SiolNET. Sportal Drugi športi
2,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tekma svetovnega pokala v Pragi

Imenitna vrnitev Janje Garnbret: Tudi na palcu lahko naredim kljukico

2,00

termometer

Janja Garnbret | Janja Garnbret je na prvi tekmi svetovnega pokala po vrnitvi že stala na zmagovalnem odru. Osvojila je drugo mesto. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Janja Garnbret je na prvi tekmi svetovnega pokala po vrnitvi že stala na zmagovalnem odru. Osvojila je drugo mesto. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Janja Garnbret je osvojila drugo mesto na tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini balvani v Pragi. Olimpijska, svetovna in evropska prvakinja iz Slovenije je vrnitev v mednarodno tekmovalno areno po poškodbi potrdila z uvrstitvijo na oder za zmagovalke.

Janja Garnbret Sportal Janja Garnbret brez težav v finale

Slovenska šampionka Janja Garnbret je bila zelo zanesljiva v kvalifikacijah in polfinalu. Kot edina se je v finale uvrstila s popolnim izkupičkom devetih osvojenih balvanov po dveh krogih tekmovanja.

V finalu pa ji je tokrat malenkost zmanjkalo za 38. zmago v svetovnem pokalu. Prvi finalni balvan je osvojila v enem poskusu, v drugem pa je nepričakovano ostala brez vrha, potem ko je sredino smeri oziroma cono potrdila v prvem poskusu.

Naslednjo tekmo v balvanih bo konec prihodnjega tedna v Bressanoneju (Brixen) v Italiji izpustila. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Naslednjo tekmo v balvanih bo konec prihodnjega tedna v Bressanoneju (Brixen) v Italiji izpustila. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Tudi za tretji balvan je potrebovala štiri poskuse, da je osvojila vrh. V četrtem pa je za potrditev drugega mesta potrebovala en poskus, da je osvojila vrh.

"Spet sem v bistvu tam, kamor spadam"

"Z drugim mestom seveda pač kot perfekcionist in kot oseba, ki vedno gre na tekmo zmagat, nisem zadovoljna," je po tekmi povedala Garnbretova. "Glede na celo situacijo v zadnjih mesecih z rehabilitacijo in z vsem pa v bistvu z drugim mestom sploh ne morem biti razočarana, tako da lahko rečem, da se je vse super izšlo in sem res motivirana za naslednje tekme," je še dodala.

"Tekmovala sem tako, kot da sploh nikoli ne bi nehala tekmovati, tako da sem zadovoljna z mojo mentalno in fizično pripravljenostjo," Korošica ni skrivala navdušenja nad uspešno vrnitvijo v svetovno tekmovalno karavano. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Tekmovala sem tako, kot da sploh nikoli ne bi nehala tekmovati, tako da sem zadovoljna z mojo mentalno in fizično pripravljenostjo," Korošica ni skrivala navdušenja nad uspešno vrnitvijo v svetovno tekmovalno karavano. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Garnbretova je zadovoljna z občutki: "Občutek je lep, da sem spet v svetovnem pokalu, sem v bistvu tam, kamor spadam." Zadovoljna je tudi s tem, kako se je odzval palec. "Palec dela čisto dobro, na trenutke po kakšnem balvanu je malo bolj bolelo, ampak ni nič vplivalo na karkoli, tako da mislim, da lahko tudi na palcu naredim kljukico."

Celoten konec tedna v Pragi je uživala. "Balvane sem odplezala tako, kot sem si želela, res sem bila sproščena in motivirana, pa res sem uživala v vsakem trenutku. V bistvu sem zadovoljna, kje sem trenutno mentalno in fizično".

Vedela je, da je telesno dobro pripravljena. "Ampak še vseeno je pa drugače, ko prideš na tekmo, sploh po osmih mesecih brez tekmovanj in po poškodbi, tako da je bila malo drugačna situacija, ampak moram reči, da se nisem čisto nič čudno počutila, ker sem res tekmovala tako, kot da sploh nikoli ne bi nehala tekmovati, tako da sem zadovoljna z mojo mentalno in fizično pripravljenostjo."

Francoska najstnica do krstne zmage

Oriane Bertone je bila najboljša v češki prestolnici. | Foto: AP / Guliverimage Oriane Bertone je bila najboljša v češki prestolnici. Foto: AP / Guliverimage Tokrat je bila v boju za zmago uspešnejša 18-letna Francozinja Oriane Bertone. Najstnica se je v finale prebila kot šesta ter nato prikazala svojo najboljšo predstavo za prvo zmago v konkurenci svetovnega pokala. Dva balvana je osvojila v prvem poskusu, za enega pa je potrebovala dva, kar je bilo ob še eni coni v prvem poskusu na zadnjem balvanu dovolj za najboljši ženski izid finala Prage. Tretje mesto je pripadlo še eni Francozinji Flavy Cohaut.

Garnbretova, ki se je na Češkem uspešno vrnila v mednarodno tekmovalno areno po februarski poškodbi palca na levi nogi, bo izpustila naslednjo tekmo v balvanih konec prihodnjega tedna v Bressanoneju (Brixen) v Italiji. Nastopila pa bo že spet v Avstriji. Innsbruck bo od 14. do 18. junija gostil tekmovanje v balvanih in prvič v tej sezoni v svetovnem pokalu tudi v težavnosti.

Katja Debevec je v Pragi osvojila 11. mesto. Tekmo je končala takoj za rojakinjo Julijo Kruder. | Foto: Grega Valančič/Sportida Katja Debevec je v Pragi osvojila 11. mesto. Tekmo je končala takoj za rojakinjo Julijo Kruder. Foto: Grega Valančič/Sportida

V današnjem polfinalu Prage sta nastopili še dve Slovenki. Obe sta krepko izboljšali svoji uvrstitvi iz kvalifikacij. Julija Kruder je tekmovanje končala na desetem mestu, Katja Debevec pa bo Prago zapustila z enajstim dosežkom. Tako Kruderjeva kot Debevčeva sta dosegli svoji najboljši uvrstitvi v svetovnem pokalu letos.

Edini slovenski polfinalist med moškimi Jernej Kruder je v soboto osvojil 18. mesto.

Janja Garnbret Sportal Vrhunska vrnitev Janje Garnbret, Kruder prvič letos v polfinalu Janja Garnbret Sportal Janja Garnbret bo prekinila mednarodni tekmovalni post
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin