Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 6. 2024,
21.47

Osveženo pred

1 dan, 20 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

Innsbruck športno plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret

Nedelja, 30. 6. 2024, 21.47

1 dan, 20 ur

Innsbruck, športno plezanje, težavnost, finale

Janja Garnbret zmagala v Innsbrucku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Janja Garnbret Koper 2023 finale | Janja Garnbret je zmagovalka tekme v težavnosti za svetovni pokal v Innsbrucku. | Foto Grega Valančič

Janja Garnbret je zmagovalka tekme v težavnosti za svetovni pokal v Innsbrucku.

Foto: Grega Valančič

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je zmagovalka tekme v težavnosti za svetovni pokal v Innsbrucku. Petindvajsetletnica je v finalu priplezala do vrha in v Avstriji po balvanih slavila še v težavnosti.

Janja Garnbret je v finalu slavila pred Japonko Ai Mori, ki je prav tako priplezala do vrha, a se je morala zaradi nekoliko slabših predhodnih uvrstitev zadovoljiti z drugim mestom. Tudi v polfinalu sta bili Japonka in Slovenka poravnani z višino 48+, a je imela Garnbretova boljši izid kvalifikacij.

Na tretjem mestu je končala Chaehyun Seo iz Južne Koreje (36). Vse preostale finalistke niso zmogle več od višine 22+.

Janja Garnbret kljub novi zmagi danes ni bila tako prepričljiva, vmes je večkrat počivala, očitno se ji je nekoliko poznala tudi utrujenost z balvanske tekme. Gledalce na dnu plezalne steze je pustila čakati do zadnje sekunde, a v izdihljajih le priplezala do vrha in zmage.

45. zmaga v svetovnem pokalu

Olimpijska prvakinja je prišla že do svoje 45. zmage v svetovnem pokalu in 28. v težavnosti, 17 jih je zbrala na balvanih. Slovenska zvezdnica športnega plezanja je v soboto dobila kvalifikacije in polfinale, pred tem je bila v Innsbrucku najboljša tudi na balvanski preizkušnji v četrtek.

Olimpijska prvakinja je prišla že do svoje 45. zmage v svetovnem pokalu in 28. v težavnosti. | Foto: Ana Kovač Olimpijska prvakinja je prišla že do svoje 45. zmage v svetovnem pokalu in 28. v težavnosti. Foto: Ana Kovač

"Kot sem že velikokrat povedala, mi je vsaka zmaga pomembna. Z obema nogama sem na tleh, nič ne jemljem za samoumevno. Vedno moram biti osredotočena in odločena, da zmagam. Občutek je vsakič znova neverjeten," je za prireditelje po zmagi dejala Korošica.

"Seveda je bilo malo taktično, saj sem v bistvu pozabila kakšen prijem je bil, prav tako se ga ne vidi. Tudi prijem v desni roki se mi je zdel nekoliko spolzek in nisem hotela nič tvegati. Tudi pozicija nog se je zdela nekoliko čudna in morala sem pomisliti, kaj storiti," pa je dogajanje in počitek tik pred vrhom opisala nasmejana 25-letnica.

Kot je potrdila, do olimpijskih iger v Parizu, kjer bo branila zlato medaljo, ne bo več nastopila v svetovnem pokalu. Po prihodu v Slovenijo jo čaka nekaj dni počitka in potem trening do Pariza.

Garnbretova je sicer še drugič v tej sezoni slavila v težavnosti, pred tem je bila aprila najboljša v kitajskem Wujiangu. Dve zmagi ima tudi na balvanih, pred Innsbruckom je slavila v kitajskem Keqiau.

Mia Krampl je bila 17. | Foto: Guliverimage Mia Krampl je bila 17. Foto: Guliverimage

Četverica preostalih slovenskih predstavnic je v težavnosti obstala v polfinalu. Na 12. mestu je končala Jennifer Buckley, Mia Krampl je bila 17., Sara Čopar 18. in Vita Lukan 24. V moškem polfinalu je od Slovencev nastopil Luka Potočar in končal na 13. mestu.

Pred ženskim finalom se je odvil tudi moški, v katerem pa ni bilo Slovencev. Zmagal je domačin Jakob Schubert z višino 45 pred Nemcem Alexandrom Megosom (42+) in Britancem Tobyjem Robertsom (41+).

Preberite še:

Janja Garnbret polfinale Koper 2023
Sportal Janja Garnbret najboljša v polfinalu Innsbrucka
Janja Garnbret Koper 2023 finale
Sportal Janja Garnbret najboljša v kvalifikacijah, v polfinalu še pet Slovencev
Janja Garnbret Koper 2023 finale
Sportal Janja Garnbret številka 1, druga pa debitantka Jennifer Buckley #video
Ne spreglejte