TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2008,
13.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2008, 13.34

8 let

Pozivi k objavi volilnih rezultatov v Zimbabveju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zunanji ministri Slovenije, Francije, Italije, Velike Britanije, Španije, Nizozemske in Slovaške so zimbabvejsko volilno komisijo pozvali k čimprejšnji objavi uradnih rezultatov nedavnih volitev.

Zunanji ministri Slovenije, Francije, Italije, Velike Britanije, Španije, Nizozemske in Slovaške so na neformalnem srečanju v Parizu v ponedeljek zimbabvejsko volilno komisijo pozvali k čimprejšnji objavi uradnih rezultatov nedavnih splošnih volitev in poudarili, da je od kredibilnosti volitev odvisna prihodnost Zimbabveja. Vodje diplomacij sedmih evropskih držav, ki so na neformalnem srečanju v Parizu, med njimi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, so pohvalili Zimbabvejce, ker so se kljub izredno težavnim okoliščinam udeležili sobotnih parlamentarnih in predsedniških volitev. Državno volilno komisijo so medtem pozvali, naj hitro objavi vse uradne rezultate volitev, še posebej rezultate predsedniških volitev, saj je "od kredibilnosti in preglednosti volilnega procesa odvisna prihodnost zimbabvejskega naroda".

V vodstvu opozicija

Volilna komisija je prve izide parlamentarnih volitev objavila šele 36 ur po zaprtju volišč. Po zadnjih izidih za 89 od skupno 210 parlamentarnih sedežev, ki jih je komisija objavila v ponedeljek zvečer, je v vodstvu glavna opozicijska stranka Gibanje za demokratične spremembe (MDC). MDC je namreč pripadlo 46, vladajoči Zimbabvejski afriški narodni zvezi - Patriotski fronti (ZANU-PF) avtoritarnega predsednika Roberta Mugabeja pa 43 poslanskih mest. Rezultatov predsedniških volitev komisija doslej še ni objavila.

Veselimo se sodelovanja z demokratično izvoljenimi oblastmi v Zimbabveju, je slovensko predsedstvo EU povzelo besede ministrov, zbranih na neformalnem srečanju v Parizu. Obenem so izrazili pričakovanje, da bodo nove oblasti v dobro Zimbabvejcev izboljšale razmere na področju človekovih pravic in vladavine prava v državi.

Rupel: Mugabe ne uživa kakšne posebne ljubezni

Dimitrij Rupel je poudaril, da je Zimbabve izjemno resen problem ter da Robert Mugabe, dosedanji predsednik, v EU ne uživa kakšne posebne ljubezni. Rupel je po koncu svojega nastopa novinarjem povedal, da je jasno, da je Mugabe volitve izgubil. Ob tem je izrazil upanje, da Mugabe odhaja s položaja. Če bo vztrajal, bi to pomenilo državni udar, je poudaril.

Ne spreglejte