Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 11. 2007,
10.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 22. 11. 2007, 10.56

8 let

Zaslišanja Čeplakovi niso pomagala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V torek je potekel rok, do katerega je morala Protidopinška komisija Atletske zveze Slovenije opraviti dodatna zaslišanja.

Na podlagi dognanj so se pristojni odločili, da zoper slovensko šampionko uvedejo disciplinski postopek. Konec septembra so na AZS sklicali novinarsko konferenco, na kateri so predstavili potek zaslišanja Jolande Čeplak, ki je potekal isti dan. Javnosti so sporočili, da bo nadaljevanje primera sledilo šele 20. novembra, ko bodo pristojni opravili še dodatna zaslišanja vpletenih. Zoper Velenjčanko, ki je bila 18. julija letos pozitivna na nenapovedanem dopinškem testu v Monaku in ni nastopila na svetovnem prvenstvu v Osaki, so na podlagi ugotovitev uvedli disciplinski postopek. To pomeni, da Čeplakove dodatna zaslišanja kontrolorjev, ki sta odvzela urinski vzorec, strokovnjakov s področja biokemije Vladke Čurin Šerbec in Hainsa Heida ter zdravnika slovenske reprezentance Rastka Stoka vsaj za zdaj niso oprala suma.

Nepravilnosti ni bilo

''Vsi dvomi o pravilnostih dopinških testov so ovrženi. Na podlagi zaslišanj smo ugotovili, da so bila upoštevana vsa pravila, zato se je Protidopinška komisija AZS enoglasno odločila, da bo primer predala disciplinski komisiji AZS, ki bo odločala o nadaljnji usodi atletinje, '' je na torkovi novinarski konferenci, ki je vzbudila mnogo zanimanja, dejal predsednik AZS Peter Kukovica ter odločno dodal: ''Na AZS se bomo še naprej z vsemi močmi borili proti zlorabi dopinga.''

Do besede je prišel tudi predsednik Protidopinške komisije Tadej Malovrh in opozoril, da ima bronasta z olimpijskih iger 2004, evropska prvakinja iz leta 2002 in svetovna dvoranska rekorderka v teku na 800 metrov še vedno možnost, da dokaže nedolžnost. ''Če bo uspela dokazati, da je bilo s testom vseeno nekaj narobe in rezultat ni resničen, potem ima še možnosti, da dokaže nedolžnost. Toda to bo morala reševati na relaciji z Mednarodno atletsko zvezo,'' je dejal strokovnjak za doping, katerega soproga Tanja Malovrh je, zanimivo, predsednica disciplinske komisije AZS, in še dodal, da bo najboljša slovenska atletinja zadnjih let, če bo spoznana za krivo, kaznovana z dveletno prepovedjo nastopanja. Disciplinski ukrep mora biti izrečen do julija prihodnjega leta, do 18. decembra letos pa se bo oblikoval senat AZS, ki bo obravnaval primer.

Konec šele v Lozani?

Do 18. julija prihodnje leto mora biti izrečen disciplinski ukrep v aferi Čeplak, do 18. decembra letos pa bo oblikovan senat AZS, ki bo obravnaval primer.

Mnogi strokovnjaki so prepričani, da bo primer epilog doživel šele na Mednarodnem športnem razsodišču v Lozani.

Ne spreglejte