Wales : Severna Irska 1:0 (0:0)
McAuley 75./ag.

Hrvaška : Portugalska 0:1* (0:0, 0:0)
Quaresma 117.


*po podaljških
**po izvajanju kazenskih strelov

 

Četrtfinalni pari:

30. junij: Poljska – Portugalska
1. julij: Wales – Belgija
2. julij: Nemčija – Italija
3. julij: Francija – Islandija

Ne spreglejte