Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 10. 2008,
20.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 8. 10. 2008, 20.11

8 let

Singapur še odmeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Do konca letošnje sezone svetovnega prvenstva formule ena so le še tri dirke, velika nagrada Japonske že to nedeljo, a še vedno odmeva zgodovinska nočna preizkušnja v Singapurju.

Razumljivo so se po spektaklu pod lučmi najbolj razburjali pri Ferrariju, ki izgublja prvenstveni boj z McLarnom Mercedesom. Slednji je prevzel vodstvo v prvenstvu konstruktorjev, Lewis Hamilton pa je na sedem točk povečal prednost pred Felipejem Masso v prvenstvu dirkačev. Svetovni prvak Kimi Räikkönen je po tem, ko še na četrti zaporedni dirki ni vknjižil točk, vendarle priznal, da je prvenstvo zanj izgubljeno, medtem ko se je predsednik Scuderie Luca di Montezemolo zapletel v javni spor s šefom F1 Bernijem Ecclestonom.

Massa poziva k spremembam

Brazilca je singapurske zmage bržkone stala velika napaka pri postanku v boksih, ko je zatajil Ferrarijev semaforski sistem, s katerim so rdeči nadomestili mehanika z "liziko". Dejstva so znana. Felipeja Masso so pri prvem postanku v boksih takrat preprosto spustili prehitro. Nad glavo mu je zasvetila zelena luč in dotlej vodilni dirkač na dirki je pač speljal ter s seboj potegnil cev za dolivanje goriva in podrl nekaj svojih mehanikov. Vse skupaj je zakuhal mehanik, ki je s semaforjem upravljal, čeprav naj bi bila zadeva lahko tudi avtomatizirana, se pravi, da bi se zelena luč prižgala šele ko bi bila iztaknjena cev za dolivanje goriva. Z vsem skupaj so se pri Ferrariju dodobra osmešili in se bodo že na Japonskem spet vrnili k preizkušenemu mehaniku z "liziko".

Massa, ki je po teh peripetijah ostal brez zmage in brez točk, se je lojalno postavil na stran svojega moštva. "Napaka se lahko pripeti vsakemu," je dejal Brazilec, ki večji problem vidi v trenutnih pravilih glede varnostnega avtomobila. Prav ta so po njegovem mnenju obrnila singapursko dirko na glavo in zmago omogočila "outsajderju" Alonsu. "Čeprav je bila nočna dirka lepa in prizorišče naravnost fantastično, pa je vseeno osvetlila dejstvo, da bo treba zelo natančno preučiti pravila pri uporabi varnostnega avtomobila," pravi Massa: "Ideja formule ena je, da zmaga najboljša kombinacija avtomobila in dirkača, ne pa nekdo iz ozadja in to ne zaradi pametne strategije, marveč zgolj zaradi slepe sreče."

Z Masso, kipoziva k spremembam v sezoni 2009, bi se bržkone strinjala tudi Robert Kubica in Nico Rosberg, ki sta v Singapurju morala v bokse ravno takrat, ko so bili ti zaradi varnostnega avtomobila zaprti. Tudi Poljak in Nemec sta bila neusmiljeno kaznovana, pa čeprav bi drugače najbrž brez goriva obtičala na stezi.

Motezemolo in Ecclestone obračunavata v medijih

"Če dirkamo na prizoriščih, na katerih bi bilo bolj primerno pripraviti cirkuško predstavo, se na žalost lahko zgodi marsikaj, saj za spektakel poskrbi varnostni avto," po singapurski preizkušnji jeze ni skrival predsednik Ferrarija Luca di Montezemolo in za časnik Gazzetta dello Sporta še navrgel: "To je za formulo ena ponižujoče."

Ecclestone, ki se že nekaj let otepa očitkov, da ga zanima zgolj zaslužek, Italijanu ni ostal dolžan. "Po koncu tedna kakršnega je imel Ferrari v Singapurju, bi moral biti predsednik tiho," je malega Angleža citiral časnik Mail on Sunday. "Če bo Massa ostal brez naslova prvaka, bo natančno vedel koga za to okriviti. V Singapurju bi konkurenco uničil, če ga ne bi ustavili v boksih," je še povedal Berine in še podražil Montezemolo: "Če gre tudi pri Ferrarijevem semaforju v končni fazi zgolj za pritiskanje gumbov, mi ni jasno, zakaj v nekaj preverjenega in enostavnega vpeljati nepotrebno tehnologijo in s tem samo še priskrbeti možnost, da gre nekaj narobe."

Ne spreglejte