Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 5. 2015,
11.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 13. 5. 2015, 11.05

7 let, 12 mesecev

Slovenci na rdeči preprogi za arhitekturne dosežke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vedno je lepo prejeti kakšno nagrado, saj to pove, da dobro delamo, o današnji slovesni podelitvi arhitekturnih nagrad v New Yorku meni Dean Lah iz arhitekturnega studia Enota.

Med letošnjimi nagrajenci mednarodnih arhitekturnih in oblikovalskih nagrad Architizer A+ Awards sta kar dve slovenski mojstrovini. Gre za enega najbolj obiskanih arhitekturnih portalov na svetu, ki ga obišče več kot milijon obiskovalcev na leto.

V kategoriji parkirnih objektov je po izboru strokovne žirije slavil arhitekturni projekt Parkirišče Promenada v Velenju, ki so ga zasnovali v arhitekturnem studiu Enota, v kategoriji rekreacijskih objektov pa so po izboru občinstva slavile skakalnice v Planici, ki so jih oblikovali v Abiroju in studiu krajinske arhitekture AKKA.

Dean Lah: Nagrada je pomembnejša za investitorja kot ustvarjalca "Nagrada je potrditev našega dobrega dela, predvsem pa se mi zdi, da je to pomembno za investitorja, saj na tak način tudi on dobi potrditev, da je bilo sodelovanje uspešno," je prepričan Dean Lah, ki je včeraj odletel v New York, podelitev nagrad pa je danes.

Kot nam je pojasnil, bo na slovesni podelitvi prevzel obe nagradi in predstavil oba projekta slovenskih zmagovalcev, torej tudi za oblikovalce oziroma arhitektke zmagovalne Planice.

"Lani, ko smo za Kongresno-kulturno središče dominikanskega samostana Ptuj, ki smo ga prenovili, prejeli tako nagrado žirije kot nagrado občinstva, sem ugotovil, da gre resnično za velik dogodek, saj organizatorji izkoristijo to podelitev za promocijo arhitekture širšemu krogu ljudi, zato so med povabljenci resnično ugledna imena. Arhitekti smo namreč dokaj zaprti," pojasni Lah.

Ravno zato, ker je dogodek namenjen tudi mreženju, spoznavanju ljudi, navezovanju stikov, ga jutri, torej dan po podelitvi nagrad, zanj osebno čaka še pomembnejši dan.

Predaval bo v New Yorku "Ko smo izvedeli, da smo med prejemniki nagrad, smo se povezali s slovensko ambasado v Washingtonu, ki bo organizirala neke vrste promocijo oziroma predstavitev Slovenije na ameriškem inštitutu za arhitekturo, dogodek je finančno podprla tudi javna agencija Spirit Slovenia. Tam bom imel tudi predavanje o arhitekturi. To je tisto, kar sem mi zdi pomembnejše od same podelitve nagrad," pravi Lah.

V žiriji več kot 200 ljudi Portal Architizer, ki podeljuje nagrade za prostor in stavbe tri leta, nagrade podeljuje v več kot 50 kategorijah, kot so poslopja z uradi, zasebne hiše, nakupovalna središča, knjižnice, hoteli, vrtci, javni parki, zasebni vrtovi, letališča. Žirijo sestavlja več kot 200 ljudi.

V njej so arhitekti, vodilni ljudje s področja kulture, razvoja, industrije in drugih področij, ki naročajo in podpirajo dobro arhitekturo po vsem svetu. Temeljno prepričanje Architizerja je, da so vsi ljudje ljubitelji arhitekture, čeprav tega morda niti ne vedo, portal pa jih hoče na to spomniti.

Nagrade po izboru žirije in ljudstva Žirija je letos pregledala več kot 3000 prijavljenih del iz 80 držav, med zmagovalci pa so tako novi arhitekturni biroji kot uveljavljene multinacionalne družbe. Posebnost tega razpisa je, da lahko glasujejo vsi ljudje in njihova izbira se ni vselej ujemala z izbiro strokovne žirije. Zato podeljujejo nagrade po izboru občinstva in po izboru žirije.

Ne spreglejte