Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 9. 2011,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 16. 9. 2011, 10.58

8 let

Kam gre odvečna hrana iz restavracij in trgovin?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kaj se zgodi s hrano, ki nedotaknjena ostane na dobro obloženih pladnjih samopostrežnih restavracij? Kaj trgovci storijo s starim kruhom, sadjem in zelenjavo, kam romajo pretečene konzerve hrane?

Restavracije McDonalds: ostanki hrane v bioplinarno in na kompost

V poslovalnicah McDonaldsa ostanke hrane zbirajo v posebnem košu, ločeno od drugih odpadkov. Ostanek prevzame pooblaščeno podjetje, od tam naprej pa ga distribuirajo v bioplinarno ali kompostarno.

Hotel Slon: sladice, kruh in sadje kot desert za zaposlene

V hotelu Slon poskrbijo, da sladice, kruh ali sadje, ki ostanejo med samopostrežnimi obroki, zaposleni dobijo kot prilogo ali desert pri malici, drugi ostanki hrane pa gredo, bo besedah Olivere Mirković iz prodaje, v nadaljnjo predelavo v Biotero (podjetje za ravnanje z organskimi odpadki).

Terme Olimia: Gostje imajo prevelike oči

Po besedah Jasne Bračun, vodje gostinstva v Termah Olimia, imajo v njihovih restavracijah različne vzvode za boljše načrtovanje hrane za obroke, kot regulator porabe pa prakticirajo tudi pripravo jedi pred gosti. Svež kruh naročajo dnevno, določeno količino kruha pa hranijo v skladišču kot dopeko in ga pečejo po potrebi. Enako je z mesnimi jedmi. Sveže sadje in zelenjavo porabijo v drugih jedeh ali sladicah. Sladice, ki nedotaknjene ostanejo v bifeju, lahko delavci za simbolično ceno odnesejo domov. "Imamo pa veliko težavo, ker imajo gosti prevelike oči in svoj krožnik preobilno napolnijo," ugotavlja Bračunova. V takšnem primeru gre vsa hrana, ki ostane na krožniku, v organske odpadke, ki jih odpelje pogodbeno podjetje.

Talaso Strunjan: pri 800 obrokih dnevno manj kot 10 kilogramov odpadka

V hotelskih restavracijah Talasa Strunjan, kjer vse obroke nudijo v samopostrežni obliki, v primeru izgube kakovosti pripravljenih jedi vso neporabljeno hrano hranijo v posebnih posodah in predajo zbiralcu biorazgradljivih kuhinjskih odpadkov in odpadnega jedilnega olja in maščob.

Kaj počnejo trgovci?

Iz družb Mercator, Tuš, Spar in Lidl smo prejeli približno enake odgovore. Trgovci cene kruha večinoma znižajo, del prehranskih izdelkov donirajo humanitarnim organizacijam, živila, ki ne ustrezajo prodajnim parametrom, pa zavržejo oziroma predajo pooblaščenim podjetjem za ravnanje s tovrstnimi odpadki.

Ne spreglejte