Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 8. 2017,
12.57

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Janja Garnbret Janja Garnbret Jernej Kruder Mina Markovič

Sreda, 16. 8. 2017, 12.57

6 let, 8 mesecev

Janja Garnbret, Mina Markovič, Katja Kadič in Jernej Kruder slovenski aduti na EP v Münchnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Jernej Kruder Mina Markovič Janja Garnbret katja kadič | Foto Manca Čujež

Foto: Manca Čujež

München bo v petek in soboto gostil evropsko prvenstvo športnih plezalk in plezalcev v balvanskem plezanju. Balvansko prvenstvo stare celine bo hkrati sklepna tekma svetovnega pokala v balvanih, kar pomeni, da bodo v bavarski prestolnici okronali nove evropske prvake v balvanih in kombinaciji ter tudi skupne zmagovalce svetovnega pokala v balvanih.

Slovenijo bo na evropskem prvenstvu in tekmovanju svetovnega pokala zastopalo vsega skupaj devet predstavnikov, šest tekmovalk in trije tekmovalci.

Na seznamu, ki ga je določil selektor slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, so Janja Garnbret (Šaleški AO), Mina Markovič (ŠPK Plus), Katja Kadič (PK Škofja Loka), Julija Kruder (ŠPO PD Celje Matica), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak), Lana Skušek (AO PD Črnuče), Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), Gregor Vezonik (AK Ravne) in Anže Peharc (AO PD Kranj).

Prvi slovenski aduti za najvišja mesta so Garnbretova, Markovičeva, Kadičeva in Kruder. Garnbretova, ki blesti v težavnosti, je trenutno tretja v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanih. Letos je v svetovnem pokalu dvakrat zmagala, enkrat pa je bila druga.

Oglejte si posnetek konference pred EP v balvanskem plezanju:

Kadičeva, ki je bila dvakrat peta, v seštevku svetovnega pokala pred zadnjo tekmo zaseda šesto mesto, svetovni podprvak v balvanih leta 2014 Kruder, ki je letos stopil na tretjo stopničko zmagovalnega odra, pa v skupnem seštevku balvanskega pokala zaseda sedmo mesto.

Veteranka Markovičeva, evropska podprvakinja v balvanih leta 2013 v Chamonixu, je prvih šest tekem letošnjega svetovnega pokala v balvanih izpustila.

Jernej Kruder Mina Markovič Janja Garnbret katja kadič | Foto: Manca Čujež Foto: Manca Čujež

V Münchnu bodo okronali tudi novega evropskega prvaka in prvakinjo v kombinaciji, torej najboljšega udeleženca in udeleženko obeh letošnjih evropskih prvenstev v športnem plezanju. V igri za kombinacijska odličja je trojica Slovencev. Markovičeva je na EP v težavnosti v Campitellu v dolini Fassa v Italiji osvojila srebrno kolajno, Garnbretova je bila četrta, Kruder 27.

Seznam dosežkov slovenskih športnih plezalk in športnih plezalcev na evropskih prvenstvih je zelo bogat. Vsega skupaj so slovenski plezalci do zdaj na prvenstvih stare celine osvojili 17 odličij, kar sedem od teh je vpisala Markovičeva, ki je najuspešnejša slovenska tekmovalka na evropskih prvenstvih. Edino zlato kolajno na EP v balvanskem plezanju je leta 2008 na EP v Parizu osvojila Natalija Gros, ki je takrat osvojila tudi zlato odličje v kombinaciji. Leta 2010 na EP v Imstu pa je bila v kombinaciji zlata Mina Markovič.

Jernej Kruder Mina Markovič Janja Garnbret katja kadič | Foto: Manca Čujež Foto: Manca Čujež

Tekmovanje, ki bo potekalo ob olimpijskem stadionu, se bo začelo v petek s kvalifikacijami, na startu evropskega prvenstva in svetovnega pokala bo kar 292 tekmovalk in tekmovalcev.

V soboto bodo na sporedu zaključni boji s polfinalom in finalom. Tokratna pravila, glede na to, da bo šlo za dve vzporedni tekmovanji, so nekoliko zapletena. Evropsko prvenstvo se bo odvilo v dveh krogih in se bo sklenilo že s polfinalom, ko bosta znana evropski prvak in prvakinja, neodvisno od tekme svetovnega pokala, katerega zmagovalec in zmagovalka bosta znana po finalu.

Ne spreglejte