Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
30. 6. 2016,
1.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Honda Formula 1 McLaren

Četrtek, 30. 6. 2016, 1.05

8 let

Kdo hoče Hondin motor? Nihče.

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,60

Moštvo formule 1 McLaren ima trenutno ekskluzivne pravice za Hondine motorje. Japonski konstruktor je namignil, da bi bil pripravljen svoje motorje dobavljati še kakšnemu moštvu.

Honda je po vrnitvi v formulo 1 Mednarodni avtomobilistični zvezi obljubila, da bo motorje dobavljala več kot enemu moštvu. Na drugi strani brega stoji šef McLarna Ron Dennis, ki je odločen, da uveljavi veto na ekskluzivnost japonskih motorjev. A ta pravica bi lahko ugasnila po koncu sezone 2017, ko bo potekla triletna pogodba med Hondo in McLarnom.

"Če bi imeli sredstva, nič ne bi moglo nasprotovati dobavi motorjev še drugemu moštvu. Na ta način prideš do več podatkov in se hitreje učiš," je za nemški Auto Motor und Sport povedal šef Hondinega projekta v formuli 1 Yusuke Hasegawa.

Ni junaka, ki bi tvegal s Hondo

Mercedes trenutno motorje dobavlja lastnemu tovarniškemu moštvu, Force Indii, Williamsu in Manorju, Ferrari lastnemu tovarniškemu moštvu, Sauberju, Haasu in Toro Rossu, Renault pa lastnemu tovarniškemu moštvu in Red Bullu. Prav vsa našteta netovarniška moštva nimajo interesa, da bi preklopila na Hondin motor, ker ima McLaren porazne rezultate.

"V trenutni situaciji vsako moštvo že ima motor. A načrtujemo, da bi razširili našo organizacijo, da bi tako lahko dobavljali motorje drugemu moštvu, če bi se pokazal interes."

Ne spreglejte