TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 14.06

8 let

Rusija rehabilitirala zadnjega carja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rusko vrhovno sodišče je danes formalno rehabilitiralo zadnjega ruskega carja Nikolaja II. in razsodilo, da je bil skupaj s svojci žrtev sovjetske politične represije.

Današnja odločitev sodišča je odgovor na večletne zahteve svojcev nekdanjega carja. "Predsedstvo vrhovnega sodišča odreja, da se represijo prepozna kot neutemeljeno in odreja rehabilitacijo Nikolaja Aleksandroviča Romanova" in njegove družine, je izjavil predstavnik sodišča Pavel Odincov. Vrhovno sodišče je tako ugodilo zahtevam svojcev Nikolaja II., med njimi velike vojvodinje Marije Vladimirovne, po njegovi rehabilitaciji. Pred tem so ruski tožilci in nižja sodišča večkrat zavrnili tovrstne zahteve in pri tem navajali, da je bila carska družina preprosto umorjena, ne pa usmrčena iz političnih razlogov.

Odločitev uradno zavrača vsakršno krivdo carske družine Romanovih Današnja odločitev vrhovnega sodišča obenem uradno zavrača vsakršno krivdo carske družine Romanovih. Z njenimi domnevnimi zločini so v Sovjetski zvezi upravičevali njeno usmrtitev. V Rusiji so že pred tem druge pripadnike družine Romanov rehabilitirali kot žrtve sovjetske politične represije.

Nikolaj II. je leta 1917 sredi boljševiške revolucije v Rusiji sestopil z oblasti. V zgodnjih jutranjih urah 17. julija 1918 so carja, njegovo soprogo Aleksandro, njunega sina in štiri hčere v Jekaterinburgu, kjer so jih zadrževali, ustrelili.

Njihovi posmrtni ostanki so pokopani v Sankt Peterburgu. Leta 2000 so jih razglasili za svetnike pravoslavne cerkve. 17. julija letos pa se je na ulicah Moskve zbralo več sto privržencev monarhije, ki so tako obeležili 90. obletnico usmrtitve Nikolaja II. in njegove družine.

Medvedjev neke vrste občudovalec zadnjega carja Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki je nedavno z 42 leti postal najmlajši ruski voditelj po Nikolaju II. naj bi veljal za neke vrste občudovalca zadnjega carja.

Ne spreglejte