Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 12. 2007,
19.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 15. 12. 2007, 19.33

8 let

O naslovu v Braziliji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Finec Kimi Raikkönen (Ferrari) je zmagovalec predzadnje letošnje dirke svetovnega prvenstva formule 1 v kitajskem Šanghaju.

Drugo mesto je osvojil svetovni prvak Španec Fernando Alonso (Mclaren-Mercedes), tretji pa je bil drugi Ferrarijev voznik Brazilec Felipe Massa.

Britanec Lewis Hamilton (McLaren), ki bi lahko že na Kitajskem postal svetovni prvak, dirke ni končal. V skupnem seštevku SP je pred zadnjo dirko pri vrhu zelo tesno: Hamilton ima 107 točk, Alonso 103, Raikkönen pa 100.

Glavno vprašanje pred preizkušnjo na Kitajskem, predzadnjo letošnjo postajo v koledarju formule 1, je bilo morebitno predčasno slavje Lewisa Hamiltona. Mladi Britanec je imel vse niti v svojih rokah, na dirko je prišel z 12 točkami naskoka pred Alonsom, v petek se je na zaslišanju krovne avtomobilistične organizacije izognil kazni zaradi domnevne nevarne vožnje na prejšnji dirki na Japonskem, za nameček pa je še osvojil "pole position". A mu vse to ni pomagalo, po težavah s pnevmatikami je izgubil preveč časa, nazadnje pa še obtičal v pesku in sanj o osvojitvi naslova že na Kitajskem je bilo konec.

V Braziliji bo napadal

V prvi polovici dirke je sicer Hamiltonu kazalo zelo dobro. Preizkušnja se je začela na mokri stezi, po poskusu prehitevanja Alonsa, ko se je Massa takoj spet vrnil pred njega, pa je bil vrstni red na vrhu takšen kot po kvalifikacijah. Tudi prvi postanki - vsa četverica najboljših je imela enako taktiko dveh postankov - še niso vplivali na razplet tekme, toda Raikkönen je po 25. krogu, ko se je steza že sušila, postajal čedalje hitrejši.

V 29. je prvič skušal prehiteti Britanca, ta je njegov prvi napad še dobil, klonil pa dva kroga kasneje. Tedaj je imel Hamilton že veliko težav; v istem krogu je bil Alonso sedem sekund hitrejši in Hamilton se je prepozno odločil, da bo dežne gume zamenjal za tiste za suho stezo. Na poti v bokse je zapeljal z asfalta, obtičal v pesku, pomagati mu niso mogli niti varnostniki ob stezi, tako da je na koncu moral priznati poraz in splezati iz dirkalnika. "Razočaran sem. Toda še vedno sem v dobrem položaju in v Braziliji bom samo napadal," je po odstopu dejal Hamilton.

Medtem je na vrh za en krog prišel Robert Kubica, toda izdala ga je tehnika in svoj dirkalnik je moral pustiti ob stezi. Raikkönen se je medtem drugič vrnil iz boksov in je brez težav vodil, Alonso pa je z nekaj najboljšimi časi krogov nakazal, da bi rad še višje od drugega mesta. A je Finec zlahka obdržal razliko ter se veselil svoje pete letošnje in skupno 14. zmage v karieri. Alonso je na koncu za njim zaostal devet sekund, še tri več pa je bil zaostanek tretjeuvrščenega Masse. Na četrtem mestu je dirko končal nesrečnik zadnje dirke v Fudžiju Sebastian Vettel. Takrat se je, ko je bil tretji, zaletel v Marka Webbra, tokrat pa si je prvi voznik drugega moštva Rdečega bika tudi s pomočjo taktike le enega postanka privozil mesto tik pod stopničkami. S točkami pa so končali še Jenson Button, Vitantoni Liuzzi, ki je tako dopolnil uspeh moštva Toro Rosso, ter Nick Heidfeld in David Coulthard.

Nazadnje leta 1986

Z ničlo Hamiltona sta se mu tekmeca, ki sta danes končala na prvem in drugem mestu, v seštevku po 16. od 17 dirk močno približala, v igri za naslov pa so še vsi trije. Nazadnje je bilo tako razburljivo s trojico udeležencev prav do konca sezone leta 1986, ko sta se za naslov poleg kasnejšega prvaka Alaina Prosta borila še Nigel Mansell in Nelson Piquet. Še vedno pa ima najboljše izhodišče vodilni v SP, Alonso zaostaja tri točke, prvi Ferrarijev voznik pa sedem.

"Na začetku sem imel težave z oprijemom gum, toda kasneje je bilo vse bolje in bolje, tako da sem lahko tudi prehitel Hamiltona. Tudi po drugem postanku je trajalo nekaj časa, da sem imel pravi oprijem, nato pa je šlo odlično," ni skrival zadovoljstva Finec, ki pa se zaveda, da ga v boju za naslov čaka težko delo: "Počakati moramo na dirko in videti, kaj se bo zgodilo. Danes smo videli, da je mogoče prav vse."

Tudi Alonso je bil realen: "Še vedno imam štiri točke manj kot Lewis. Za osvojitev naslova bo potrebno narediti nekaj posebnega, običajna dirka ne bo dovolj."

Zadnje dejanje sezone bo na sporedu 21. oktobra v brazilskem Sao Paolu.


Ne spreglejte