Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Primož Cirman

Sreda,
12. 7. 2017,
11.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

11

Natisni članek

TEŠ 6 Premogovnik Velenje HSE elektrika

Sreda, 12. 7. 2017, 11.01

6 let, 6 mesecev

Zakaj se Teš 6 serijsko kvari?

Primož Cirman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

11

TEŠ, TEŠ 6, avgust 2011 | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), največja domača enota za proizvodnjo električne energije, se je v mesecu dni že tretjič pokvaril.

Po naših podatkih so v Šoštanju med koncem tedna izključili blok 6, ker naj bi odpovedal drobilnik žlindre, odpadnega produkta, ki nastaja pri zgorevanju premoga. 

To so nam potrdili tudi v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), edinem lastniku Teša. Motnja je bila odpravljena in blok 6 je bil v ponedeljek že sinhroniziran z omrežjem, so sporočili iz HSE. Po podatkih Elesa, domačega operaterja prenosnega omrežja, so v HSE izpad termoelektrarne nadomestili z viri iz hidroelektrarn in iz uvoza. 

Dva meseca težav

Nova okvara se je pojavila le nekaj dni po tem, ko so v Tešu odpravili težave s povezovalno cevjo med pregrevalniki, ki omogočajo pregretje pare na končno temperaturo, s tem pa tudi obratovanje bloka. 

Teš6 | Foto: STA , Foto: STA , Prav z enim od pregrevalnikov pa imajo v Šoštanju že nekaj časa resne težave. Sredi prejšnjega meseca so obratovanje zaradi razpoke na pregrevalniku za nekaj dni zaustavili. Takrat je v Tešu zaradi hkratne okvare bloka 4, edine ostale delujoče premogovne enote, obratovala le ena od plinskih turbin, s katero so zagotavljali nemoteno ogrevanje Šaleške doline. 

Čeprav so v HSE poudarjali, da je šlo za načrtovano zaustavitev, so se po naših informacijah z odpravo te napake v Tešu pred tem tako ali drugače ukvarjali že dva meseca. 

Rentgen in omejitev gibanja

Najprej so jo želeli popraviti med prvomajskimi prazniki, a je General Electric, dobavitelj tehnološke opreme, za izvedbo vseh del želel imeti na voljo vsaj deset dni.

Arman Koritnik, prvi mož Teša | Foto: STA , Arman Koritnik, prvi mož Teša Foto: STA , Čeprav so Američani sprva privolili v krajši remont, naj bi pri naknadnem rentgenskem posnetku popravljene cevi našli še eno razpoko. General Electric, pravni naslednik Alstoma, ki je s Tešem leta 2008 podpisal pogodbo o dobavi opreme, naj bi takrat svojim ljudem celo omejil gibanje po elektrarni. 

"Šlo je za popravilo iz naslova garancije, katerega stroške krije dobavitelj glavne tehnološke opreme za blok 6. Poseg je tehnično zahteven in ga je treba izvajati v točno določenem faznem zaporedju. Vzporedno se izvajajo še določeni drugi preventivni posegi," so prejšnji mesec sporočili iz HSE.

Kaj so v Tešu sploh kupili?

Vedno večje tehnične težave 1,43 milijarde evrov vrednega bloka 6 tako odpirajo vprašanje njegove kakovosti. 

Spomnimo, v času priprave in gradnje Teša 6 so v Šoštanju visoko ceno novega bloka utemeljevali tudi z argument, da gre za takrat "najboljšo mogočo tehnologijo" (best available technology v angl.). Prav tehnični razlogi so bili krivi tudi za to, da so v Tešu na razpisu za dobavo opreme dali prednost Alstomu pred nemškim Siemensom. 

Že med gradnjo novega bloka, ki so jo spremljali bolj ali manj intenzivni spori z Alstomom, so krožile informacije o slabih testnih rezultatih posameznih cevovodov. V Tešu jih takrat niso potrdili.

