Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
18. 4. 2011,
19.10

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Boston maraton

Ponedeljek, 18. 4. 2011, 19.10

5 let

Mutai pretekel bostonski maraton v času 2;03:02

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kenijec Geoffrey Mutai je najhitreje v zgodovini pretekel maratonsko razdaljo. S časom 2;03:02 je zmagal na najstarejšem maratonu v Bostonu, njegov čas pa ne bo uradno priznan kot svetovni rekord.

Proga v Bostonu namreč ne ustreza pravilom, ki bi Mutaijev čas priznala za svetovni rekord, saj se ne začne in konča na isti točki, v 42,195 kilometra pa se spusti za 137 metrov nadmorske višine. Podobna zgodba se je zgodila tudi v ženskem polmaratonu leta 2003, ko je Paula Radcliffe polmaraton od Newcastla do South Shieldsa pretekla v rekordnem času 1;05:40, a se tudi ta proga spusti za dobrih 30 metrov, kar ni po pravilih za vodenje svetovnih rekordov.

Odlični časi tudi ostalih tekačev

Geoffrey Mutai je izboljšal najboljšo znamko Etiopijca Haileja Gebrselassija, ki je v Berlinu leta 2008 tekel 2;03:59, a bo Etiopijec zaenkrat še ostal na vrhu lestvice vseh časov. ''Uresničil sem svoje sanje,'' je bil kratek in jedrnat Mutai, ki pa ni bil edini, ki mu je uspel odličen rezultat, saj je njegov rojak Moses Mosop, svetovni podprvak v krosu (Mombasa, 2007), za njim zaostal zgolj štiri sekunde. Tretji je bil Etiopijec Gebre Gebremariam, ki prav tako slavi kot odličen kros tekač – s svetovnih prvenstev ima skupaj kar 14 medalj, med njimi tudi posamično zlato člansko iz leta 2009 -, v cilj pa je pritekel v času 2;04:53. Pod mejo 2;05 se je spustil tudi Američan Ryan Hall, ki je s časom 2;04:58 postal najhitrejši belopolti tekač na maratonski razdalji vseh časov. Kenijec Robert Kiprono Cheruiyot, ki je z rekodom proge zmagal lani, se je tokrat moral zadovoljiti s šestim mestom in časom 2;06:43.

Mutai je v svoji karieri zmagal že na treh večjih maratonih (dvakrat v Eindhovnu in enkrat v Monaku), lani pa je bil v Rotterdamu s časom 2;04:55 drugi. Osebni rekord v polmaratonu je postavil v Valencii pred dvema letoma, kjer je zmagal s časom 59:30. Na velikih tekmovanjih ni nikoli blestel, saj je njegov največji uspeh peto mesto z letošnjega svetovnega prvenstva v krosu.

Kilelova najhitrejša v šprintu

Med dekleti je zmagala Kenijka Caroline Kilel, lanska zmagovalka ljubljanskega maratona. Zmago si je pritekla v zadnjih metrih, ko je v ciljnem šprintu prehitela vodečo Američanko Desiree Davilo, njen čas pa je znašal 2;22:36. Ljubljenka domačih navijačev je v cilju zaostala dve sekundi, le štiri sekunde za njo, pa je bila še ena Kenijka Sharon Cherop. ''V zadnjem kilometru nisem verjela, da lahko zmagam, a sem uživala ob bučni spodbudi navijačev. Zelo sem vesela. Morda se vrnem že prihodnje leto,'' je povedala zmagovalka, ki je izboljšala svoj osebni rekord ter se veselila največje zmage v svoji tekaški karieri.

Zmagovalca sta si za zmago prislužila 150.000 ameriških dolarjev nagrade, Mutai pa je prejel še dodatnih 50.000 za najboljši rezultat vseh časov ter 25.000 za rekord proge.

Na 115. izvedbi maratona v Bostonu je nastopilo skoraj 30.000 tekačev.

Ne spreglejte