TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
15.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 15.21

7 let, 12 mesecev

Sodišče začelo postopek prisilne poravnave Vegrada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Okrožno sodišče v Celju je s sprejetim sklepom začelo postopek prisilne poravnave velenjskega gradbenega podjetja Vegrad. Za upraviteljico prisilne poravnave je sodišče imenovalo Alenko Gril.

Sodišče je imenovalo devetčlanski upniški odbor, ki bo v nadaljnjem postopku tudi potrjeval s strani Vegrada predlagan načrt finančnega prestrukturiranja družbe. Upniški odbor sestavljajo Nova ljubljanska banka, ljubljanska družba LHB finance, posebni davčni urad davčne uprave, ljubljansko podjetje Kovinar, Hypo Alpe-Adria-Bank, samostojna podjetnika Milan Kepic in Matjaž Delčnjak, Hypo leasing in Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Za 240,7 milijona evrov terjatev Velenjsko gradbeno podjetje, ki je plačilno nesposobno, je bilo konec junija letos vsem upnikom dolžno 240,7 milijona evrov, vendar se vse terjatve ne prijavljajo v postopku prisilne poravnave, saj ta ne učinkuje na vse. Najbolj bi prisilna poravnava prizadela navadne upnike, ki so konec junija imeli do Vegrada skoraj 186 milijonov evrov terjatev, velenjski gradbinec pa jim v načrtu finančne reorganizacije predlaga, da se odpovejo skoraj 80 odstotkom terjatev, ostalo petino pa bi ob potrjeni prisilni poravnavi dobili povrnjeno v štirih letih.

Prisilno poravnavo predlagala Tovšakova Vegrad mora po sklepu sodišča v 15 dneh od vročitve današnjega sklepa poravnati predujem za stroške prisilne poravnave v višini dobrih 30.000 evrov. Če tega ne stori, bo sodišče ustavilo postopek prisilne poravnave in izdalo sklep o začetku stečajnega postopka, ki so ga sicer že predlagali nekateri upniki. Prisilno poravnavo je 13. avgusta predlagala zdaj že nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, ki je v ponedeljek odstopila, s torkom pa jo je nasledil Boris Medved.

Delavci prejeli prvi del izplačil Potem ko so se predstavniki svobodnega sindikata s prejšnjim vodstvom Vegrada v petek dogovorili, da bo družba v tem tednu do petka delavcem izplačala plače za marec, april in maj, vključno z neporavnanimi, a obračunanimi posojili, so delavci danes prejeli prvi del izplačil, je povedal predsednik svobodnega sindikata v podjetju Samo Mastnak.

Podjetje je poravnalo nakazila za aprilski kredit, izplačila za maj so skoraj v celoti poravnana, dobili pa so tudi 300 evrov neto plače za junij, je razložil Mastnak. Preostalo naj bi Vegrad glede na prilive izplačal do konca tega tedna. S tem Vegrad izpolnjuje stavkovne zahteve več kot tisoč delavcev, ki so sicer od sindikata v primeru neizplačanih plač zahtevali, da organizira stavko.

ATVP uvedla postopek proti podjetju Vegrad Naložbe Na Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pa so potrdili, da je agencija uvedla postopek proti podjetju Vegrad Naložbe, ki je največja lastnica Vegrada in je v lasti vodilnih v Vegradu, podrobnosti glede postopka pa na ATVP še ne morejo razkriti.

Ne spreglejte