Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Kolumna

Ponedeljek,
2. 11. 2015,
18.55

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

4

Natisni članek

Pariz

Ponedeljek, 2. 11. 2015, 18.55

5 let, 4 mesece

Zapomnite si Pariz!

Kolumna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

4

Oni dan so nam zaradi ljubljanskega maratona zaprli ulico. Pa sem šel pogledat, ko so tekli mimo.

Prvih deset minut so bili sami črnci, menda Kenijci. Imamo pač različne talente, čeprav se sprašujem, zakaj ne bi Afričani tudi hitreje mislili, če že hitreje tečejo. Enkrat, ko bodo imeli dobre šole, je mogoče tudi to. Nobenih predsodkov nimam o tem.

Ni vsak musliman potencialni terorist … Ni vsak Kenijec odličen maratonec, ni vsak, ki se vinjen usede za volan, povzročitelj prometne nesreče, ni vsak, ki pokadi cigareto, obsojen, da bo umrl zaradi raka. In ni vsak evropski musliman potencialni terorist.

In vendar smo navajeni, da na maratonih zmagujejo Kenijci, da je vožnja pod vplivom alkohola prepovedana in da so na škatlicah cigaret napisi, da kajenje škoduje zdravju. Čeprav praktično nikakršen delček odstotka Kenijcev teče na maratonih, pa so zmagovalci na njih skoraj samo Kenijci. In verjetno ni politično nekorektno iz tega sklepati, da imajo Kenijci, čeprav jih od 44 milijonov vsaj 43 milijonov na maratonu nikoli ni teklo, za maraton neko posebno nagnjenje.

In če bi neka država rada imela boljšo ekipo za maraton, bi naredila pametno, če bi dovolila priseljevanje dovolj velikemu številu Kenijcev. Ker ni vrag, da bo med njimi kdo s talentom za maraton. Seveda je potem veliko odvisno od razmer za trening, motivacije in drugih pogojev, ampak brez Kenijcev ostane samo druga liga, ki bo redko zmagovala.

… so pa skoraj vsi teroristi muslimani Podoben način sklepanja v zvezi s teroristi bi domača miselna policija označila kot sovražni govor. Ne gre za to, kakšno nalepko mu damo, ampak ali je sklep logičen ali ni.

In kot kažejo statistike tega stoletja, so skoraj vsi teroristi, ki so v Evropi povzročili človeške žrtve, muslimani. Torej prišleki ali potomci prišlekov z Bližnjega ali Srednjega vzhoda. Prišteli bi jim lahko še pet tisoč ali več Evropejcev, ki so se šli borit v vrste IS. Norvežan Breivik je osamljen črni labod te žalostne statistike.

Da se je med petnajstimi milijoni evropskih muslimanov rodilo nekajkrat več teroristov kot med pol milijarde preostalih Evropejcev, kaže na problem, da njihova integracija v Evropi, še posebej v Franciji, ni bila uspešna. Da staroselci živijo mimo njih, oni pa proti nam.

To razmišljanje je o tem, kaj delamo narobe.

Opomba pod črto o Sloveniji Na tem mestu je nujno narediti opombo pod črto o stanju v Sloveniji. Tukajšnji muslimani so naši nekdanji sodržavljani iz Bosne, Kosova ali Makedonije. V Slovenijo so prišli iz vsaj za silo podobnega civilizacijskega okolja. Komunizem je vsem otopil nacionalno identiteto, zatrl verska čustva in na police trgovin postavil poceni alkohol, s katerim smo skupaj nazdravljali bratstvu i jedinstvu*.

Do zdaj smo lepo živeli skupaj in potruditi se moramo, da tako tudi ostane. Eden od načinov je ta, da svojih sodržavljanov, sodelavcev in sosedov ne mečemo v isti koš ne s tistimi, ki so na poti v Nemčijo, kaj šele s tistimi, ki so že v Parizu. Naša skupna izkušnja kaže, da se da živeti skupaj. Edino, česar se lahko bojimo, so uvoženi problemi in uvožena sovraštva. Zavrnimo jih!

Nazaj v Evropo Kaj lahko v zvezi s tem naredi Evropa? Najprej in predvsem ne smemo pustiti, da bi ustrahovanje delovalo, da bi terorizem opravičil koren teror, torej strah. Potem je treba ustaviti migrante. Beguncev ne, migrante pa. Vzroka sta dva. Prvi, ker je vse več dokazov, da so nekateri od pariških morilcev prišli v Evropo skupaj z begunci. In drugi, ker je nespametno povečevati neko populacijo, če integracija očitno ne uspeva. Evropa naj vzpostavi nadzor meja in enotno migracijsko politiko. In šele potem morda spet dopusti imigracijo skladno s to politiko.

