Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
7. 7. 2016,
18.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

evropsko prvenstvo Amsterdam 2016 Maruša Černjul Marina Tomič Luka Janežič Tina Šutej

Četrtek, 7. 7. 2016, 18.01

6 let, 6 mesecev

Evropsko prvenstvo v atletiki, 2. dan

Černjulova deveta v Evropi, v finalu Janežič, Ratejeva in Šutejeva

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Tudi drugi dan evropskega prvenstva v atletiki, ki poteka v Amsterdamu, je bil za slovensko reprezentanco uspešen. Luka Janežič, Martina Ratej in Tina Šutej so se uvrstili v finale. Maruša Černjul je v skoku v višino osvojila deveto mesto.

Luka Janežič je zmagal v svoji polfinalni skupini in se zlahka prebil v finale. | Foto: Peter Kastelic Luka Janežič je zmagal v svoji polfinalni skupini in se zlahka prebil v finale. Foto: Peter Kastelic

V popoldanskem delu drugega dne je prvi nastopil Luka Janežič in se uvrstil v finale. V svoji polfinalni skupini, ki je bila sicer najpočasnejša, je zmagal s časom 45,63. Slovenskemu rekorderju po novem pravilu Evropske atletske zveze ni bilo treba nastopiti v kvalifikacijah, ker je med dvanajstimi najhitrejšimi v letošnji sezoni. Janežič je glavno slovensko orožje na prvenstvu, ki bi ob ugodnem razpletu v finalu lahko posegel tudi po medalji. "Zadovoljen sem, da se prišel v finale. Bil sem kar pod pritiskom, saj so pričakovali, da mi bo uspelo. Mislim, da mi zaj v finalu veliko lažje," je dejal slovenski rekorder. Najhitrejši čas polfinala (45,04) je postavil Britanec Martyn Rooney.

Černjulova vse bliže evropskemu vrhu

Nohti so bili v finalu v barvah slovenske reprezentance. | Foto: Peter Kastelic Nohti so bili v finalu v barvah slovenske reprezentance. Foto: Peter Kastelic

Maruša Černjul, ki je cilj izpolnila že z uvrstitvijo v finale, prvenstvo zapušča z devetim mestom. V finalu je preskočila 189 centimetrov, na 193 centimetrih, kolikor znaša njen osebni rekord, pa je bila žal neuspešna.

"V ogrevalnih skokih sem imela tremo in nisem čutila, da imam danes skoke v nogah. Vesela pa sem, da mi jih je na koncu uspelo sestaviti in da sem dva dni zapored skakala na višini svojega osebnega rekorda. Nad uvrstitvijo sem pa malo razočarana. Bila sem ena zadnjih na vrsti na 193 cm in sem s tem dobila priložnost, da jo preskočim, kar bi me popeljalo na peto mesto, ampak mi je za malo zmanjkalo," je dejala Celjanka, ki uspešno združuje študij v ZDA in atletiko. Letos jo čaka še nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Zlato medaljo je v skoku v višino osvojila Španka Ruth Beitia, ki je edina preskočila 198 centimetrov.

V polfinalnem teku na 100 metrov z ovirami je bila Marina Tomič prepočasna za finale. S časom 13,32 je bila sedma v svoji polfinalni skupini, prvenstvo pa je končala na 20. mestu in brez norme za olimpijske igre.

Šutejeva in Rudolf tudi z nekaj sreče

Slovenska rekorderka Tina Šutej se je uvrstila v finale skoka ob palici. Letvico na 420 centimetrih je preskočila v drugem poskusu, na 435 pa je bila uspešna v prvo, na 445 centimetrih pa s precej težavami v zadnjem, tretjem poskusu, ki je bil daleč od idealnega.

Tina Šutej se je uvrstila v finale skoka ob palici. | Foto: Peter Kastelic Tina Šutej se je uvrstila v finale skoka ob palici. Foto: Peter Kastelic

V finalu, ki bo na sporedu v soboto ob 19.20, bo nastopilo 14 tekmovalk. Za finale je zadoščal skok prek 435 centimetrov v prvem poskusu in brez popravkov na prejšnjih višinah.

Žan Rudolf je bil po svojem nastopu še kar nekaj časa na trnih. | Foto: Peter Kastelic Žan Rudolf je bil po svojem nastopu še kar nekaj časa na trnih. Foto: Peter Kastelic S precej sreče se je v polfinale teka na 800 metrov uvrstil Žan Rudolf, ki je bil v prvi skupini predteka s časom 1:48,72 četrti, neposredno v polfinale pa so se uvrstili le prvi trije iz vsake skupine ter štirje po času.

