Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2022,
22.32

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

atletika troskok diamantna liga Neja Filipič

Petek, 13. 5. 2022, 22.32

1 leto, 11 mesecev

diamantna liga, doha

V Dohi nagajal veter, Neja Filipič sezono odprla s petim mestom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Neja Filipič | Neja Filipič je sezono diamantne lige odprla s petim mestom. | Foto Reuters

Neja Filipič je sezono diamantne lige odprla s petim mestom.

Foto: Reuters

Na uvodni atletski diamantni ligi sezone v Dohi, kjer je edina slovenska predstavnica Neja Filipič v troskoku zasedla peto mesto s 14,43 m, je v prvem sprinterskem obračunu leta na veliki sceni na 200 m svetovni prvak na tej razdalji Noah Lyles iz ZDA s 19,72 zmagal, olimpijski zmagovalec Andre De Grasse iz Kanade je bil šele četrti (20,15).

Neja Filipič
Sportal Diamantni začetek z eno Slovenko: Pričakujem konkreten izid

Na prvi tekmi letošnje serije največjih mitingov na svetu je bila 27-letna Žirovka, ki živi in trenira v Ljubljani, edina slovenska predstavnica. Nastop je motil izjemno močan in spremenljiv veter, ki je pihal tekmovalkam v hrbet.

"Veter je bil tako močan, da smo se punce že na ogrevanju pogovarjale, da bo kar težko skakati. To je bilo treba početi pametno. Mislim, da smo imele vse enako taktiko, da poskusimo v prvem poskusu zadeti odrivno desko, nato pa stopnjevati. Seveda je bila tudi potem rahla loterija, veter je povzročal težave, posebej, če se je med skokom naenkrat zmanjšal," je ocenila Filipičeva.

Za njo sta bili tudi Patricia Mamona, olimpijska podprvakinja in nekdanja evropska prvakinja iz Portugalske, ki je bila šesta, sedma pa nekdanja dvoranska svetovna prvakinja Jamajčanka Kimberly Williams, ki je bila na dvoranskem SP marca letos v Beogradu tretja.

"Začela sem dobro in skočila dober izid, predvsem pa sem imela veljaven dosežek. A prav tako je bilo tudi pri tekmicah, ki so začele pozneje še stopnjevati dosežke. Zato sem morala tudi sama narediti 'korak več' in in uspelo mi je skočiti več od osebnega rekorda, ki pa žal ne velja. Pri zaletu mi je pomagal trener Mamone. Portugalka pa je imela težave s koronskim testom in je prišla na prizorišče šele včeraj zjutraj," je dodala Filipičeva.

Neja Filipič | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po prvi seriji je bila tretja s 14,12 m, pred njo sta bili le Thea Lafond iz Dominike (14,27 m) in Naomi Metzger iz Velike Britanije (14,14 m). Med vsemi v seriji je bila prav Filipičeva tista, ki je imela najmanjšo pomoč vetra, a še vedno precej nad dovoljeno mejo za rekorde 2,0 m/s, namerili so ji 2,7 m/s.

Največji veter v seriji, +5,6 m/s, je imela Patricia Mamona, olimpijska podprvakinja in nekdanja evropska prvakinja iz Portugalske. Ta je bila po prvi seriji peta s 14,07 m. Marina Bek Romančuk iz Ukrajine, že srebrna na svetovnem in evropskem prvenstvu, je s 14,27 m prevzela vodstvo v drugi seriji. Na tretje mesto je s 14,19 m prešla nekdanja dvoranska svetovna prvakinja Jamajčanka Kimberly Williams, ki je bila na dvoranskem SP marca letos v Beogradu tretja. Filipičeva je bila po prestopu šesta, s 14,19 m jo je prehitela tudi Shanieka Ricketts.

Tretja serija je prinesla korenito spremembo na vrhu, na prvih treh mestih so bile Rickettsova 14,82 m, Mamona 14,40 m in Williamsova 14,28 m, Filipičeva je po drugem prestopu nazadovala na osmo, predzadnje mesto.

S 14,46 je je Thea Lafond v četrti seriji prebila na drugo mesto, Ana Jose Tima iz Dominikanske republike s 14,44 m na tretje, Filipičeva pa na četrto s 14,43 m. Mamona je na petem mestu ostala tudi po peti seriji, ko je še drugič skočila 14,40 m. Bek Romančukova je v peti seriji edina izboljšala svoj izid in se 14,73 m zavihtela na drugo mesto, s tem pa Filipičevo, ki je skočila 13,85 m, potisnila na peto mesto. V finalni šesti seriji je nastopila le prva trojica, a je vrstni red ostal nespremenjen.

Shanieka Ricketts je zmagovalka prve tekme diamantne lige v troskoku. | Foto: Reuters Shanieka Ricketts je zmagovalka prve tekme diamantne lige v troskoku. Foto: Reuters

V katarski prestolnici bo imela pred tekmo Filipičeva šesti osebni izid med prijavljenimi tekmovalkami. Na koncu je za eno mesto ugnala tudi Mamono, ki je edina med nastopajočimi doslej že preskočila 15 m (15,01 

Nad katarsko prestolnico je veter dvignil veliko puščavskega peska, oboje pa je bilo prenevarno za nastop skakalcev s palico, zato so ta nastop odpovedali oziroma prestavili. Šved Armand Duplantis bo imel možnosti za poskus izboljšanja svojega svetovnega rekorda v soboto, ko bo tekma v dvorani.

Britanska sprinterska zveznica Dina Asher-Smith je na pol stadionskega kroga z 22,37 sekunde zasedla tretje mesto, pred njo sta bili Američanka Gabrielle Thomas (21,98) in Jamajčanka Shericka Jackson (22,07).

Olimpijski prvak Mutaz Essa Barshim je slavil v skoku v višino. | Foto: Reuters Olimpijski prvak Mutaz Essa Barshim je slavil v skoku v višino. Foto: Reuters Razplet skoka v višino je bil presenetljiv. Prvič sta se po delitvi olimpijskega zlata v Toku pomerila Katarec Mutaz Essa Barshim, ki je bil z 2,30 m drugi, in Italijan Gianmarco Tamberi. Ta je skočil le 2,20 m in bil sedmi, zmagal pa je Woo Sang-Hyuk iz Južne Koreje z 2,33 m.

Osemnajstletni Kenijec Noah Kibet, ki se je s srebrom izkazal na marčevskem dvoranskem SP v Beogradu, je na 800 m v svojem prvem "diamantnem" nastopu slavil z 1:49,08. Brazilec Alison dos Santos je s 47,24 na 400 m ovire prvič ugnal ameriškega tekmeca Raia Benjamina. Brazilec je bil na OI v Tokiu tretji, Benjamin pa drugi.

18

Na visokih ovirah je zmagala rekorderka ZDA Kendra Harrison z 12,43, kar ji je uspelo šele po fotofinišu v troboju z Nigerijko Tobi Amusan in Jamajčanko Britany Anderson, obe sta zaostali stotinko sekunde.

Maurileidy Paulino iz Dominikanske republike, srebrna na OI, se je na 400 m z zmago (51,20) oddolžila olimpijski zmagovalki Shaunae Miller-Uibo; Bahamka je bila tretja (51,84).

Klara Lukan
Sportal Poškodba ji je odnesla svetovno prvenstvo
Gianmarco Tamberi
Sportal Če bosta Italijan in Katarec znova izenačena, si ne bosta več delila kolajne
Atletika splošna
Sportal Kitajska odpovedala tudi mitinga diamantne lige
Ne spreglejte