Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2013,
12.20

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

doping prepoved

Sreda, 28. 8. 2013, 12.20

8 let, 5 mesecev

Nekdanjima evropskima prvakinjama dveletna prepoved

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Atletinji Rusinja Ana Avdejeva in Turkinja Nevin Yanit sta zaradi uživanja prepovedanih poživil dobili dveletno prepoved tekmovanja.

Ruska zveza ji je kazen, ki je začela teči 5. avgusta, izrekla zaradi pozitivnega testa, opravljenega 30. julija v centru za trening v Podolsku pri Moskvi.

Osemindvajsetletna atletinja je bila leta 2003 evropska mladinska prvakinja in leto dni pozneje svetovna mladinska podprvakinja. Prvo člansko medaljo na velikih tekmah je osvojila leta 2010, ko je bila tretja na EP v Barceloni. Leta 2011 pa je v Parizu osvojila zlato na dvoranskem EP, tega leta pa je bila sedma na SP v Daeguju. Na olimpijskih igrah v Londonu je izpadla v kvalifikacijah.

Enako kazen je dobila Turkinja Nevin Yanit, nekdanja dvakratna evropska prvakinja v teku na 100 metrov z ovirami. Turška atletinja je bila, poleg olimpijskega zmagovalca v teku na 1500 metrov Aslija Cakirja, na protidopinškem testiranju pozitivna že maja, zato tudi ni nastopila na svetovnem prvenstvu v Moskvi. Njeno zlorabo nedovoljenih poživil je potrdil še vzorec B, zato so atletinjo kaznovali.

Na lanskih olimpijskih igrah v Londonu je Yanitova dosegla peto mesto, na letošnjem evropskem dvoranskem prvenstvu pa je v teku na 60 metrov z ovirami osvojila zlato medaljo.

Ne spreglejte