Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 9. 2022,
20.12

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

maraton Berlin Eliud Kipchoge

Petek, 23. 9. 2022, 20.12

1 leto, 6 mesecev

v nedeljo berlinski maraton

Kipchoge po nov svetovni rekord, debi nekdanjega nogometnega svetovnega prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Eliud Kipchoge | Eliud Kipchoge za nedeljo napoveduje nov svetovni rekord. | Foto Guliverimage

Eliud Kipchoge za nedeljo napoveduje nov svetovni rekord.

Foto: Guliverimage

V glavnem mestu Nemčije Berlinu bo v nedeljo tradicionalni maraton. Najtežja tekaška preizkušnja lahko postreže z novim rekordom. Tega odkrito napoveduje kenijski tekač Eliud Kipchoge, ki je prepričan, da bo lahko znova dosegel cilj in bo izboljšal uradni svetovni rekord, ki ga je tam postavil leta 2018, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sportal Dragoceni nasveti najboljše slovenske maratonke #video

"V nedeljo pričakujem zelo dobro dirko," je dejal 37-letni Kipchoge, zmagovalec olimpijskih maratonov v Tokiu 2021 in Riu 2016 ter svetovni prvak v teku na pet kilometrov leta 2003 v Parizu.

Kipchoge je trikrat zmagal na berlinskem maratonu. Leta 2018 je izboljšal svetovni rekord na dve uri, eno minuto in 39 sekund.

Kenijski velikan teka je že tekel tudi pod magično mejo dveh ur, vendar je bil čas 1:59:40 določen v skorajda laboratorijskih pogojih 12. oktobra 2019 na Dunaju v zgolj zanj pripravljenem tekaškem izzivu. Enako je veljalo za maraton leta 2017 na stezi formule ena v Monzi, kjer je dosegel čas dveh ur in 25 sekund.

Kipchoge se je očitno skliceval na ti dve preizkušnji, ko je za nemško televizijo ZDF razkril svoje nedeljske ambicije: "Poskušal bom doseči rekord proge. Imenujte to, kakor želite, poskusil bom doseči rekord proge."

Vremenska napoved je obetavna in ravninska berlinska steza je hitra, tam je bilo postavljenih osem svetovnih rekordov, vključno z zadnjimi sedmimi. | Foto: Getty Images Vremenska napoved je obetavna in ravninska berlinska steza je hitra, tam je bilo postavljenih osem svetovnih rekordov, vključno z zadnjimi sedmimi. Foto: Getty Images

Vremenska napoved je obetavna in ravninska berlinska steza je hitra, tam je bilo postavljenih osem svetovnih rekordov, vključno z zadnjimi sedmimi.

Kipchoge je zmagal na 14 od svojih 16 uradnih maratonov, leta 2013 je bil v Berlinu drugi, na londonskem maratonu pred dvema letoma pa je pretekel v cilj kot osmi. Marca letos je bil na vrhu maratona v Tokiu na svoji prvi tekmovalni preizkušnji v letošnjem letu.

Njegov največji tekmec bi lahko bil Guye Adola iz Etiopije, ki je leta 2017 končal na drugem mestu za Kipchogejem, na lanskem maratonu v Berlinu pa je zmagal.

Sportal Tekaška preobrazba s slovensko legendo teka: kako začeti? #video

Kakaja je za maratona navdihnila težka očetova zgodba

Med 45.000 prijavljenimi udeleženci je tudi zveneče ime, Ricardo Izecson dos Santos Leite, bolj znan kot Kaka, svetovni nogometni prvak z Brazilijo. Štiridesetletni nekdanji nogometaš se bo v nedeljo v Berlinu udeležil svojega prvega maratona v karieri.

Kaka | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kaka, ki je pred upokojitvijo leta 2017 igral za Sao Paulo, Milan in Real Madrid, je dejal, da ga je boj njegovega očeta s koronavirusom navdihnil za tek na maratonu.

"Moj oče je bil v bolnišnici 45 dni. Na srečo je danes z nami," je na novinarski konferenci povedal Kaka. Nekdanji odlični vezist je dejal, da je "enako navdušen, kot je bil pred nogometnimi tekmami".  "Zelo sem navdušen. Kot amaterski športnik lahko tečem in sem na istem terenu kot profesionalci. To je v maratonih res nekaj posebnega," je poudaril.

Kaka je rekel, da upa na čas pod štirimi urami. "Želim teči približno tri ure in 40 minut, če se bom dobro počutil, bom morda lahko boljši."

Kaka je leta 2002 v dresu brazilske reprezentance osvojil naslov svetovnega prvaka, z Milanom pa je bil leta 2007 zmagovalec lige prvakov.

Ne spreglejte