Mednarodna banka ustavila blok 4

Premogovnik Velenje | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Dogajanje priča tudi o tem, da se slabo vodenje projekta Teš 6 in nekatere ad hoc odločitve, predvsem tiste o ugašanju in ponovnem zagonu blokov, elektrarni zdaj vračajo kot bumerang. 

V času okvar se je namreč Tešu izteklo tudi soglasje Evropske investicijske banke (EIB), največje financerke bloka 6, za obratovanje bloka 4. Banka je namreč izdala le časovno omejeno dovoljenje za obratovanje, ki ga morajo v Tešu vsakič podaljševati. 

Razlog: obratovanje okoljsko precej bolj spornega bloka 4 ni bilo predvideno v nobenem dokumentu, ki so ga iz Teša v času Uroša Rotnika na EIB predložili k vlogi za 550 milijonov evrov vredno posojilo. To je, kot je znano, zavarovano tudi s 440 milijoni evrov poroštev države. V Tešu so tako novo soglasje EIB pridobili šele konec prejšnjega tedna, pri čemer naj bi imeli precej težav. 

Kaj bo z blokom 5?

Medtem želijo v Tešu spet zagnati tudi blok 5. Že spomladi so objavili razpis za napravo za zmanjšanje dušikovih oksidov (DeNOX), ki bo omogočala nadaljnje obratovanja bloka v skladu z okoljskimi standardi. Dobili so eno ponudbo. Kdo jo je poslal, v Tešu nočejo povedati. 

Pri tem velja opozoriti, da je ministrstvo za infrastrukturo pod vodstvom Petra Gašperšiča v izhodiščnem scenariju dolgo pričakovanega energetskega koncepta, ki je že nekaj časa v javni obravnavi, napovedalo celo ugasnitev bloka 5 v letu 2020. 

Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo | Foto: Matej Leskovšek Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo Foto: Matej Leskovšek Še do leta 2010 so v Tešu načrtovali, da bo blok 5 tudi po zagonu bloka 6 obratoval na vso moč. Nato so ga zaradi pomanjkanja premoga spremenili v hladno rezervo, v začetku lanskega leta pa dokončno ugasnili. 

"Pri pripravi koncepta je bilo v okviru izdelave projekcij dolgoročnih energetskih bilanc preučenih več scenarijev za doseganje dekarbonizacije energetskega sistema. Scenariji so modelski izračuni energetskih bilanc ob določenih predpostavkah in kažejo projekcije posameznih statističnih kategorij, ne pa opisa dejanskega razvoja, ki ga ni mogoče zanesljivo predvideti," so pojasnili na ministrstvu.

Rudarji ostali brez elektrike 

Prejšnjo sredo nekaj čez deveto uro dopoldne je v jamah Premogovnika Velenje zmanjkalo elektrike, zaradi česar so se morali rudarji z delovišč umakniti na zborna mesta , saj je bilo ogroženo neprekinjeno obratovanje prezračevalnih naprav. 

"Od tam dalje se ni bilo treba umikati, ker je bilo v tem času ponovno vzpostavljeno električno napajanje jame in delovanje glavnih ventilatorskih postaj. Obveščanje je potekalo prek dežurnega Premogovnika Velenje. Vse aktivnosti in ravnanje ob dogodku dokazujejo, da sistemi zagotavljanja varnosti ob izrednih dogodkih v Premogovniku Velenje dobro delujejo," so pojasnili v družbi, ki jo vodi Ludvik Golob.

Ludvik Golob, direktor Premogovnika Velenje | Foto: STA , Ludvik Golob, direktor Premogovnika Velenje Foto: STA , Izpad se je zgodil, ko so v Tešu pomotoma izklopili elektronapajanje za Premogovnik Velenje. Premogovnik se sicer z električno energijo oskrbuje iz dveh virov: prek distribucijskega omrežja in z dvema priključkoma iz Teša. Napaka se je po naših podatkih zgodila v času, ko je bil premogovnik vezan le na priključka iz elektrarne. 

Ne spreglejte