Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 3. 2008,
21.54

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 13. 3. 2008, 21.54

8 let, 3 mesece

Dirki v Melbournu šteti dnevi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Formula 1 je v Avstralijo prišla leta 1985, dirke pa je gostilo mesto Adelaide. V Melbournu so si silno želeli gostiti prestižno tekmovanje, a so se morali zadovoljiti z dirkami tekmovanja NASCAR.

Odkar pa F1 vendarle gostuje v Albert Parku pa so se zmag veselili Michael Schumacher štirikrat, David Coulthard dvakrat in po enkrat Häkkinen, Irvine, Fisichella in Alonso. Leta 1992 je bil za ministrskega predsednika države Victorie izvoljen Jeff Kennett. Ta se je takoj vrgel na delo in poskušal Melbourne svetu predstaviti kot sodobno tehnološko mesto. V načrtih je imel tja pripeljati tudi cirkus formule 1. Leta 1993 je bil z Melbournom sklenjen dogovor, a ker je imelo mesto Adelaide pogodbo do leta 1996, se je Kennett lahko pošteno pripravil.

V čudovitem mestnem parku Albert so uredili sodobno dirkališče, del steze poteka po zaprti javni cesti, leta 1997 pa so gostili prvo dirko za VN Avstralije. Od takrat Melbourne tradicionalno gosti otvoritev sezone, dirkališče in velemestni utrip pa sta pri dirkačih sila priljubljena. Kljub temu, da so sprva okoljevarstveniki srdito nasprotovali dirki, pa je ta vedno odlično obiskana. Žal pa je prihodnost avstralske preizkušnje pod velikim vprašajem, saj časovna razlika evropskim ljubiteljem F1 (teh je daleč največ) krati spanec. Alfa in omega tega športa, Bernie Ecclestone, je tako od Avstralcev že zahteval, da stezo opremijo z reflektorji in dirko prestavijo v nočni termin, a se organizatorji upirajo, zato se kaj lahko zgodi, da so dirki "tam spodaj" šteti dnevi.

V sezonah 2005 in 2006 je v Melbournu kraljeval Renault, zmagi sta namreč slavila Giancarlo Fisichella, leto kasneje pa dvakratni svetovni prvak Fernando Alonso, a kralj Albert Parka ostaja Nemec Michael Schumacher, ki je s štirimi zmagami in rekordom steze (postavil ga je leta 2004) v Melbournu brez konkurence. Dvakrat je zmagal Škot David Coulthard, po enkrat pa še Mika Häkkinen, Eddie Irvine in nazadnje, v sezoni 2007, kasnejši svetovni prvak Kimi Räikkönen.

Ne spreglejte