SiolNET. Sportal Drugi športi
0,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger
EP 2019 v plavanju v 25-metrskih bazenih

Izjemen rekord Vozlove na Škotskem, Slovenija v igri za medaljo!

0,59

termometer

Tjaša Vozel
Tjaša Vozel je popravila rekord kar za poldrugo sekundo. Foto: Vid Ponikvar

Plavalka kranjske Zvezde Tjaša Vozel se je evropskem prvenstvu v Glasgowu z novim slovenskim rekordom 2:20,99 in drugim izidom kvalifikacij prebila v finale na 200 m prsno, ki bo na sporedu ob 18.15. Lasten rekord je izboljšala za skoraj sekundo in pol. V polfinalu na 50 m prosto bo nastopila Neža Klančar.

Katja Fain Sportal Fainova z novim rekordom: Želje so bile še malce višje

Z izidom je izstopala Rusinja Maria Temnikova, ki je za sekundo ugnala konkurenco, za kolajno pa se bodo z Vozlovo spopadle še Rusinja Jevgenija Čikunova, Italijanki Francesca Fangio in Maria Carraro, Britanka Molly Renshaw in Danka Thea Blomsterberg, medtem ko Švicarka Lisa Mamie na osmem mestu do odličja najbrž ne more.

Upa, da bo popoldne podobno

Popoldne želi še izboljšati državni rekord. Popoldne želi še izboljšati državni rekord. Foto: Vid Ponikvar V svoji predtekmovalni skupini je Tjaša Vozel dosegla gladko zmago, odločilno razliko pa je naredila na tretjih 50 metrih in prednost obdržala do cilja. "Želela sem si nov slovenski rekord. Zadovoljna bi bila tudi s kakšno desetinko izboljšanja, a v vodi sem se res dobro počutila, stopnjevala tempo in dosegla izid, ki ga nisem pričakovala. Upam, da bo popoldne podobno in da bom imela dovolj moči, da ta izid še malo izboljšam."

Vozlova je pričakovala, da ji bo šlo na 200-metrski razdalji precej boljše kot na krajših. "Tempo ni tako hiter kot na 50 in 100 metrov prsno. Tam samo pogledam levo in desno, pa je že konec. Tukaj pa imam na prvih 50 metrih čas, da se lepo dam na vodo. Danes sem začutila, da sem visoka na vodi in da res gre," je še dejala in si v plavalskem slengu zaželela: "Upam, da bo danes bazen še enkrat hiter."

Slovenke z novim rekordom 12.

Janja Šegel še ni plavala tako hitro v hrbtnem slogu. Janja Šegel še ni plavala tako hitro v hrbtnem slogu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V zadnji disciplini dneva, štafeti 4 x 50 m mešano, so Janja Šegel, Tjaša Pintar, Neža Klančar in Katja Fain slovenski rekord izboljšale za 1,16 sekunde in osvojila 12. mesto. Pri tem so tekmovalke vnovič presegle same sebe. V prvi menjavi je Šeglova z 28,42 dosegla osebni rekord v hrbtnem slogu, Pintarjeva je prsno razdaljo zmogla v zanjo neverjetne 30,33 sekunde, krepko pod osebnim rekordom je bila s 26,30 tudi Klančarjeva v delfinu. Na koncu je Fainova kljub temu, da je pred tem nastopila na 400 m prosto, v kravlu še enkrat plavala pod 25 sekundami.

Vozlova je spisek slovenskih finalov v Glasgowu razširila na šest, štafeta število slovenskih rekordov na 11., temu pa so plavalci dodali še 12 uvrstitev do 16. mesta, s čimer je že pred zadnjim nastopom jasno, da bo tekmovanje za slovenski tabor dobilo oceno zelo dobro.

Lepa motivacija za olimpijsko sezono

Tjaša Oder je želela še več. Tjaša Oder je želela še več. Foto: Peter Podobnik/Sportida Na 400 m prosto sta Tjaša Oder in Katja Fain s 4:07,82 in 4:07,94 na 14. in 15. mestu zgrešili finale za tri sekunde in pol. Novinka v reprezentanci Daša Tušek je bila 26.

"Izid ni slab, a glede na na nastop 800 m prosto sem si želela več. Je pa res, da je daljša razdalja moja glavna in da sem tam dosegla izid, ki bi na vseh prvenstvih doslej zadostoval za kolajno, kar je lepa motivacija za olimpijsko sezono in nastop v Tokiu 2020, kar bo moj glavni cilj," je po tekmi povedala danes najboljša Slovenka na 800-metrski razdalji.

"Z nastopom v kravlu nisem povsem zadovoljna, saj vem, da sem bolje pripravljena. A za mano je veliko startov, tudi včerajšnji finale, zato danes ne smem biti razočarana. Borila sem se že za četrti finale tukaj, na 200 m prosto in v štafetah smo dosegali rekorde, še včeraj sem imela dve zelo težki tekmi, zato je ocena prvenstva zame zelo dobra," je po zadnjih dveh startih v bazenu Tollcross povedala mlada Fainova.

"V članski ekipi sem prvič in se še privajam. Videla sem, da je članska konkurenca vendarle povsem drugačna od mladinske. Tudi s svojo tekmo na 800 m prosto sem zelo zadovoljna, danes na 400 m prosto pa ne tako zelo. Tekmice so mi ušle, potem pa ni šlo več, kot sem si želela," je o premieri na EP povedala Tuškova.

Sreča se je nasmehnila Klančarjevi

Neža Klančar bo vendarle nastopila v polfinalu. Neža Klančar bo vendarle nastopila v polfinalu. Foto: Vid Ponikvar Dan so začele kravlistke na 50 m prosto. Fortuna se je danes nasmehnila Neži Klančar. Ta je s 24,97 najprej za dve stotinki zgrešila polfinale in morala celo v takoimenovani swim-off za prvo rezervo na tekmi. Kasneje pa je po odpovedih nekaterih tekmic vendarle prišla do nastopa v polfinalu.

Na koncu je Klančarjeva uvrstitev v polfinale dočakala tudi zasluženo, saj je v dodatnem nastopu s 24,72 dokazala, da sodi med 16 najboljših, že pred tem pa je na tej razdalji na prvenstvu v Glasgowu s 24,62 dvakrat izboljšala tudi slovenski rekord.

Že pred Klančarjevo sta bili z osebnima rekordoma veseli Tjaša Pintar in Janja Šegel, ki sta se uvrstili na 25. in 36. mesto.

Katja Fain Sportal Fainova Sloveniji v Glasgowu priborila še peti finale

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin