SiolNET. Siol Plus Zgodbe
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ljubljanski potres pred 120 leti: "Strašno je blo" #izarhiva

0

termometer

Osrednji del Italije je v sredo ponoči prizadel hud z magnitudo 6,2 in središčem sto kilometrov od Rima, v katerem je umrlo več kot 240 ljudi, več mest pa je ostalo v ruševinah. Tudi Ljubljana ima svojo izkušnjo s hudim potresom. Pred 121. leti jo je stresel potres, ki je dosegel jakost med 8. in 9. stopnjo po Mercaliju in po katerem so morali mesto temeljito obnoviti. Vabljeni k branju zgodbe o ljubljanskem potresu.

Ljubljančan, ki je leta 1895 doživel rušilni potres, je na listek papirja zapisal: "Strašno je blo." Ni dvoma, ljubljanski potres, ki je mestna tla zatresel 14. aprila pred 120 leti, je bil silovit.

Na velikonočno nedeljo je bobnenje in tresenje mesto na noge prvič vrglo ob 23.17. Potresni sunki so se vrstili vso noč. Zahteval je sedem smrtnih žrtev, po nekaterih podatkih, verjetno s prištetimi tistimi, ki so umrli med popotresno oskrbo, jih je bilo 14. Ljubljančani so se takrat spopadali z močno poškodovanimi ali porušenimi domovi, veliko je bilo spomeniške škode. Pa vendar je za Ljubljano ob tem, kar je v potresu izgubila, predvsem ob viziji takrat še mestnega svetnika, nato župana Ivana Hribarja, naravna nesreča kmalu pomenila trenutek preporoda. Popotresna prenova je postala priložnost za nastanek modernega mesta.

Kliknite za ogled zgodbe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin