Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 3. 2018,
14.53

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

Natisni članek

Luka Janežič Rok Predanič Birmingham

Petek, 2. 3. 2018, 14.53

6 let, 1 mesec

Luka Janežič in Anita Horvat po kvalifikacijah teka na 400 m

Dosegel je najboljši čas med vsemi, zdaj gre po finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04
Luka Janežič Rio polfinale | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

Luka Janežič (Kladivar Celje) se je na dvoranskem svetovnem prvenstvu v atletiki v Birminghamu uvrstil v večerni polfinale. V kvalifikacijah teka na 400 metrov je bil v četrti skupini prvi (46,45 sekunde) in se je neposredno po mestih uvrstil v naslednji krog. Na koncu je bil najhitrejši med vsemi tekmovalci v šestih skupinah.

"Kaj naj rečem, lažje, kot sem pričakoval, sem prišel v polfinale, zdaj pa gremo v finale," je napovedal Luka Janežič.

V skupini prehitel tudi Javona Francisa, člana srebrnih jamajških štafet predlani na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru in leta 2013 na SP v Moskvi. Ta je bil drugi s 46,87 in se je s tem kot zadnji v skupini po mestih neposredno uvrstil v polfinale. Francis je bil tudi edini v skupni, ki ima boljši osebni dosežek (45,97) od državnega rekorda Janežiča (46,02).

Izkoristiti mora vse pripomočke

Janežič bo v polfinalu tekel malce čez 22. uro. | Foto: Vid Ponikvar Janežič bo v polfinalu tekel malce čez 22. uro. Foto: Vid Ponikvar "Mogoče sem se celo malo lažje uvrstil v drugi krog, kot sem pričakoval. Dokazal sem, kot počnem že vso sezono, da spadam med najboljše na svetu. To je bil na SP sicer le prvi korak. Načrtoval sem, da se bom naprej uvrstil po mestih, brez tveganja. Želel sem si priboriti prvi položaj po prvem krogu, to mi je uspelo in nadaljeval sem v svojem ritmu ter brez težav zmagal. Ko sem bil enkrat na prvem mestu, sem vedel, da ne more nihče več mimo. Malo me je skrbelo prvih 200 metrov, kot vso sezono. Bil pa sem na šesti progi, ki je višje od drugih, in sem vedel, da bom lažje meril na prvo mesto, ko so me tekmeci lovili ob koncu prvega kroga. Malo sem se pri tem še zagradil in nato je šlo brez težav do konca. Zdaj se moram le še regenerirati, ker sta dve tekmi v enem dnevu. Izkoristiti moram vse pripomočke, ki jih imamo s seboj, ter trenerja Roka Predaniča in fizioterapevta Khalida Nasifa," je bil z nastopom zadovoljen Janežič.

Svetovni prvak je imel veliko sreče

Pavel Maslak je dosegel šesti čas kvalifikacij. | Foto: Vid Ponikvar Pavel Maslak je dosegel šesti čas kvalifikacij. Foto: Vid Ponikvar Skupno šesti čas je z drugim mestom v zadnji, šesti skupini, dosegel branilec naslova Čeh Pavel Maslak (46,80), ki je dejal, da se je v polfinale uvrstil z veliko sreče. "Za mano je slab nastop, bil sem celo na četrtem mestu, pa na koncu vendarle pričel na želeno drugo. Veliko sreče sem imel."

Veliko smole pa so imeli tekmovalci v tretji skupini. Prvič v atletski zgodovini se je zgodilo, da so bili v enem teku diskvalificirani vsi sodelujoči. Vsa peterica iz tretje skupine je namreč prestopila v sosednjo progo, tudi Bralon Taplin iz Grenade, lastnik najboljšega izida sezone in eden izmed največjih favoritov za zlato je tako izpadel.

Prehlad pustil prevelike posledice

Anita Horvat je v zaključku močno popustila. | Foto: Vid Ponikvar Anita Horvat je v zaključku močno popustila. Foto: Vid Ponikvar "Kaj naj rečem, za mano je dobra sezona, očitno je prehlad pred prvenstvom pustil prevelike posledice, na koncu me je povsem pobralo in sem zelo razočarana," je povedla Anita Horvat. Imela je tako kot Janežič drugi prijavljeni čas v svoji skupini, kar je bilo lepo izhodišče, saj sta ti mesti neposredno vodili v polfinale. Hitrejši čas kariere (51,07 sekunde) in sezone je imela le Shakima Wimbley, zlata v ameriški štafeti 4 x 400 m lani na SP na prostem v Londonu. Tretja po času in precej za letošnjim slovenskim rekordom Horvatove (52,22) je Patrycja Wyciszkiewicz, ki je bila lani članica zlate poljske štafete na dvoranskem EP v Beogradu.

Horvatova je zelo hitro začela, čeprav jo je Wimbleyjeva hitro ujela in prehitela, pa ji ostale v prvem delu uvodnega kroga niso prehitele. Pred zadnjim krogom pa je bila Hrovatova tretja, nato pa je v zaključku povsem popustila in končala na zadnjem, petem mestu. Wimbleyjeva je zmagala z 52,43, kar je bil skupno peti čas, za polfinale po času pa je bilo treba teči 53,05 sekunde.

"Pred tekmo sem se dobro počutila in sem pričakovala boljši izid. Toda zadnjih 100 m me je začelo pobirati, tekmovalke so me prehitevale in nisem mogla reagirati. Prvi krog sem hitro začela, bila sem na zelo dobri šesti progi, na kateri sem vedno dobro tekla. Tokrat sem le začela dobro, prehlad pa mi je pobral preveč moči in je izpadlo veliko slabše, kot sem se nadejala. Za mano je sicer zelo dobra sezona, vendar mi na veliki tekmi ni uspelo vsega nadgraditi. Postavila sem dva državna rekorda in bila skupno tretja v seštevku svetovne serije Iaaf, toda na veliki tekmi bi morala doseči več, ne glede na zdravstvene težave," je bila razočarana Horvatova.

Danes zvečer bodo pripravili polfinale, ob 22.06 po slovenskem času se bo začelo tekmovanje za moške. Finale bo v soboto ob 22.20 za atlete.
Ne spreglejte