Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 3. 2009,
17.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 25. 3. 2009, 17.18

8 let

Predstavitev dirkališča Albert Park

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avstralski Melbourne že tradicionalno gosti prvo dirko sezone svetovnega prvenstva formule 1.

F1 se je v Avstraliji začela leta 1985, dirke pa je gostilo mesto Adelaide. V Melbournu so si silno želeli gostiti prestižno tekmovanje in so ga dobili leta 1996. Leta 1992 je bil za ministrskega predsednika države Victorie izvoljen Jeff Kennett. Ta se je takoj vrgel na delo in poskušal Melbourne svetu predstaviti kot sodobno tehnološko mesto. V ta načrt se je idelno uklopil tudi cirkus formule 1. Leta 1993 je bil z Melbournom sklenjen dogovor, a ker je imelo mesto Adelaide pogodbo do konca leta 1995, se je Kennett lahko pošteno pripravil.

V čudovitem mestnem parku Albert so uredili sodobno dirkališče - del steze poteka po zaprti javni cesti -, leta 1996 pa so gostili prvo dirko za VN Avstralije. Melbourne je odtlej tradicionalno gostil otvoritev sezone (izjemi sta sezoni 2006 in 2010), dirkališče in velemestni utrip pa sta pri dirkačih sila priljubljena. Kljub temu, da so sprva okoljevarstveniki srdito nasprotovali dirki, pa je ta vedno odlično obiskana.

Na prvi dirki je zmagal Anglež Damon Hill, kralj Albert Parka pa je Nemec Michael Schumacher, ki je s štirimi zmagami in rekordom steze (postavil ga je leta 2004) v Melbournu brez konkurence. Dvakrat je zmagal David Coulthard, po enkrat pa do leta 2009 še Mika Häkkinen, Eddie Irvine, Kimi Räikkönen, Giancarlo Fisichella, Fernando Alonso, Lewis Hamilton in Jenson Button.

Čeprav je bila ulična steza v Adelaidi nadvse priljubljena in cenjena kot ena najboljših vseh časov, pa tudi v Melbournu ni bilo nikoli prav dolgčas. Že v tretjem ovinku prve dirke v Albert Parku je za spektakel poskrbel Martin Brundle, ki je s svojim Jordanom poletel v zaščitno ogrado. Čeprav je bilo uničenje dih jemajoče, pa je Brundle po nesreči stekel v bokse in dirko začel v rezervnem avtomobilu. Precej bolj tragično se je končalo trčenje Ralfa Schumacherja (Williams) in Jacquesa Villeneuva (BAR) v petem krogu dirke leta 2001. V trčenju je s Schumacherjevega dirkalnika odtrgalo kolo, ki je poletelo skozi zrak in "našlo" presledek z zaščitni ograji ter ubilo prostovoljnega funkcionarja, ki je stal za njo. Ta dogodek je sprožil uveljavitev novih varnostnih standardov glede upetja koles na dirkalnikih.

V zadnjem obdobju je v Melbournu najuspešnejši Button, ki je po zmagi z Brawnom dvakrat zmagal še z McLarnom. Eno zmago ima na uvodni VN tudi trikratni prvak Sebastian Vettel (Red Bull).

Ne spreglejte