SiolNET. Sportal Atletika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kozmus in Langerholčeva dopolnila zbirki

2

termometer

Najboljša slovenska atleta v letu 2007 sta srebrni metalec kladiva Primož Kozmus in tekačica Brigita Langerholc.

Pri moških je nagrada pričakovano šla v roke srebrnega s svetovnega prvenstva v metu kladiva Primožu Kozmusu, nekoliko bolj tesno pa je bilo v ženski konkurenci, v kateri je največ glasov prejela Brigita Langerholc, ki je bila v Osaki peta v teku na 800 metrov. Priznanja so na Atletski zvezi Slovenije (AZS) podelili še v mnogih drugih kategorijah.

Tradicionalna podelitev nagrad za najboljše atlete in atletinje je bila letos v ljubljanskem hotelu Lev, kjer se je zbrala slovenska atletska smetana, med drugim tudi šprinterka Alenka Bikar s hčerkico, ki se po porodu počasi vrača na atletske steze. Manjkal ni niti župan slovenske prestolnice Zoran Jankovič. Druženje, ki ga je posrečeno povezoval znani imitator slovenskih javnih osebnosti Marjan Šarec in večkrat iskreno nasmejal navzoče, je vrhunec doživelo okoli šeste ure zvečer, ko so bila razkrita imena najboljših slovenskih članskih atletov. Pri moških je prvo mesto pričakovano pripadlo Primožu Kozmusu, ki je na svetovnem prvenstvu osvojil srebro v metu kladiva, in prejel 198 glasov. Brežičan je nagrado prejel še tretjič doslej po letih 2003 in 2004. Drugi je bil šprinter Matic Osovnikar, finalist SP na 100 metrov, ki je prejel 136 glasov, tretji pa finalist v metu krogle Miran Vodovnik, ki je zbral 76 glasov.

Nekoliko bolj razburljiva je bila odločitev v ženski konkurenci, v kateri je zmagala Brigita Langerholc, peta s SP v teku na 800 metrov, ki pa je trenutno na počitnicah v oddaljenih eksotičnih krajih in se podelitve ni mogla udeležiti. Škofjeločanka je prejela 184 glasov ter ubranila naslov iz minule sezone in je doslej že štirikrat prejela najbolj prestižno slovensko atletsko nagrado (še v letih 1999 in 2000). Triintrideset manj jih je zbrala peta s SP v troskoku Marija Šestak, ki je letos postavila tudi nov državni rekord, tretja pa je bila Sonja Roman s 49 glasovi, ki je na prireditvi prav tako ni bilo.

Nagrajeni tudi jubilanti

Priznanji sta prejela še trenerja zmagovalcev v absolutni kategoriji Vladimir Kevo in Milovan Savić, tudi sicer pa je bilo podeljenih še mnogo nagrad. Med mlajšimi člani sta bila prva Sebastijan Jagarinec in Nina Kolarič, med starejšimi mladinci Rok Deržanič in Nina Kokot, med mlajšimi mladinci Marko Špiler in Maja Bratkič, med pionirji pa Gašper Hajdu in Barbara Špiler. Fabio Ruzzier in Stanka Prezelj sta postala najboljša veterana, Daneja Grandovec in Mitja Kosovelj pa najuspešnejša gorska tekača. Marko Račič je prejel priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), častni član AZS je postal Janez Aljančič, ki je bil četrtič zapored izvoljen v svet Evropske atletske zveze (EAA), priznanji za organizacijo tekmovanj pa sta dobili Poljane Maribor in organizacijski odbor Ljubljanskega maratona.

Podelili so tudi nagrade za državne rekorde in druge uspehe ter življenjske jubileje. Slednje so dobili Mira Čuček (za 85 let), Milan Naprudnik (80 let), Beno Hvala (75 let), Ljubo Novak (75), Janez Podnebšek (75), Draga Stamejčič (70 let), Janez Aljančič (70 let), Roman Lešek (70 let), Lojze Muhič (70 let) in Slavko Črne (60 let).

Nagrade so na AZS podelili tudi medijem, ki pomagajo pri prepoznavnosti atletike v slovenski javnosti, v poplavi prejemnikov simbolične nagrade pa so vnovič pozabili na Sportal, ki sicer redno in zelo podrobno spremlja nastope naših atletov in atletinj zunaj in znotraj slovenskih meja.

Najboljša sezona doslej

Na svečani prireditvi seveda ni manjkal niti predsednik AZS Peter Kukovica, ki je trenutek izkoristil za krajšo oceno iztekajočega se leta. ''Za nami je zelo uspešno obdobje.

Ne samo, da smo bili uspešni v članski konkurenci, pač pa tudi v mlajših. Veseli tudi dejstvo, da je krog atletov, ki posegajo po najvišjih mestih na velikih tekmovanjih, vse širši. Ne dogaja se več, da vso breme leži na plečih enega posameznika oziroma posameznice. Vsi, ki so v zadnjem času dosegali najboljše izide, pa so še vedno relativno mladi in bomo nanje lahko računali ne samo na olimpijskih igrah, ki bodo prihodnjega leta v Pekingu, pač pa tudi na tistih, ki bodo leta 2012 v Londonu,'' je veselo ugotovil predsednik in nadaljeval: ''Zelo se je izboljšala tudi prisotnost v medijih. Zaživela je mednarodna atletska liga, ki jo bomo v prihodnosti skušali razširiti na sosednje države, finančna slika je zelo dobra, vse bolj se razvija ljubljanski maraton ... Skratka, vse gre na bolje. Seveda pa nas to ne bo uspavalo. Prej nas bo motiviralo, da bomo v prihodnosti delali še bolj zavzeto. V prihodnjem obdobju nas poleg olimpijskih iger čakata še dva zelo smela, vendar izvedljiva načrta: Kozmus svetovni rekorder v metu kladiva ter Osovnikar, prvi belec pod desetimi sekundami na 100 m," je govor drzno zaokrožil prvi mož slovenske atletike.

Uradnemu delu prireditve je sledila pogostitev in sproščeni pogovori zbranih atletov, atletinj, trenerjev, funkcionarjev, novinarjev ... Nazdravilo se je slovenski atletiki, za katero je verjetno najboljše leto v zgodovini. Vsi upamo, da uspehov ne bo manjkalo niti v prihodnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin