SiolNET. Siol Plus
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tinina zgodba: Bil mi je kot oče

4

termometer

"Bila sem stara kakšnih pet let, ko me je zlorabil varuškin partner, ki mi je bil kot oče, ker svojega nisem imela, dve leti pozneje pa še sosed," pravi danes 30-letna Tina iz Ljubljane.

Varuškin partner je imel okoli 60 let, zaupali pa so mu jo v varstvo. "Pri njih doma sem bila od osmega meseca, zato se niti ne spominjam natančno, kdaj se je zgodilo prvič. Vem, da je imel on na skrbi opoldansko spanje, torej me je spravljal spat, in takrat se je vse skupaj dogajalo," pripoveduje mlada mamica. Šlo naj bi za igro, ko sta se žgečkala, ona pa ga je medtem božala po spolovilu – do orgazma. Bila je najina mala skrivnost "Nisem vedela, za kaj gre, je pa rekel, da ne smem nikomur povedati, da je to najina skrivnost in da to ni nič kaj takšnega," se spominja. "V bistvu je moj spomin določene zadeve izbrisal, spomnim pa se prizora, ko je v sobo vstopila varuška, videla, kaj počne, in vsemu naredila konec. Nikoli več mu ni dovolila, da bi me dal spat," pripoveduje Tina, ki o zlorabi takrat ni povedala nikomur. Zvabljal me z igračami, nato pa silil v oralni odnos "Naslednji je bil moj sosed, ki je bil star kakšnih 14, 15 let, jaz pa enkrat manj oziroma ta leta mi niso čisto jasna. Privabljal me je z igračami, spomnim pa se, da mi je bilo grozno, saj je bil nasilen. Vedno me je prijel za glavo in mi jo potisnil k penisu, da sem ga morala dati v usta. Enkrat smo bili velika družba otrok pred hišo in me je spet zvabil k sebi. Odločila sem se, da grem, otrokom pa sem naročila, da naj gredo po mojo mamo in ji naročijo, naj me pride iskat. Sicer ni prišla v sobo, ker me je klicala od spodaj, kljub temu se je sosed ustrašil, sama pa spet nisem zbrala moči, da bi povedala, kaj se tam dogaja," se spominja. Takrat se je nehalo, pove, potem pa se spomni še trenutka, ko je potrkal na njena vrata, ko je bila v sedmem razredu. "Po teh dogodkih sem se striktno zaklepala, kadar je bila mama v službi. Takrat je prišel, jaz pa sem znorela in začela kričati in se je ustrašil," pripoveduje. Storilec: Bili smo mladi in neumni Te dogodke je zatrla globoko v sebi, tako da je nekaj časa s sosedom celo "žurala": "Ko sem bila enkrat čisto pijana, sem mu omenila, kaj je počel z menoj, pa je rekel, da smo bili takrat mladi in neumni," pripomni. Mama je krivila sebe Zakaj o zlorabi ni spregovorila? "Veš, da nekaj ni v redu, a ne veš, kaj se pravzaprav dogaja in predvsem zakaj. Bilo me je grozljivo strah, da se bo zgodilo kaj groznega, da me bodo kam odpeljali." Ko se je pri 22. letih zaupala mami, je bila čisto šokirana, krivila je sebe, odšla je k sosedom in jim v obraz povedala, kaj jim gre, a sosed je zanikal.

"'Ravno tega sem se najbolj bala in pazila, da se ti kaj takega ne bo zgodilo,' mi je rekla takrat, pa se je. Ni mogla razumeti, zakaj ji nisem povedala, a bilo me je strah. Takrat mi je tudi povedala, da se je vse skupaj odražalo v mojem vedenju, a tega ni zaznal nihče," pove. Posteljo je močila do tretjega razreda osnovne šole, imela je obdobje, ko ni nič jedla, najhujše pa je prišlo s puberteto.

Od anoreksije, "stradožerstva", alkohola, seksa z neznanci do zdravljenja "Najprej sem bila anoreksična, potem sem imela obdobje 'stradožerstva', ko sem se najprej izstradala, nato pa spraznila hladilnik, skratka, prehrambne motnje. Med počitnicami v prvem letniku srednje šole sem se zredila za 30 kilogramov, iskala pomoč pri osebni zdravnici, a me je odpravila s stavkom, da naj pazim pri hrani. Ko je šla pozneje z menoj mama in ji povedala, kaj se mi je zgodilo, pa je rekla, da to ni njeno področje. Gre za to, da jaz sem iskala pomoč, a je nihče ni prepoznal," pravi Tina, ki je prepričana, da je danes, ko je na voljo veliko literature in se o zlorabah tudi odkrito govori, veliko lažje spregovoriti.

Po prehrambnih motnjah je prišlo obdobje, ko je pretirano uživala alkohol, doma in pri miru ni mogla biti, "sploh pa ne sama s seboj", spolnost je bila katastrofalna: "Lahko sem šla z vsakim, vseeno mi je bilo, ker med seksom mene sploh ni bilo tam oziroma zraven, bilo je samo moje telo," pripoveduje.

Prvič spregovorila pri 20., takrat poiskala tudi pomoč Ker je imela obdobje, ko je bežala pred seboj, je za nekaj časa odšla na prostovoljsko delo v Italijo, kjer je delala z otroci v župnišču. "Tam sem spoznala prijatelja geja, ki je imel za seboj prav tako hudo štorijo in začela sva se pogovarjati. To je bilo prvič, da sem spregovorila, tam sem tudi dobila pomoč. Počutila sem se bolje, težave s hrano so izginile. Dokler se nisem vrnila v domače okolje, med iste ljudi," pove Tina. Potem se je vse skupaj začelo znova, a takrat se je že zaupala mami in poiskala strokovno pomoč predvsem zaradi motenj hranjenja, a "ker sem tam predelala tudi najzgodnejše otroštvo, smo odkrili vzrok vseh mojih težav".

Razumevajoč partner Med zdravljenjem je spoznala partnerja, s katerim imata tudi otroka. Partnerju popolnoma zaupa, saj je na začetku sam posumil, da nekaj ni v redu: "En dan je dobrih šest ur 'bruhalo' iz mene, odlomki mojih zlorab so prihajali na plano. Mislim, da je bil to trenutek, ko sem dala vse iz sebe, ko sem se sprejela," pravi danes uspešna samostojna podjetnica.

Nima volje in moči za tožbo Nikoli se ni odločila za tožbo: "Varuškin mož je pri mojih desetih letih umrl, sosedu, ki je poročen in oče dveh otrok, pa je mama, ko je izvedela, naredila celo 'štalo'. Sicer je zanikal, a dejstvo je, da ko pridem domov, sosedov nikoli ni niti na dvorišču. Več kot deset let ga nisem videla oziroma se z njim soočila. Dejstvo je, da nimam ne moči ne volje, da bi koga preganjala. Vem pa tudi, da je to, da vaščani vedo, kaj je storil, hujše od kakršnekoli kazni," je prepričana Tina.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin