Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Torek,
5. 2. 2008,
12.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 5. 2. 2008, 12.24

8 let

Loeb proti Skandinavcem

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vodilnega v svetovnem reli prvenstvu Sebastiena Loeba ta vikend čaka nov izziv – na Švedskem premagati skandinavsko falango.

To mu je že enkrat uspelo in sicer leta 2004. Francoz bo s svojim sovoznikom Danielom Eleno na Švedskem odpeljal svojo 100. dirko v karieri. Kako močni so Skandinavci na švedski klasiki, nazorno pove podatek, da so v zadnjih 57 letih tujcem prepustili eno samo zmago. Pa še to Loebu, ki v svetovni reli karavani slovi kot dirkaški genij. A pred štirimi leti je Sebastien slavil s Citroënom Xsaro, mu bo enak podvig uspel s C4 WRC? Prvi, ki mu bo skušal preprečiti zmagoslavje, bo Fordov dirkač Mikko Hirvonen, ki je v Monaku zasedel drugo mesto. Finec je prepričan, da mora na Švedskem zmagati, če se želi resno vmešati v boj za naslov svetovnega prvaka. Focus WRC je bil nepremagljiv zadnji dve leti, a pod nadzorom Marcusa Grönholma.

Česa sta sposobna Hirvonen in Latvala?

Letos ga bosta upravljala Hirvonen in novinec v tovarniškem moštvu Jari Matti Latvala, zato bo zanimivo opazovati, kaj bosta iz njega potegnila. Zagotovo bosta morala dirkati povsem drugače kot v Monte Carlu, če bosta hotela resno konkurirati Loebu. Oba imata več izkušenj na snegu kot Francoz in prav s tem bi morala narediti razliko. Velik dolžnik je še posebej Latvala, ki je na uvodni dirki sezone dvakrat zletel s ceste in na koncu osvojil katastrofalno 12. mesto ter tako ostal brez točk. Nič bolje se ni izkazal drugi Citroënov dirkač Dani Sordo. Španec se je moral v monaški kneževini zadovoljiti z 11. mestom. Svojo računico ima seveda tudi tovarniški Subaru. Ponovitev stopničk z Monaka bi bil lep rezultat na Švedskem. Več možnosti za vrhunski dosežek bo imel zagotovo Norvežan Petter Solberg. A bi tudi Chris Atkinson znal presenetiti. Tovarniški Suzuki, ki je v Monaku osvojil točke v svoji prvi polni sezoni, bo debitiral na snegu, zato ni pričakovati čudežev. A bo imel za volanom dva Skandinavca: domačina Pera Gunnarja Anderssona in Finca Tonija Gardemeistra (lani šesti), zato bi se znal znova prebiti v točkovno cono. Na stopničke pa resno računa dirkač zasebnega Fordovega moštva Henning Solberg, ki je bil lani na Švedskem četrti.

Ne spreglejte