In potem so tu tisti, ki so že v Evropi. Teh 15 milijonov muslimanov ne moremo naložiti na ladje in deportirati nazaj v Afriko. In ne, ne moremo terorizirati sosesk s priseljenci, jih ograditi in sumljivo mladino poslati v kakšen Gonars, kot so to z Ljubljančani naredili Italijani med vojno. Mogoče je potrebnih več socialnih delavk. Več igrišč za košarko in nogomet. Bolj prizadevne učiteljice v šolah. Več služb in višje socialne podpore. Da bodo brezdelne dneve preživljali udobneje in jim terorizem ne bo šel po glavi. In še kakšna socialna politika bi se našla. Mogoče.

Privlačnost evropske civilizacije Mogoče pa mora postati zahodna civilizacija bolj privlačna. Mogoče mora postati "in" to, da nisi član lokalne tolpe priseljencev, ampak da si del civilizacije, ki je zgradila Elizejske poljane, Tullerije in Slavolok zmage, katedralo Naše gospe, cerkev Svetega srca, Eifflov stolp, ki je narisala umetnine v Louvru in Orsayu, ki je človeštvu dala ljudi, kot so Devica Orleanska, Louis Pasteur, Marie Courie in Claude Debussy.

Kaj v primerjavi s tem lahko pokažejo dežele, od koder so prišli oni ali od koder so prišli njihovi starši? Fašistični stavek? Evo, še odgovor v istem provokativnem stilu: dozidali so štiri minarete k največji krščanski cerkvi vseh časov. In ne dosti drugega. (OK, malce pretiravam, tudi arabska znanost v srednjem veku ima nekaj hvalevrednih dosežkov, dosti pa ne pretiravam.)

Zakaj ponosa na dosežke svoje bleščeče civilizacije ne znamo prenesti na njih? Zakaj si oni ne želijo postati vsaj del tega? Muslimanska mladina bi lahko sodelovala pri gradnji največjih letal in najhitrejših vlakov na svetu, namesto tega bi pa nanje postavljala bombe. Evropa je bila že davno odprla meje, bili so sprejeti, ostajajo pa tujci. Zakaj?

Sami smo si krivi Morda zato, ker je del Zahodnjakov izgubil vero vase, ker je nehal biti ponosen na svoje korenine. Ja, to ste tisti, ki ste se zgražali nad zadnjimi tremi odstavki. Kako naj si nek Afričan ali Arabec želi postati del Evrope, če bi nekateri Evropejci najraje zatajil svoje očete in dede, njihovo vero, kulturo in dosežke? Če vrednote, ki so imanentno evropske in zaradi katerih smo prišleke sprejeli in zaradi katerih uživajo svobodo, sramežljivo imenuje "občečloveške". Kot da bi jih na ta način drugi raje sprejemali.

Ne, tovariši, liberté, égalité, fraternité* niso občečloveške vrednote, life, liberty and pursuit of happiness* tudi ne. To so zahodne vrednote. Fabriqué en France, made in the US of A!*

Dokler bo nekatere od nas sram, da smo Evropejci, kako naj si oni želijo postati bolj nam podobni? Ja, seveda s svojo vero, kulturo in identiteto, ampak brez genitalnega pohabljanja žensk, dogovorjenih porok mladoletnic, neenakopravnosti spolov, kamenjanja gejev in postavljanja bomb.

Če Evropa in evropskost nista sposobna navdušiti, potem je edino prav, da ta prostor zasede kultura, ki je vitalnejša. Pa čeprav urinira po vogalih starih spomenikov in, če ima slab dan, postavlja bombe. Prej jim naredimo prostor, manj bo žrtev. Pa še več novih restavracij z zanimivo hrano bo!

Zapomnite si Pariz 1789 Del te evropskosti mora biti tudi način odziva na teror v Parizu. Ali bo barbarski ali civiliziran? Omahljiv ali odločen? Sramežljiv ali ponosen? Krivda je vedno individualna in nikoli kolektivna. Njihov način je, da pobijajo nedolžne, naš način je, da procesiramo osumljene. Ostro, odločno in pravično.

Dokler se jim ne dokaže drugače, pa so vsi drugi, muslimani in nemuslimani, polnopravni in prvorazredni državljani z vsemi svojimi svoboščinami, pravicami in dolžnostmi. Enaki in enakopravni so bili in bodo, ker je prav v Parizu leta 1789 nekdo napisal: "Ljudje se rodijo svobodni in z enakimi pravicami." Pravzaprav je samo na drugačen način povedal slabih dva tisoč let stare besede, da smo vsi Božji otroci.

Če bomo pozabili, kaj te besede pomenijo, ali če bomo tajili, kdo se jih je spomnil, smo Evropejci kot civilizacija prekleti.

*bratstvu in enotnosti *svoboda, enakost, bratstvo *življenje, svoboda in iskanje sreče *Narejeno v Franciji, izdelano v ZDA!

Ne spreglejte