Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
11. 5. 2015,
16.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 5. 2015, 16.29

6 let, 7 mesecev

Mojca Košič: V moji trgovini ne boste našli Barbik ali Spidermanov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Magistrica politologije Mojca Košič je pustila varno službo v državni upravi in se raje posvetila montessori pedagogiki. Ta jo je tako prevzela, da je ustvarila prav posebno spletno trgovino.

"Ko sem se pred tremi leti poslovila od svoje 'sanjske službe', sem imela občutek, da se mi je odvalil velik kamen od srca. Spet sem lahko zadihala, pa čeprav nisem vedela, kaj točno bom zdaj v življenju počela. Imela sem le dober občutek in zaupanje, da bo vse v redu," žareče pove Ljubljančanka Mojca Košič, ki so jo na prejšnjem delovnem mestu izčrpavali predvsem dolgotrajni birokratski postopki in veliko dela, ki je bilo samo sebi namen.

Življenje je znova dobilo smisel Želela si je več svobode, kreativnosti in časa za družino. "Življenje je znova dobilo smisel, ritem se je upočasnil, srce se je napolnilo," poudarja 37-letnica. Že pred tem se je spogledovala z montessori pedagogiko, ki se ji je v novem življenjskem obdobju še bolj intenzivno posvetila. Montessori pedagogiki je dojemala kot celovit pristop k vzgoji otroka oziroma kot vzgojo "zdravega razuma".

Kot pravi, je nekaj naravnega, je vrnitev k sebi in otroku. Gre za razumevanje otroka prek opazovanja in razumevanja ter spoštovanja otrokovih potreb. Postala je tudi bolj umirjena in potrpežljiva mama, ki je bolje razumela potrebe svojih dveh hčera.

Od politologinje do montessori pedagoginje Znanje je v sodelovanju s tujimi predavatelji, predvsem iz ZDA, pridobivala na ljubljanskem Montessori inštitutu in postala diplomirana montessori pedagoginja. Je tudi mentorica montessori pedagoginjam v izobraževanju, ki vodijo programe za otroke in starše v montessori vrtcih po Sloveniji.

Hkrati je med samim izobraževanjem pričela s pisanjem bloga Montessori doma. Na njem je želela s slovenskimi starši deliti navdušenje nad montessori pristopom vzgoje in na novo pridobljeno znanje podeliti z njimi.

Odprla trgovino z montessori pripomočki in igračami Nekaj mesecev pozneje se je porodila še ideja o spletni trgovini, kjer bi lahko na enem mestu ponudila montessori pripomočke in igrače, ki so sicer staršem težje dosegljivi. S sredstvi v okviru programa subvencije za samozaposlitev je osnovala spletno trgovino z imenom Montessori doma.

"Danes starši ob poplavi vse mogočih igrač težko izberejo pravo igračo za svojega otroka. Ta izbor sem namesto njih opravila jaz," pove Ljubljančanka in opozarja, da otroci ne potrebujejo veliko igrač. Te, ki jih imajo, pa naj bodo skrbno izbrane in naj odgovarjajo trenutni razvojni potrebi otroka.

Ker nas otroci pri gospodinjskih in hišnih opravilih radi posnemajo, Košičeva svetuje, da jih pogosteje vključimo v ta opravila. Zato v trgovini ne ponuja zgolj igrač, temveč tudi prave kuhinjske in gospodinjske pripomočke, ki so ravno prav veliki in težki za takšna opravila.

Igrače, ki spodbujajo otroka k igri z vodo "V moji trgovini ne boste našli barbik, igrač z motivi Spidermana, Hello Kitty in mnogo drugih, katerih imena pravzaprav ne poznam, stajic, hojic in podobnih pripomočkov. Tudi ne boste našli otroških tabličnih računalnikov in DVD-jev z risankami. Boste pa našli veliko pripomočkov in igrač, ki spodbujajo otroka k igri z vodo. Ja, z vodo, tako preprosto je to!" razloži.

Košičeva priznava, da poslovnega znanja ni imela prav veliko, a je to ni ustavilo na poti do cilja. Veliko poslovnega znanja je pridobivala sproti, saj se zaveda, da je stalno učenje tako na strokovnem kot na poslovnem področju pogoj za uspeh.

Konec leta namerava ponudbo trgovine razširiti še na montessori materiale, spogleduje pa se tudi s tujimi trgi.

Od samega začetka prepričana v uspeh Veliko stvari je z minimalnimi stroški naredila sama. Na pomoč so ji priskočili tudi prijatelji, za kar jim je še danes neznansko hvaležna. Prijateljica ji je na primer oblikovala logotip in celostno grafično podobo spletne trgovine, pri poslovnih odločitvah in tehničnih rešitvah pa ji že od samega začetka ob strani stoji mož.

"V uspeh sem bila povsem prepričana, ker sem verjela v to, kar počnem, in ker to počnem z vsem srcem in navdušenostjo. V največje zadovoljstvo mi je, da s tem staršem pomagam premagovati njihove starševske izzive in izboljšujem en košček sveta," še sklene Košičeva.

V okviru Akademije Montessori doma, ki je zaživela prav te dni in na katero je najbolj ponosna, pa ima še velik načrtov. A ti naj za zdaj ostanejo skrivnost.

Ne spreglejte