SiolNET. Slavni
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šokirala z izjavo o splavu

0,38

termometer

Lena Dunham
Foto: Getty Images

Z izjavo, da ni nikoli imela splava, da pa si želi, da bi ga imela, je igralka Lena Dunham dvignila nemalo prahu in sprožila val kritik na svoj račun.

Lena, najbolj znana po vlogi v seriji Punce, je v svojem zadnjem podcastu spregovorila o splavu in pravici žensk do možnosti odločitve o tem. "Pred leti, ko sem obiskala kliniko za načrtovano starševstvo v Teksasu, me je mlado dekle vprašalo, ali bi sodelovala pri njenem projektu, v katerem ženske delijo svoje zgodbe o splavu. Kar poskočila sem. 'Še nikoli nisem imela splava,' sem ji povedala. Želela sem, da bi ji bilo povsem jasno, da sama, čeprav se javno borim za pravico drugih žensk do izbire, nikoli nisem imela splava," je pripovedovala.

"Tedaj sem spoznala, da v sebi nosim stigmo glede tega vprašanja. Celo jaz, ženska, ki mi je veliko do tega in se borim za pravico žensk do izbire, sem čutila, kako pomembno je, da ljudje vedo, da sem na tem področju neomadeževana," je dodala. Nadaljevala je z besedami, ki so ujezile marsikoga: "Zdaj lahko rečem, da še vedno nisem imela splava, si pa želim, da bi ga imela."

"Splava si ne moreš zaželeti tako kot božično darilo"

Na Twitterju se je po Leninih besedah vsul plaz komentarjev. "Niti predstavljati si ne morem, kako žaljive so besede Lene Dunham za ženske, ki so dejansko doživele splav," je zapisal neki komentator. Drugi je poudaril, da "splav ni nekaj, kar ti naredijo, temveč grozljiva izkušnja, ki si je nihče ne bi smel želeti, kot si želi darilo od Božička".

 

My latest podcast episode was meant to tell a multifaceted story about reproductive choice in America, to explain the many reasons women do or don't choose to have children and what bodily autonomy really means. I'm so proud of the medley of voices in the episode. I truly hope a distasteful joke on my part won't diminish the amazing work of all the women who participated. My words were spoken from a sort of "delusional girl" persona I often inhabit, a girl who careens between wisdom and ignorance (that's what my TV show is too) and it didn't translate. That's my fault. I would never, ever intentionally trivialize the emotional and physical challenges of terminating a pregnancy. My only goal is to increase awareness and decrease stigma. I take reproductive choice in America more seriously than I take literally anything else, and therefore own full responsibility for any words I speak that don't convey this truth clearly. I know plenty of people will never like a thing that leaves my lips, mea culpas or no, but this apology is for the women who have placed their trust in me. You mean everything to me. My life is and always will be devoted to reproductive justice and freedom. You know how in some households you curse and have to put money in a jar? Well in mine, if you mess up your pro-choice messaging you have to give a sizable donation to abortion funds (https://abortionfunds.org/need-abortion) in New York, Texas and Ohio 💰I look forward to fighting with you all for the next four years and beyond.

A photo posted by Lena Dunham (@lenadunham) on

Igralka je kasneje na Instagramu objavila svoje pojasnilo, da je želela zgolj deliti večplastno zgodbo. Izrazila je upanje, da njena "neokusna šala" ni zmanjšala čudovitega dela številnih žensk, ki so sodelovale pri projektu. Poudarila je, da "ne bi nikoli namenoma trivializirala čustvenih in fizičnih izzivov končanja nosečnosti. Moj edini namen je bil povečati zavedanje in zmanjšati stigmo."

Kljub pojasnilu oziroma opravičilu je Lena izgubila kar nekaj oboževalcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin