Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
10.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 10.17

8 let

Prepričala z rekordnimi teki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najboljša atletinja leta 2007 po izboru Mednarodne atletske organizacije (IAAF) je Meseret Defar.

Rodila se je v Addis Ababi, kjer živi še danes. S tekom se je začela ukvarjati že zelo zgodaj, saj je prvič nastopila na šolskem krosu že pri sedmih letih in z zmago opozorila nase. Leto kasneje je nastopila na izbirni tekmi za mednarodno tekmovanje in zasedla šesto mesto, ki jo je še uvrščalo v ekipo. Vendar so namesto nje vzeli sedmouvrščeno tekačico, kar jo je skoraj odvrnilo od nadaljnega treniranja.

Na svetovni ravni je prvič resno opozorila nase na svetovnem mladinskem prvenstvu leta 1999, ko je v teku na 3000 metrov osvojila drugo mesto. Na enakem tekmovanju je tri leta kasneje na prvenstvu na Jamajki osvojila dvojno zmago (3000 in 5000m). Uspehi so se nizali eden za drugim, prvi vrhunec kariere pa je prišel na olimpijskih igrah v Atenah, kjer je osvojila zlato na 5000 metrov. Isto sezono se je veselila tudi naslova svetovne dvoranske prvakinje v teku na 3000 metrov, uspeh pa je ponovila tudi leta 2006. Na svetovnem prvenstvu v Helsinkih leta 2005 se je morala zadovoljiti z drugim mestom, pohvali pa se lahko še s petimi zmagami in enim drugim mestom na dosedanjih nastopih na finalih svetovne atletike.

V tej sezoni je bila Etiopijka na atletski stezi nepremagljiva. Edini poraz je doživela na cestnem teku na 10 kilometrov v Puerto Ricu, kjer je bila boljša specialistka za daljše in predvsem cestne preizkušnje Nizozemka Lornah Kiplagat. Defarjeva je sezono otvorila z zmago na dvoranskem mitingu v Bostonu v teku na 3000 metrov, le teden kasneje pa je v tej isti disciplini v Stuttgartu s časom 8:23,72 postavila svetovni rekord. V dvorani nato ni več tekmovala. Maja je prvič nastopila na prostem v teku na dve milji, disciplini, ki se redko teče in postavila najboljši rezultat na svetu (za disciplino dve milji IAAF ne beleži svetovnega rekorda), ki ga je na mitingu zlate lige v Bruslju še izboljšala in znaša 8:58,58. Še pred tem je nastopila na uvodnem mitingu zlate lige v Oslu in v senzacionalnem teku na 5000 metrov popravila lastni svetovni rekord za neverjetnih osem sekund na 14:16,63.

Vrhunec sezone je bilo tudi zanjo svetovno prvenstvo v Osaki, kjer naj bi se pomerila s svojo večno rivalko Tirunesh Dibabo, a je ta po zmagi na 10000 metrov svoj nastop na pol krajši razdalji zaradi želodčnih težav odpovedala. Za Etiopijki, ki se ne marata ravno najbolj, je namreč značilno, da se skupnih nastopov izogibata. Izjema so ravno večja prvenstva, kjer pa je bila dosedaj uspešnejša prav Dibaba. Kot rečeno, slednja ni nastopila, tako da je Defarjeva brez težav, prvič na svetovnem prvenstvu, slavila zmago. Konec septembra je nastopila še na svetovnem atletskem finalu v teku na 3000 metrov in mitingu v Šanghaju, tudi tokrat pa je brez težav ugnala konkurenco.

Dva svetovna rekorda, dva najboljša rezultata na svetu, zmaga na svetovnem prvenstvu ter zmage na vseh mitingih so več kot zgovoren podatek, da si je Meseret Defar upravičeno zaslužila priznanje najboljše atletinje leta 2007.

Ne spreglejte