Tako je moral počakati na razplet v preostalih skupinah in na koncu se je izkazalo, da je za rep ujel ravno še zadnje mesto, ki je vodilo med najboljših 16. "Naredil sem napako in začel prepozno šprintati. Bil sem kar živčen, ko sem moral do zadnje skupine nestrpno čakati razplet,"  je priznal Ljubljančan.

V isti disciplini je nastopil tudi Jan Petrač, ki je bil v svoji skupini s časom 1:52,21 šesti in je končal prvenstvo na 28. mestu.

Ratejeva za finale potrebovala le dva meta

Slovenka rekorderka v metu kopja Martina Ratej si je na Trgu muzejev v središču nizozemske prestolnice, kjer izjemoma potekajo kvalifikacije v metu kopja in diska, že po drugem metu zagotovila finalni nastop. Kopje je vrgla 60,38 metra in presegla normo za finale, ki je znašala natanko 60 metrov.

Maja Mihalinec se je prebila tudi v polfinale teka na 100 metrov. | Foto: Peter Kastelic Maja Mihalinec se je prebila tudi v polfinale teka na 100 metrov. Foto: Peter Kastelic

Po napornem sredinem dnevu, ko je dvakrat že tekla na 200 metrov, je Maja Mihalinec uspešno opravila tudi s predtekom na 100 metrov. V svoji skupini je bila druga s časom 11,41. Polfinale bo na sporedu v petek ob 19.15.

Domačin Martina evropski kralj šprinta, Vicaut le bronast

Drugi dan je bilo na sporedu osem končnih odločitev. Vrhunec je bil finale moškega teka na 100 metrov, kjer je bil glavni favorit za zmago Francoz Jimmy Vicaut, ki je letos tekel že izjemnih 9,86 in izenačil evropski rekord. A v finalu ga je na krilih polnega olimpijskega štadiona ugnal domačin Churandy Martina, ki je po izjemno tesnem obračunu slavil z 10,07. Isti rezultat so pripisali tudi Turku Jaku Aliju Harveyju, Francoz Vicaut (10,08) pa se je moral zadovoljiti z bronom.

Evropski prvak v kraljevi disciplini je postal Nizozemec Churandy Martina. | Foto: Reuters Evropski prvak v kraljevi disciplini je postal Nizozemec Churandy Martina. Foto: Reuters

Olimpijski prvak v skoku v daljino Greg Rutherford je osvojil še evropski naslov. Britanec je slavil s skokom, dolgim 825 centimetrov. V metu kopja je evropski prvak nekoliko presenetljivo postal Latvijec Zigismunds Sirmais, ki je z rezultatom 86,66 metra popravil tudi osebni rekord.

V ženskem teku na 200 metrov je bila s časom 22,37 najhitrejša Britanka Dina Asher-Smith, v teku na 100 metrov z ovirami pa s časom 12,62 Nemka Cindy Roleder. Evropska prvakinja v suvanju krogle je pričakovano postala Christina Schwanitz. Nemka je z rezultatom 20,17 postavila tudi najboljši evropski izid sezone.

Končne odločitve, 2. dan:

Moški:

100 m (veter: +0,0 m/s):
1. Churandy Martina (Niz) 10,07
2. Jak Ali Harvey (Tur) 10.07
3. Jimmy Vicaut (Fra) 10,08

Daljina:
1. Greg Rutherford (VBr) 825 cm
2. Michel Torneus (Šve) 821
3. Ignisious Gaisah (Niz) 793

Kopje:
1. Zigismunds Sirmais (Lat) 86,66 m
2. Vitezslav Vesely (Češ) 83,59
3. Antti Ruuskanen (Fin) 82,44

Deseteroboj:
1. Thomas van der Plaetsen (Bel) 8218 točk
2. Adam Helcelet (Češ) 8157
3. Mihail Dudaš (Srb) 8153

Ženske:

200 m (-0,4 m/s):
1. Dina Asher-Smith (VBr) 22,37
2. Ivet Lalova-Collio (Bol) 22,52
3. Gina Lückenkemper (Nem) 22,74

110 m ovire (-0,7 m/s):
1. Cindy Roleder (Nem) 12,62
2. Alina Talay (Blr) 12,68
3. Tiffany Porter (VBr) 12,76

Višina:
1. Ruth Beitia (Špa) 198 cm
2. Mirela Demireva (Bol) 196
. Airine Palsyte (Lit) 196
...
9. Maruša Černjul (Slo) 189

Krogla:
1. Christina Schwanitz (Nem) 20,17
2. Anita Marton (Madž) 18,72
3. Emel Dereli (Tur) 18,22

Ne spreglejte