Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2023,
22.56

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

Darja Varfolomeev Jekaterina Vedenejeva ritmična gimnastika

Četrtek, 24. 8. 2023, 22.56

8 mesecev

SP v ritmični gimnastiki

Slovenska reprezentantka do kolajne na SP: Olajšanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
Jekaterina Vedenejeva | Jekaterina Vedenejeva je ubranila bron na SP. | Foto Guliverimage

Jekaterina Vedenejeva je ubranila bron na SP.

Foto: Guliverimage

Slovenska reprezentantka v ritmični gimnastiki Jekaterina Vedenejeva je na 40. svetovnem prvenstvu v Valencii dosegla nov uspeh. V finalu najboljše osmerice s trakom je ponovila lanski dosežek in ubranila bronasto kolajno z 31,200 točke. Že pred tem je bila v sredo šesta tako z obročem kot žogo, danes pa je osvojila tudi olimpijsko kvoto.

Jekaterina vedenejeva
Sportal Vedenejeva na SP s štirimi finali in z olimpijsko kvoto

Vedenejeva je na prvenstvu v Španiji nizala dobre predstave. Vse štiri sestave je že v kvalifikacijah prikazala brez napak in v mnogoboju zasedla visoko peto mesto, s katerim je za Slovenijo zanesljivo osvojila olimpijsko kvoto. Uvrstila se je tudi v tri (od štirih) boje za odličja, v finalih z obročem in žogo je bila šesta, vrhunec pa je bila sestava s trakom, za katero je prejela bronasto odličje.

Bronasta s trakom je bila že na lanskem SP v Sofiji, ko ji je bila naklonjena tudi igra tisočink, saj sta takrat v finalu z Izraelko Asyo Adi Katz prejeli isto oceno, vendar je kolajna pripadla slovenski ritmičarki zahvaljujoč njeni boljši izvedbi.

Tokrat je v finalu s trakom, kamor se je uvrstila s sedmim dosežkom, nastopila povsem zadnja med vsemi nastopajočimi. Prikazala je liričen nastop na rusko glasbo s španskim pridihom, ki je na noge spravila navdušeno, ritmiki naklonjeno temperamentno špansko občinstvo.

"Bron ter vstopnica za Pariz za zadoščenje. In tudi olajšanje po dveh napornih dnevih." | Foto: Guliverimage "Bron ter vstopnica za Pariz za zadoščenje. In tudi olajšanje po dveh napornih dnevih." Foto: Guliverimage "Olajšanje po dveh napornih dnevih"

Ko se je na semaforju med čakanjem na oceno z dolgoletno trenerko Jeleno Drožanovo izpisala trojka, sta obe skočili na noge in od navdušenja skakali v znak veselja. In tudi olajšanja, kot je po tekmi priznala Vedenejeva.

"Bron ter vstopnica za Pariz za zadoščenje. In tudi olajšanje po dveh napornih dnevih!" je izkušena telovadka, ki je vse svoje velik uspehe dosegla v slovenskem dresu, zapisala na družbenih omrežjih.

"Ne morem povedati, kako zelo sem vesela, da sem osvojila to medaljo." | Foto: Guliverimage "Ne morem povedati, kako zelo sem vesela, da sem osvojila to medaljo." Foto: Guliverimage

"Ne morem povedati, kako zelo sem vesela, da sem osvojila to medaljo. Včeraj sem imela sanje, da sem v današnjem finalu s trakom nastopila kot zadnja. Danes v kvalifikacijah je do zadnjega kazalo, da bom v finalu nastopala kot druga tekmovalka po vrsti, vendar me je z zadnjim nastopom prehitela še tekmica iz Uzbekistana. Posledično sem kvalifikacije končala kot sedma in zato nastopila v finalu kot zadnja tekmovalka večera," je o svojih sanjah o kolajni povedala Vedenejeva.

"Ta medalja je zelo pomembna za vse nas in za državo"

Kot je dodala pri 29 letih daleč najstarejša tekmovalka na vseh velikih tekmovanjih zadnjih let, je ta kolajna zanjo zelo pomembna: "Ta medalja je zelo pomembna za vse nas in za državo. Vesela sem, da nam je uspelo. Hvala vsem, ki me podpirate."

Darja Varfolomeev je osvojila vse štiri naslove svetovne prvakinje, saj je bila najboljša z obročem, žogo, s kiji in trakom. | Foto: Guliverimage Darja Varfolomeev je osvojila vse štiri naslove svetovne prvakinje, saj je bila najboljša z obročem, žogo, s kiji in trakom. Foto: Guliverimage

Nemka s štirimi naslovi

Sicer pa je prvo ime tega SP že pred koncem postala komaj 16-letna Darja Varfolomeev. Mlada Nemka je namreč osvojila vse štiri naslove svetovne prvakinje, saj je bila najboljša z obročem, žogo, s kiji in trakom.

Gre za varovanko nekdanje beloruske zvezdnice Julije Raskine, ki je skupaj s svojo mamo in trenerko Natašo Raskino vrsto let živela in trenirala v Sloveniji in tekmovala za ljubljanski klub Narodni dom. Pozneje je postala petkratna svetovna in dvakratna evropska prvakinja, leta 2000 v Sydneyju olimpijska podprvakinja, zdaj pa bogate izkušnje prenaša na mladi nemški rod.

V petek se bodo na SP merile tekmovalke v skupinskih sestavah, v soboto pa bo na sporedu finale mnogoboja in boj za najbolj prestižen svetovni naslov tudi z Vedenejevo, ki je bila v kvalifikacijah peta.

Jekaterina Vedenejeva
Sportal Vedenejeva z odliko odprla SP
Ne spreglejte